4 şart sunan vize heyetine rest!

Ankara’ya gelen ABD heyeti görüşme öncesi 4 şart sunmaya kalktı, Türkiye resti çekti. Bakan Çavuşoğlu “Dayatmalara karşı boyun eğmeyiz” dedi.

ABD’yle yaşanan vize krizi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet iki gün önce Ankara’ya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet dün sabah Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki heyet ile görüştü. ABD’li heyetin görüşme için  “Çalışanlara dair soruşturmayla ilgili ABD’ye bilgi verilmeli. Çalışan ABD’nin bilgisi dahilinde temas yürüttüyse tutuklanmasın. Temasların ABD isteği ile olup olmadığı sorulsun. Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili kanıtlar iletilmeli” şeklinde 4 şart öne sürdüğü belirtildi.

Görüşme önşartsız başladı

Ancak Türkiye’deki diplomatik kaynaklar, “Türkiye’nin görüşmelerde ön şartları kabul etmiyoruz”  çıkışı üzerine görüşmelerin ön şartsız başladığı öğrenildi. 

ORTAK KOMİTE KURULUYOR

Türk heyeti ile ABD heyetinin arasındaki görüşme olumlu  atmosferde geçti. Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada “ABD heyetiyle yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır” denildi.

Sizi yendik, inşallah fazla üzülmemişsinizdir! 

Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva dün Bakan Çavuşoğlu tarafından kabul edildi. Basın toplantısında Çavuşoğlu, mevkidaşına hitaben, “Porto’yu da Beşiktaş olarak yendiğimiz için biz mutluyuz. İnşallah sizi de fazla üzmemişizdir” diyerek espri yaptı. Silvia mesajlarında Türkiye’nin AB’ye katılımını desteklediklerini ve bölgenin kilit bir aktörü olduğunu söyledi. 

DAYATMALARA BOYUN EĞMEYiZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Türkiye dayatmalara boyun eğmez. Bizim çıkarlarımıza karşı gelen şeyleri kabul etmeyiz. Şartlar ne olursa olsun bir kişi suç işlemişse bu bizim elimizde değil. Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Vize krizi bizim için gereksiz bir krizdi. Diplomaside olgun bir tavır değildir. Biz ABD’nin aldığı karar karşılık bir karşılık verdik. Bu tip lüzumsuz konuların iki müttefik ülkenin konusu olmamalı. Bu konuları karşılıklı anlayışla çözebiliriz” dedi.