42 şehirde normal hayat

Renge göre kademeli normalleşme! 42 şehirde yasaklar kısmen kalktı. 14 düşük, 28 orta riskli ilde kısıtlamalar kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli 39 ilde hafta sonu yasağı sadece pazar günü uygulanacak.

Kabine toplantısı sonrası Başkan Erdoğan merakla beklenen, 'kademeli normalleşme' kararlarını açıkladı.

Türkiye'deki 81 il, düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olmak üzere 4 gruba ayrıldı.

Hafta içi akşam saat 21.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı bütün Türkiye'de sürecek.

KAMUDA NORMALE DÖNÜLDÜ

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

Kamuda çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndü. 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar izinli sayılacak.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

LOKANTA VE KAFELERE SINIRLI AÇILIŞ

Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı gibi yerler, çok yüksek riskli (kırmızı) iller dışında Türkiye genelinde sabah saat 07.00 ile akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle açılacak.

Halı saha ve yüzme havuzları, düşük ve orta riskli illerde sabah 9 ve akşam 19 arasında faaliyet gösterecek.

65 YAŞ ÜSTÜ VE GENÇLER

65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızda ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok riskli illerde sokağa çıkma süresi artırılacak.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.

KARARLAR 2 HAFTADA BİR GÜNCELLENECEK

Her hafta risk haritalandırması ve bu renkler güncellenecek. Her 2 haftada bir ise normalleşme uygulamaları yenilenecek. Her il, salgın tedbirlerinin ne düzeyde uygulanacağını kendisi belirleyecek.

HANGİ İL HANGİ RENK

Düşük riskli iller (mavi): Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır.

Orta riskli iller (sarı): Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

Yüksek riskli iller (Turuncu): İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

Çok yüksek riskli iller (kırmızı): Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

BAKANLIK AÇIKLADI! EĞİTİM, HANGİ RİSK GRUBUNDA NASIL OLACAK

Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde, bugünden itibaren tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek.

Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise bugünden itibaren okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitim-öğretim yapılacak.

DÜŞÜK VE ORTA RİSKLİ İLLER

Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde yüz yüze eğitime;

Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı başlandı,

İlkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada sadece iki (2) gün,

Ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün,

Ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat,

Lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün,

Lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlandı.

YÜKSEK VE ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER

Yüksek ve çok yüksek riskli olarak tanımlanan illerde yüz yüze eğitime;

Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı başlandı,

İlkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün,

8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat,

12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde bugünden itibaren haftada 16-24 saat olarak başlandı.

Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıfları ülke genelinde tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlandı.

SINAVLAR PAZARTESİ BAŞLIYOR

Liselerdeki sınavlar 8 Mart Pazartesi gününden itibaren tüm illerde salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleştirilecek.

Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında daha önce alınan mevcut kararlar uygulanmaya devam edecek.

Yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilecek. Yüz yüze eğitime katılım veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilecek.