24 Haziran 2018 Selahattin Demirtaş son dakika oy oranı HDP kaç oy aldı milletvekili sayısı. HDP seçim sonuçları ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş oy oranları belli olmaya başladı. 2018 seçiminde HDP'nin barajı aşacak oy oranına ulaşıp ulaşmayacağı ve milletvekili sayısı merak ediliyordu. YSK saat 17.00'den itibaren sandıkları açtı ve oy tasnifini başlattı. Seçime Cezaevinden katılan Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın aldığı oy ve HDP'nin son durumunu seçim sonuçları sayfasından takip edebilirsiniz. Selahattin Demirtaş veya diğer adaylar Cumhurbaşkanı olabilmek için birinci turda yüzde 50+1 ve üstü oranında oy alamazsa ikinci tur seçimler yapılacak. İki hafta sonra yani 8 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye bir kez daha sandığa giderek cumhurbaşkanlığı için oy kullanacak. Bu tura en çok oyu alan iki aday katılacak. Seçimin sonucunda iki adaydan hangisi daha çok oy alırsa cumhurbaşkanı o olacak.
SELAHATTİN DEMİRTAŞ OY ORANI
Selahattin Demirtaş veya diğer adaylar Cumhurbaşkanı olabilmek için birinci turda yüzde 50+1 ve üstü oranında oy alamazsa ikinci tur seçimler yapılacak. İki hafta sonra yani 8 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye bir kez daha sandığa giderek cumhurbaşkanlığı için oy kullanacak. Bu tura en çok oyu alan iki aday katılacak. Seçimin sonucunda iki adaydan hangisi daha çok oy alırsa cumhurbaşkanı o olacak.
Muharrem İnce'nin köyünde Erdoğan kazandı
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde sandıklar kapandı. İlk sonuçlar henüz gelmeye başlarken, Muharrem İnce'ye memleketinden bir şok geldi. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde sandıklar kapandı. İlk sonuçlar henüz gelmeye başlarken, Muharrem İnce'ye memleketinden bir şok geldi. İnce'nin köyünde Cumhurbaşkanı Erdoğan 221 oy alırken, İnce 87 oyda kaldı
Türkiye 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi. AK Parti ve MHP 'Cumhur İttifakı' çatısı altında, CHP-İYİ Parti ve Saadet Partisi ise 'Millet İttifakı' çatısı altında seçime girdi...
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI
Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında 6 aday var. Yarışın Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce arasında geçmesi bekleniyor. İki liderin aldığı oy oranları YSK tarafından ilan edilecek. Yarışta Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Selahatttin Demirtaş ve Doğu Perinçek de var. Seçimlerin ilk turunda yüzte 50+1 alan seçilecek. Bu oy oranına ulaşılamadığı taktirde 15 gün sonra ikinci tura en çok oyu alan 2 aday katılacak.
2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları: Türkiye en son cumhurbaşkanı seçimini 10 Ağustos 2014 tarihinde yapmıştı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışmıştı. Erdoğan seçimlerde 21 milyon oy alarak yüzde 51.79 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP ve MHP'nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 588 bin oy alırken HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76'da kalmıştı.
2014 seçimlerine katılım yüzde 73 düzeyinde kalmıştı ve toplam 41 milyon 284 bin 822 seçmen oy kullanmıştı. Erdoğan seçimde ne çok oyu İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli illerinden almıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ise en çok oyu İzmir, Adana ve Antalya'da toplamıştı. Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da fark atmıştı.
CHP, AK Parti, MHP- HDP önceki seçimlerde ne kadar milletvekili çıkardı: 7 Haziran 2015 seçimleri AK Parti milletvekilleri sayısı : 258
12 Haziran 2011 seçimleri CHP, AK Parti , MHP- HDP milletvekili sayısı ve meclis dağılımı: AK Parti milletvekili sayısı : 326
22 Temmuz 2007 seçimleri CHP, AK Parti , MHP- HDP milletvekileri sayısı ve Meclis dağılımı:
AK Parti milletvekili sayısı : 341
CHP Milletvekili sayısı : 112
MHP milletvekili sayısı : 71
Bağımsız milletvekili : 26
3 Kasım 2002 seçimleri CHP ve AK Parti milletvekili sayısı ve Meclis dağılımı : AK Parti milletvekili sayısı : 363
CHP Milletvekili sayısı : 178
MHP, DSP, DYP ve ANAP barajı geçemedi.
