41 askerimizi tatbikattan çektik! 

Norveç’teki NATO tatbikatında Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan düşman olarak hedef gösterildi! Erdoğan, 41 kişilik Türk birliğini tatbikattan geri çekti. 

1

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda büyük skandalı duyurdu: Norveç’teki NATO tatbikatında düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda hedef olarak bir tarafta Atatürk’ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince Kanada yolunda olan Genelkurmay Başkanımız ve AB’den sorumlu Bakanımız bizi aradılar. “41 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz’ dediler. Dedik ki; ‘Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 41 askerimizi oradan çekin’ Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka! Zaman zaman değişik yerlerde bunlar yapılıyor.

Bu hesabı kapatın 

-NATO Türk Askeri temsilciliğinden gönderilen mektupta; sahte hesaplar ve yayılan haberlerin ittifaka bağlılığı aşındıracağına inanıyoruz. Ekteki belgeler ve linkte, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın adıyla açılmış olan hesaba ulaşın” denildi ve hesabı açan kişi hakkında soruşturma açılması istendi.  

Sahte hesapları PKK sempatizanı açmış

Norveç’teki skandalın belgeleri ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan adına sahte hesap açan  kişinin Norveç ordusunda görevli PKK sempatizanı memur olduğu belirlendi. 

Norveç’teki NATO tatbikatının masa başı simülasyon kısmında, iki skandal birden yaşandı. Skandalın görüntülerine 24 TV ulaştı. İlkinde düşman liderler profillerine Atatürk fotoğrafı eklenirken, Türk subayların tepki göstermesi üzerine kaldırıldı. Sorumlu teknisyen “Atatürk’e ait olduğunu bilmiyordum” diyerek özür diledi. Sonrasında ise Norveç ordusunda görevli ve PKK yandaşı olan Kürt asıllı bir sivil memur, sosyal medya hesaplarını taklit eden bir simülasyonda “rterdogan” kullanıcı adıyla sahte hesap açarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı NATO düşmanıymış gibi gösteren paylaşımlar yaptı.

TÜRK SUBAY FARK ETTİ 

Aynı kişi NATO uçaklarının masum bir bisikletliyi vurması görselini de yine aynı sahte hesaptan paylaştı. Bu skandalı da, tatbikatta görevli Türk subaylar ortaya çıkardı. Türk subaylar durumu NATO Türk askeri temsilciliğine bildirdi. Skandaldan, genelkurmay başkanlığı da haberdar edildi ve hesap kapatıldı. Türk askeri temsilciliğinin mektubuna cevap veren NATO Harp Merkezi özür diledi ve bir daha böyle bir skandalın yaşanmayacağı vurgulandı.

Olaya karışan iki kişi görevden alındı 

NATO tatbikatında Atatürk ve Erdoğan’ın hedef gösterilmesiyle ilgili TSK’dan açıklama geldi. Olaya karışan iki kişinin görevden alındığı hatırlatılan açıklamada “NATO makamlarınca olaydan duyulan üzüntü ve olayın kabul edilemez olduğu belirtilerek yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir” denildi.

Türkiye’ye çifte özür

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, skandalla ilgili yazılı bir açıklama yaparak özür diledi: NATO’nun Norveç’te Ortak Harp Merkezi’nin gerçekleştirdiği tatbikat sırasında vuku bulan olaylar hakkında bilgilendirildim. Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO’nun görüşlerini yansıtmıyor. Bu kişi, NATO çalışanı değil sözleşmeli sivil bir memurdur. Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir.

Akar’la görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşen Stoltenberg, “net bir şekilde” özrünü Akar’a iletti. Norveç Savunma Bakanı Jensen de Türkiye’den özür diledi. 

Başsavcılık soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Norveç’teki Trident Javelin Tatbikatı’nda Atatürk’ün düşman liderler arasında ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşmanla işbirliği içinde gösterildiği skandalla ilgili soruşturma başlattı. Dışişleri Bakanlığı olayın gayri ahlaki ve kabul edilemez olduğunu açıklayarak, failleri hakkında cezai işlemlerinin yapılmasını yakından takip edileceğini belirtti.