3600 ile emekliye 1391 TL zam

Ek gösterge yeni yılda yürürlükte. Başkan Erdoğan, 5.3 milyon memur ve memur emeklisinin beklediği ek gösterge düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Düzenleme yılbaşından itibaren geçerli olacak.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına geçen Başkan Recep Tayyip Erdoğan kamu çalışanlarının ve kamudan emekli olanların merakla beklediği 3600 ek göstergeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kamu çalışanları lehine bir fedakarlıkta bulunarak, tüm memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

MAAŞLARA YANSIYACAK

"Yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil, ülkemizdeki 5,3 milyon kamu görevlimizin tamamı, önümüzdeki yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır. Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600'den 4 bin 400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200'den 3 bine çıkacak. Ek göstergesi 3600'e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli maaşı 1234 ila 1391 TL arasında, emekli ikramiyesi ise 44.500-50.150 TL arasında artacak."

EMEKLİLER DAHİL EDİLDİ

"Memurlarımızın maaşlarında küçük de olsa artış sağlamasının ötesinde asıl emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarında ciddi kazanımlar getiriyor. Yapılan artışlar elbette, halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşlarına da yansıtılacaktır."

FAİZLER DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

Döviz kuru ve faizlerle ilgili açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

"Sorunun bir tarafında vatandaşlarımızın bir kısmının tasarruflarını hâlâ döviz cinsinden yapmaktaki ısrarı var. Diğer tarafta büyüyen ekonomimizin gerektirdiği ithal ve küresel ağların ortaya çıkardığı döviz talebi var. Bunun için vatandaşlarımıza kur korumalı mevduat gibi, konut kredisi gibi, tasarruflarını kendi paramıza kaydıracak alternatifler sunuyoruz. Kimse bizden şunu beklemesin. Bu iktidar faizi artırmayacak, faizi düşürmeye devam edecek."

4 MÜJDE DAHA! SOSYAL YARDIMLARA 15 MİLYAR TL DESTEK

Yılbaşında tüm maaşlar gözden geçirilecek, sosyal yardım alan ailelerin çocukları da anaokuluna gidebilecek ve bina yalıtımı için düşük faizli kredi sağlanacak.

YILBAŞINDA MAAŞLARA DÜZENLEME: Kamu görevlilerine verdiğimiz sözü tutuyoruz. Temmuz ayındaki enflasyon artışıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız. Yılbaşında durumu gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz. Hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz.

15 MİLYARLIK YENİ PAKET: Bu yıl sosyal yardım bütçemizi ek programlarla güçlendiriyoruz. Bu kapsamda aile desteği ile ekonomik anlamda dezavantajlı ailelere yönelik 15 milyar liralık yeni paketi devreye alıyoruz. İlk ödeme bayram öncesi yapılacak.

HER ÇOCUĞA ANAOKULU: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokuluna çocuklarını kaydettiren aileler için destek programı oluşturduk. Son bir yılda sosyal yardımlaşmadan yararlanan aileler çocuklarını okullara kaydettirebilecek.

BİNA YALITIMINA DESTEK: Ülkemizdeki yapı stokunun büyük kısmının yalıtımsız olması gereğinden fazla enerji kullanımına yol açıyor. Yalıtım için yeni çalışma başlatıyoruz. Binaların yalıtım çalışmasında kullanılmak üzere daire başına 50 bin lira 60 ay vadeli 0,99 faizle kredi imkanı getiriyoruz.

FİİLEN CARİ FAZLAYA GEÇTİK

Erdoğan, "İhracatı teşvik edip, turizmi destekleyerek ülkemize döviz girişini hızlandıracak yeni yöntemler geliştiriyoruz. İhracatçılarımız rekorlar kırarak 242.6 milyar dolarlık rakama ulaşarak sağolsunlar kendilerine olan güveni boşa çıkarmıyorlar. Fiilen cari fazlaya geçtiğimizi söyleyebiliriz" dedi. Erdoğan "Bütçe gerçekleşmelerimiz pek çok alanda yaptığımız ciddi vergi indirimlerine sapmalara rağmen iyi seviyededir. Ülkemizin kaynaklarını ücretlilere, ihracatçılara, esnaf ve sanatkarlara aktararak faydalar sağlıyoruz. Hemen yanı başımızda sıcak çatışma patlak vermeseydi, vatandaşlarımız adımlarımızın somut adımlarını görmüş olacaklardı" diye konuştu.

EMPERYALİSTLERİ KENARA BIRAKTIK

"Bizim dönemimizde hem evi hem arabası olan kişi sayısı yaklaşık 3 kat arttı. Vatandaşlarımızın borçları da özel sektörümüzün borçları da milli gelirle oranlanarak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde. Faizi artırarak zengini daha zengin fakiri daha fakir yapacak emperyalist finans kurumlarının dayatması ekonomi reçetelerini bir kenara bıraktık. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme esaslı ekonomi programımızı uygulamaya başladık."

ÜRETİMLE ÇÖZERİZ

"Bu programla insanlarımızın canını yakan, hayatını zorlaştıran fiyat artışlarını nasıl engelleyeceğiz? Normal şartlarda üretim azlığı, talep fazlalığı sebebiyle fiyat artışları ortaya çıkar. Bizde talep kaynaklı fiyat artışından söz edilemez. Üretim tarafında üstesinden gelinemeyecek herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz."

MİLLETİMİZ İÇİNİ FERAH TUTSUN

"Milletim gönlünü ferah tutsun, çektiğimiz her sıkıntıya değecek parlak bir gelecek bizi bekliyor. 11 yıl önce 2023 hedeflerimizi ilan ettiğimizde yine birileri dudak bükmüş, yine bizi eleştirmişti. Bizim hayallerimiz de, vizyonlarımız da, hedeflerimiz de milletimizin güvenliği, huzuru ve müreffeh geleceği içindir. Biz bu rakamları rastgele seçmediğimiz gibi lafta da bırakmıyoruz. Bizden sonraki nesillere bırakacağımız 2053 vizyonumuzu somut hedeflere dönüştürecek hazırlıkları titizlikle yürütüyoruz."

Çevreden başlayarak tüm hizmet alanlarındaki hazırlıklarımızı uygulamalara, planlara dönüştürüyoruz. Birileri çevre adına sadece salon toplantıları yapar veya sokakları yakıp, yıkarken biz daha yeşil çevrelere imza attık.