Edinilen, FETÖ, önceki seçimlerde de farklı yöntemler izledi.
FETÖ, 30 Mart 2014 yerel seçimi ile 7 Haziran ve 1 Kasım 2015'teki genel seçimlerde de AK Parti karşısındaki en güçlü adayın desteklenmesi yönünde mensuplarına talimat gönderdi.
Örgütün bu talimatı, düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen örgütsel dokümanlar, FETÖ mensuplarının verdikleri ifadeler ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock yazışmalarında da yer aldı.
Bu dokümanlara göre, örgüt, elemanlarından "AK Parti'lilerle seçim tartışmalarına girilmemesini, ülkedeki olumsuz olayları dile getirerek AK Parti'ye oy verilmemesini" talep etti.
Örgütün özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde desteklenmesini istediği HDP'yi, vatandaşların tepkisinden çekindiği için "DP" olarak kodladığı örgütsel dokümanlarda tespit edildi.
FETÖ'nün mahrem imamları da ifadelerinde, seçimlerde "AK Parti'ye oy verilmemesi, bölgedeki güçlü partilere oy verilmesi yönünde çalışma yapmak üzere herkese hedef verildiğini ve bu çalışmaların raporlandığını" anlattı.
Örgüt mensuplarının ByLock üzerinden yaptıkları görüşmelerde de FETÖ üyesi eski bir ilçe müftüsünün "Kuzey Kore olmaya doğru ilerleyen AK Parti'ye oy vermek haramdır. Fetva mı lazım, verdim gitti." şeklinde mesaj yazdığı belirlendi.
Yazışmalar arasında, "HDP düşmanına, HDP'ye oy verdirttim", "7 Haziran'da etkilediğimiz kimseler 1 Kasım için çantada keklik değil, onlara da tekrar tekrar ilgi göstermeliyiz, evdeki bulgurdan olmayalım inşallah" mesajları dikkati çekti.
- Opçin'in "hile" paylaşımı
FETÖ, Türkiye'de seçimlere gölge düşürme adına attığı adımları 24 Haziran seçimleri öncesi ve seçim sürecinde de sürdürdü.
"Balyoz'da kumpas davası"nın firari sanıklarından Tuncay Opçin, seçimlerde hile yapılacağını iddia etti.
Sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunan Opçin, "Bu dönem bir gün yargılanırsa anket şirketi sahipleri sanık sandalyesinin baş köşesinde yerini alacak. Saray'ı yüzde 50'nin üzerinde gösteren her anket şaibelidir, manipülasyon için hazırlanmıştır." ifadelerine yer verdi.
Opçin, oy verme işleminin sona ermesine yakın bir süre yaptığı başka paylaşımında da bu iddiasını tekrarladı.
Seçimlerde FETÖ'nün, HDP'nin barajı aşmasına yönelik çalışmalar yaptığı da ortaya çıkarıldı.
- Çareyi HDP'de aradılar
FETÖ üyeleri, tutuklu bulundukları cezaevlerinden kurtulmak için çareyi Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde HDP'yi desteklemekte aradı.
Aralarında eski tuğgeneraller Gökhan Şahin Sönmezateş ve Mehmet Partigöç ile eski albay Cemil Turhan'ın da bulunduğu Sincan Cezaevi'ndeki bazı FETÖ'cüler, kendileriyle görüşmeye gelen yakınlarından yarın yapılacak seçimlerde HDP'ye oy vermelerini istedikleri ortaya çıktı.
Tutuklu FETÖ'cülerin, telkinlerde bulundukları yakınlarına "cezaevinden kurtulmak için tek şanslarının HDP'nin barajı aşarak Meclise girmesi" gerektiğini söyledikleri belirtildi.
