3 yıllık plan yeni eğitim yılına yetişecek 

Eğitimde 2 ay içinde 3 yıllık plan hazırlayacaklarını belirten Bakan Selçuk, sıklıkla değişen sınav sistemleriyle ilgili öğrencileri ve velileri rahatlattı.  

Doruk ÇAKAR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’da eğitim muhabirleri ve medyanın Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Eğitimin istismar edilen bir alan olduğunu ve Türkiye’nin sınav kökenli bir yapıyla kilitlenmeye çalışıldığını belirten Selçuk, sıklıkla değişen sınav sistemleri konusunda da öğrenci ve velileri rahatlattı. Selçuk şunları söyledi: 

KURAL DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ 

2 ay içinde 3 yıllık program açıklayacağız. Hangi ay hangi, sene ne yapmak istediğimizi toplumla paylaşacağız. 3 yıl sonra nereye gelmek istediğimiz konusunda arzularımızı paylaşacağız. İlkesel olarak hiçbir öğrenci hiçbir veli sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kural değiştirmeyeceğiz. Oyun sonunda değiştireceğiz. İlkokula bugün başlayan çocuklarımız 2040’larda iş hayatına atılacak. Bu 3 yıllık plan aslında 2040’ların dünyası için hazırlık. Önümüzdeki sene liseye başlayacak öğrencilere bir taahhüt verilmiş. LGS örneğini gördüğümüz gibi. Çocuklara “bu sene tekrar değişiyor” demeyeceğiz. Sınava bakmıyorum, sınavın çocuğun hayatını nasıl etkilediğine aileyi nasıl huzursuz ettiğine bakıyorum. Çocuk bir sınava başlamışsa onunla mezun olacak. 

ANİ DEĞİŞİKLİKLER YAPMAYACAĞIZ 

Kimseyi rahatsız etmeden bir noktaya gelme maksadındayız. “Şunu toptan değiştiriyoruz bunu kaldırıyoruz” bu ifadeler dilimizde yok. Dönüşümü gerçekleştireceğiz bunu yaparken de ani değişikliklerle yapmayacağız. Sistem teorisi olarak herhangi bir sınavın değiştirilmesi sistem değişikliği değil uygulama değişikliğidir.

MATEMATİK VE YABANCI DİL 

Eğer bir ülke sınav merkezliyse, matematiği işlem temelli yapar. Ne yaptığını anlamak gerekmez. Eğer sınav temelli değilse anlam temelli bir matematik yaparsınız. Bunu neden yaparsınız anlayarak yaparsınız. Matematik ve dil ana konularımızdan bir tanesi. Eğer gömleğin ilk düğmesini doğru ilerlersek gerisi gelecektir. 

DİPLOMA DEĞİL VASIF 

Eğitim sistemimizi öğrenme ve beceri sistemine dönüştürmek asıl mesele. Bunun nasıl yapılacağı zihnimizde çok net. Diploma temelli değil vasıf temelli anlayışla gideceğimizin işaretini de görebiliriz. Çok farklı, 360 derece bir Milli Eğitim Bakanlığı göreceğiz. Direnç olacak biliyorum. Eğitim en muhafazakâr kurumdur.

MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ

Mesele okulların altyapısıyla ilgili, öğretmenlerin becerisiyle ilgili. Sistemi birlikte eş zamanlı olarak düzenlemezseniz müfredat tek başına değişken değil. Müfredatın iyi ya da kötü olmasıyla ilgilenmiyoruz. İyi bir müfredatın sistem içinde uygunluk yüzdesine, uluslararası geçerliliğe, uygunluğa bakıyoruz.

ÇOCUKLAR İÇİN BURADAYIZ 

Torunumun olduğu gün Milli Eğitim Bakanı oldum. Milli eğitim yıllardır içinde olduğum bir müessese. Çok sayıda proje yürüttük. Çalıştığımız projelerin amacı çocuklarımız için daha aydınlık bir gelecek sağlamaktı. Bu koltuklarda kendi kariyerimiz için bulunmuyoruz. Çocuklarımızın gözaydını için buradayız.

ŞİMDİ NİTELİK ZAMANI 

İnsan temelli bir eğitim anlayışı kuracağız. Eğitim önce evrensel seviyede kurulur. Benim 2005-2006’larda hayal olarak gördüğüm derslik meselesi, öğretmen meselesinde gerçek oldu. Bugün işler o günden daha kolay. Temel bazı meseleler büyük ölçüde halledilmiş. Şimdi zaman, eğitimde nitelik zamanı. Biz nitelikle ilgilenmek zorundayız. Kaliteyi nitelik belirler. 

15 TEMMUZ’DA ANLADIK

Eğitim çok istismar edilen bir alan. Sınav kökenli bir yapıyla Türkiye’nin nasıl kilitlenmeye çalışıldığına tanık olduk. Bu sistemin nasıl istismar edildiğini 15 Temmuz üzerinden de gördük. Çözümün sadece eğitimsel bir mesele olmadığını, siyasal ve toplumsal anlayış da gerektiğini gördük. 

SÜPERMEN DEĞİLİZ 

Biz asla Süpermen değiliz. Masadaki tuzluğun yerini değiştirerek sistem değiştirdiğimizi söylemeyeceğiz. Masayı yeniden inşa etmeliyiz ama bunu bürokrat olarak, bakan olarak ya da görevli olarak yapmayacağız. Bunu bu ülkenin evladı olarak yapacağız. Bu biraz sabır gerektiriyor. Eğitim uzun soluklu bir şey. 

SAĞLIK İSTİSNASI 

Sözleşmeli meslektaşlarıma sağlık özrü getireceğiz. Sözleşmeli öğretmen 4 yıl başka yere atanamıyor. Kendisi, eşi bulunduğu bölgede tedavi şansına sahip değilse heyet raporu ile kanıtlayabilecek.

PERFORMANS SİSTEMİ 

Öğretmen performansı ile ilgili ilan edilen şeyin işlevsel olduğunu düşünmüyorum bakanlık olarak uygulamayacağız.Ben öncelikle kendi performansımdan başlamayı tercih ederim.