FETÖ'nün, kaos çıkarmak için yaptığı çalışmalar seçim gününe de yansıdı. Vatandaşların seçme hakkını kullanmak amacıyla sandıklara gittiği anlarda örgüt provokasyondan yana tavır aldı.
- Sandık başında provokasyon
İstanbul'da, okuma yazma bilmediğini söyleyerek kocası ve oğluyla birlikte oy kullanmak isteyen kadına izin verilmemesi üzerine olay çıkaran ailedeki baba ve oğul, FETÖ'den aranmaları bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy kullanmak üzere Pendik Mahir İz İlkokulundaki 3253 numaralı sandığa gelen Hatice K'nin, okur yazar olmadığını belirterek yanındaki kocası İshak K. ve oğlu Ahmet K'nin de kendisiyle oy kullanma kabinine girmesini istediği ancak sandık başkanının, durumun mevzuata aykırı olduğunu ifade ederek izin vermediği öğrenildi.
Yaşanan tartışma sırasında kendisini yere atarak fenalaşan Hatice K'nin, sandığın bulunduğu sınıfa çağrılan sağlık ekiplerince ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye götürüldüğü bildirildi.
Kadının hastaneye götürülmesine rağmen eşi İshak K. ve oğlu Ahmet K'nin sandığın bulunduğu yeri terk etmeyerek diğer seçmenleri provoke edici söylemler kullanmaları, sandık alanında sağlıklı oy kullanımını engellemeleri ve görevlilere tehdit ve hakaret içerikli sözler söylemeleri üzerine olay yerine polis ekipleri çağrıldı.
Olaya müdahale eden Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, GBT kontrolü yaptıkları ve FETÖ soruşturmaları kapsamında haklarında arama kararının bulunduğu ortaya çıkan İshak K. ve oğlu Ahmet K'yi gözaltına aldı.
Zanlıların emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, İshak K'nin Halil ismindeki diğer bir oğlunun ise halen Kırgızistan'da FETÖ okullarında öğretmenlik yaptığı öğrenildi.
Türkiye’de bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Milletvekili seçimlerinin oylaması seçim sandıklarını 17.00’da kapanması ile sona erdi. Oylamanın ardından gelen ilk seçim sonuçları dünya basına yansıdı. Gün boyu seçimleri Türkiye’nin çeşitli noktalarından an be an takip eden uluslararası basın ilk sonuçların ardından gözlerini Türkiye’ye çevirdi.
İngiliz The Guardian gazetesi ilk sonuçları “Erdoğan ilk sonuçlarda önde gidiyor” başlığı ile duyurdu. İngiliz gazetesi haberinde “Yüzde 16’lık açılan sandıklar ile erken sonuçlarda Erdoğan, yüzde 60 civarında görünüyor” ifadesini kullandı.
“Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde” başlığını kullanan Russia Today ise, “İlk sonuçlar, mevcut cumhurbaşkanı ve partisinin kazanacağını gösteriyor” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın yüzde 50 alması gerektiği kaydedilen haberde, “Oyların yüzde 20’sinin sayılmasının ardından Erdoğan yüzde 60 civarında aldığı görülüyor. Parlamento seçimlerinde ise sandıkların 8.9’u açılırken AK Parti yüzde 54 ile ilk sırada” denildi.
İngiliz BBC, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önde gittiği belirtilen haberde, “Erdoğan yüzde 59, rakibi Muharrem İnce ise yüzde 27 civarında. Erdoğan’ın yüzde 50’den fazla oy alması halinde Erdoğan zaferini ilan edecek ve ikinci tur yapılmayacak” ifadeleri kullanıldı.
ABD’li haber ajansı AP, ilk sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk, Muharrem İnce’nin ise ikinci sırada yer aldığı aktarıldı. Seçimlerin hayati öneme sahip olduğu belirtilen haberde, ilk sonuçlara göre Erdoğan’ın iktidarını sağlamlaştırdığı belirtildi.
İkinci tur hatırlatması
Reuters ise ilk sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce’ye oranla önde gittiği kaydedilen haberde, “Herhangi bir cumhurbaşkanı adayının yüzde 50’nin altında kalması durumunda ikinci tur 8 Temmuz’da yapılacak” hatırlatması yapıldı.
İsrail’in en çok takip edilen günlük gazetelerinden Haaretz seçimin ilk sonuçlarını “Erdoğan, yüzde 20’si sayılan oyların, yüzde 60’nı aldı” şeklinde verdi. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanması halinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ciddi bir politik güce sahip olacağı vurgusunu yapan gazete, seçimin ikinci tura kalmaması için bir adayın yüzde 50’den fazla oy alması gerektiğini vurguladı.
İlk sonuçlar dünya basınında: Erdoğan zaferini ilan edecek
Moskova merkezli Sputnik de seçimlerin ilk sonuçlarını “Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 17’si açılan sandıklarda liderliğini yürütüyor” şeklinde değerlendirdi. İlk sonuçlara göre, Erdoğan’ın ardından en çok oy alan kişinin Muharrem İnce olduğunu belirten Sputnik, Türk basının değerlendirmelerine kendi haberinde yer verdi.
France24 ise “Türkiye, oldukça önemli olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlarını dört gözle takip ediyor” ifadeleri ile seçimin ilk sonuçlarını değerlendirdi. İlk oranlara yer vermeyen France 24, seçime dair detaylara yer vererek, sosyal medyada yayınlanan bazı paylaşımlarını haberine taşıdı.
Türkiye’deki seçimleri en ince ayrıntısına kadar takip eden Katar merkezli Al Jazeera ise ilk sonuçları internet sitesinde manşete taşıyan yayın kuruluşları arasındaydı. “Tarihi seçimde sandıklar kapandı” ifadesini kullanan basın kuruluşu, Türkiye’de yapılan sistem değişimine vurgulayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk değerlendirmelere göre yüzde 59.3 oranı ile seçimde liderliğini koruduğunu ifade etti.
Fransız BFMTV “Türkiye'de Seçimler: Sandıkların yüzde 25'ini açıldı. Erdoğan liderliğini sürdürüyor” başlıklı haberin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapılan seçimlerde yüzde 58.5 oranında liderliğini sürdürdüğünü ifade etti.
İşte HDP milletvekili aday listesi:
Adana
Tulay Hatımoğulları
Kemal Peköz
Sever Uzun
Barış Karabıyık
Songül Aydın
Zeynel Kete
Beritan Önen
Ahmet Kılıç
Rozerin Tosun
İbrahim Yakut
Türkan Bakır
Cemil Özen
Zozan Efetürk
Ömer Uluçay
Deniz Varol
Adıyaman
Hasan Basri Yorulmaz
Hayriye Korkmaz
Mahmut Özdemir
Birsen Tunç
Mehmet Selim Özbek
Afyonkarahisar
Nevin Aytekin
Memet Şerif Çelik
Belma Koray
Mehmet Emin Gerz
Gülseren Karataş
İsmail Yılmaz
Ağrı
Berdan Öztürk
Dirayet Dilan Taşdemir
Dalha Kaya
Keziban Dumlu
Amasya
Hamza Yılmaz
Mithat Çelik
Cemal Kirli
Ankara-1
Filiz Kerestecioğlu Demir
Eşref Kiraz
Emine Kaya
İshak Kocabıyık
Döndü Ceren Şimşek
Gazi Oti
Cennet Avcı
Ceyhun Akın
Dilek Ertürk
Erdem Ört
Ebru Demir
Remziye Güçlü
Erdal Ataş
Ankara-2
Nuray Türkmen Canlı
İstek Usalp
Vahide İlgün
Haydar Arslan
İpek Gür
Nurhayat Emire
Mustafa Demir
Nilgün Yılmaz
Rojan Mamo
Bahyettin Batur
Ömer Çelik
Ankara-3
Veli Saçılık
Nazım Karakurt
Şehriban Leyla Çetinbaş
Haydar Üstündağ
Hülya Fırat
Mehmet Zarif Kesiciler
Fatma Koçyiğit Öner
İsmet Yalçınkaya
Tülya Sönmez Aytekin
Fatma Kızılöz
İlyas Kurt
Yiğit Öztürk
Antalya
Kemal Bülbül
Deniz Yıldırım
Erdal Gilgil
Hadi Cin
Nigar Duru
İhsan Nergiz
Filiz Aslan
Veysel Akboğa
Meral Geylani
Hakkı Bulut
Hülya Hasbay
Orhan Gümüş
Hülya Bayar
Salih Varol
Gülsüm Güzel
Berivan Temel
Artvin
Recep Demirci
Emin Ekinci
Aydın
Ferhat Tunç
Ayfer Demirel
Doğan Açığ
Özlem Tunç
Mehmet Celal Gümüş
Semra Başaran
Şahin Koç
Bahaeddin Yağarcık
Balıkesir
Nesibe Yöyler
Şahin Çoban
Yurdanur Güven
Hüseyin Gevher
Fadime Kam Temel
Halil Ersan Bekçi
Zehra Baba
Yahya Anık
Kenan Yağız
Bilecik
Fehmi Korkmaz
Muazzez Parıltı
Bingöl
Erdal Aydemir
Nihat Aksoy
Gülistan Azak
Bitlis
Mahmut Celadet Gaydalı
Zahit Mutlu
Sevda Tabak Yamaç
Bolu
Kenan Balta
Gönül Gölbaş Sevdinoğlu
Rumet Serhat
Burdur
Bekir Çiçek
Taner Taş
İsmail Gelturan
Bursa-1
Yüksel Akgün
Aygül Saklı
Mustafa Yağcı
Aynur Yılmaz
Saffet Pehlivan
Raife Güven
Ahmet Okumuş
Mehmet Sait Yüksel
Cemal Hazar
Zeki Soyuşen
Bursa-2
Mehmet Emin Adıyaman
Metin Kılıç
Elif Çubukçugil
Cahit Kırkazak
İpek Akman
Nüfer Ocaklı
Cemile Ösün
Mehmet Nedim Korkmaz
Kemal Doğan
Samet Kargalı
Çanakkale
Bülent Köreği
Adile Yalçın
Mustafa Bilgiç
Zübeyir Özkaya
Çankırı
Nazlı Çoban
Hüseyin Yekta Erpolat
Çorum
Bektaş İlhan Eke
Hasan Satılmış
Hasan Çelik
Erdoğan Serin
Denizli
Şerife Yıldırım
Nebi Ebci
Ayşe Levzan Süzük
Cevat Barin
Ayşe Özay
Musa Aydın
Perihan Üge
Birhat Demir
Diyarbakır
Adnan Selçuk Mızraklı
Salihe Aydeniz
İmam Taşçıer
Remziye Tosun
Hişyar Özsoy
Semra Güzel
Garo Paylan
Dersim Dağ
Musa Farisoğulları
Abdurrahim Durmuş
Mehmet Temizyüz
Ferda Fahrioğlu Akın
Edirne
Murat Amil
Hanım Güzel
Serdal Zımba
Hasan Atik
Elazığ
Cevdet Konak
Selma Metin
Nevzat Beritanlı
Yaprak Filiz
Kutbettin Akan
Erzincan
Pınar Aytekin Özgüç
İbrahim Bozkurt
Erzurum
Mehmet Kasım Fırat
Zeliha Dündar
Faruk Çinar
Safet Polat
Cüneyt Laloğlu
Barış Kemaloğlu
Eskişehir
Hüseyin Demir
Nurten Özer Uluçelebi
Kerem Keskin
İlkay Abay
Hüseyin Özerdoğan
Günay Uyar
Vedat Aslan
Gaziantep
Mahmut Toğrul
Bedriye Yorgun
Mehmet Karayılan
Atiye Okay
Osman Demirci
Güler Erat
Kemal Akbulut
Umut Baran
Musa Aydın
Fatma Lebe
Selman Tutumlu
Birgül Yıldırım
Agit Erkan
Şahap Yıldırım
Giresun
Halil Karavelioğlu
Alican Çakır
Nuriye Pervin Başer
Şenel Öztürk
Gümüşhane
Seyit Kartal
Yılmaz Taş
Hakkari
Leyla Güven
Sait Dede
Özgür Zeydanoğlu
Hatay
Barış Atay Mengüllüoğlu
Hülya Kavuk
Kerem Nalbant
Fatma Özdemir
Servet Kavukoğlu
Kadriye Turhan
Yılmaz Bayram
Gülüzar Işık Çay
Mithat Mirioğlu
Naim Özbek
Paraşin Gümüş
Isparta
Mevlüt Sabuncu
Celal Çiçek
Ayşegül Korkutan
Ebubekir Gönan
Mersin
Fatma Kurtulan
Rıdvan Turan
Atilla Güney
Fatmagül Demirtağ
Mehmet Şirin Kaya
Eylem Gençer
Mehmet Alış
Elif Aslan
Hüseyin Gür
Şerif Durmaz
Filiz Yılmaz
İbrahim Uzen
Reşat Aşan
İstanbul-1
Pervin Buldan
Musa Piroğlu
Erkan Baş
Erol Katırcıoğlu
Sema Uçar
Atila Özdoğan
Sultan Karasu
Tuncay Gökçe
Aylin Hacaloğlu
Emre Sarıgül
Ertan Hamitoğlu
Şehriban Alkış
İshak Karakaş
Yaşar Meral Çakıcı
Recep Yılmaz
Nurullah İşlek
Cansu İrem Kalender
Kuvvet İhsan Lordoğlu
Engin Aras
Mihriban Deniz Nar
Servet Güngördü
Irmak Dumlupınar
Eylem Saruca
Murat Gülener
Tülay Aydın
Veysi Yaklav
Günay Karaoğlan
Alya Akkuş
İlhan Çelik
Melekfer Borak Turgut
Mehmet Karaslan
Kemal İşler
Dürdane Bulgan
Emine Karaaslan Ateş
Sabri Ahı
İstanbul-2
Ahmet Şık
Oya Ersoy
Hüda Kaya
Mustafa Avci
Tülay Korkutan
Alirıza Bilgili
Ayşe Berktay
Gülsüm Ağaoğlu
Gürşenay Dalveren
Hasan Özgüneş
Mehmet Güler
Ludmilla Büyüm
Hacer Elçin
Fener Günana
Celal Alphan
Musa Kılıç
Şadi Özdemir
Türkan Bingöl
Servet Güzel
Işıl Hacıarifkaptanoğlu Karababa
Mehmet Tayyip Arslan
Ozan Özgenler
Dilber Aslan
Musa Değirmenci
Dürdane Nilsu Yürür
Adnan Bulut
Maşallah Köysü
Rohani Çiçeklidal
İstanbul-3
Turgut Öker
Dilşat Canbaz Kaya
Hakkı Saruhan Oluç
Ali Kenanoğlu
Züleyha Gülüm
Abdulhakim Daş
Elif Bulut
Celalettin Can
Canşah Çelik
Fevzi Gerçek
Gülseren Kaya
Ekrem Baran
Ayşe Karadağ
Mehmet Dalkıran
Muazzez Töre
Aytekin Akdemir
Pınar Gezik
Kazım Şaroğlu
Belçim Oktan
Hüsnü Taş
Songül Büyükpınar
Süleyman Özkan
Gülfiraz Sağlık
Mehmet Peker
Dilek Ulaş
Enver Dursun
Aslı Yağcı
Rıdvan Öztürk
Laika Taka
Mesut Aldagül
Rojda Taşdemir
Serkan Yılmaz
Büsra Berna Toprak
Yusuf Yalvaç
Zerrin Oğlağu
İzmir-1
Serpil Kemalbay Pekgözegü
Nurettin Turğay
Yalçın Yanık
Rahime Turan
Hüseyin Çağlar
Mervan Sıncar
Ceyhan Akay
Halime Akdağ
Ferzende Deniz
Elfesye Nas
Tamer Aydın
Selman Yıldırım
Kamuran Akkuş
Hayri Etyemez
İzmir-2
Murat Çepni
İdil Uğurlu
Ayşe Yılmaz
Mehmet Aker
Cemile Aydın
Süleyman Gündüz
Gönül Aygün
Orhan Ayhan
Derkay Tan
Mahsun Korkmaz
Behiye Ertaş
Ekrem Can Alaygut
Abdullah Akdeniz
Edip Kaya
Kars
Ayhan Bilgen
Arzu Moco
Bişar Alinak
Kastamonu
Hüseyin Gökoğlu
İsmail Çavğa
Azat Avcı
Kayseri
Kadri Erener
Eylem Cengiz
Kenan Maraşlı
Mustafa Öçal
Niyazi Yalçınkaya
Nuran Ergen Kılıç
Zenun Orta
Zilan Yılmaz
Suat Demir
Fevzi Polat
Kırklareli
Faruk Özdel
Diren Cevahir Şen
Yakup Aslan
Kırşehir
Gökhan Akın
Heliz Abı
Kocaeli
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Fatma Yıldırım
Kureyş Bilgiç
Yasemin Üçer
Ali Dursun Buğdacı
Meryem Demir
Alaattin Enül
Ferhat Demirelli
Murat Ozan
Damla Bağci
Necati Altıntoprak
Sevican Yaşar
Kadir Yıldırımer
Konya
Bülent Kılıç
Berna Çelik
Eylül Yaylacı
Gıyasettin Almaz
Jiyan Huri Yalçın
Ramazan Ot
Bahar Ekinci
Orhan Karaca
Osman Karaman
Hanifi Karaca
Abdurrahman Arslan
Mehmet Yönet
Hasan Gebeşoğlu
Mehmet Sait Koyuncu
Cahit Babahan
Kütahya
Abdurahman Adıyaman
Harun Gündüz
Savaş Babur
Gökhan Alkan
Şehmus Çelik
Malatya
Mehmet Tuncel
Jiyan Taş
Kemal Gedik
Fatma Alataş
Hüseyin Kılınç
Sinan Öztürk
Manisa
Lezgin Botan
Birgül Sağsöz
Adnan Mankan
Hasret Aslan
Cevdet Yıldız
Bayram Sönmez
Abiddin Padak
Nihat Yıldırım
İhsan Çaça
Veysi Durgut
Maraş
Hüseyin Bakır
Meryem Yıldız
Rauf Tepe
Sevgi Borak
Şahin Şanci
Tülay Kılınç Deniz
İnanç Yıldız
Recep Kaya
Mardin
Mithat Sancar
Pero Dundar
Tuma Çelik
Ebrü Günay
Gülbin Şahin Dağhan
Dilaver İnal
Muğla
Sultan Özcan
Hüsran Belgin Koç
Yılmaz Yüksel
Ebru Demir
Kemal Koç
Sebahat Fırat
Abdullah İpekli
Muş
Gülüstan Kılıç Koçyiğit
Mensur Işık
Şevin Coşkun
Adnan Topçu
Nevşehir
İrfan Turan
Bedrettin Eser
Kevser Yalçın
Niğde
Mehmet Salih İtah
İbrahim Avşar
Ümran Baturay
Ordu
Mesut Bilgi
Bayram Kuşman
Ruken Kayaalp
Şevder Yandı
Çetin Kaplan
Tahsin Timur
Rize
Necmettin Durmuş
Köna Hazar Özsoy
Sevgi Evren Köroğlu
Sakarya
Çiçek Arıç
Hividar Tangüner
Hüseyin Kaya
Gaye Çalışkan
Kemal Aktaş
Derya Bingöl
Haydar Erol
Samsun
Mediha Oya Yağcı
Celal Kocabıyık
Efraim Vayiç
Ali Dursun Kurt
Fikri Yolaydın
Kubilay Öztürk
Cemil Aksu
Sevda Özbek Yakut
Yusuf Kır
Siirt
Meral Danış Beştaş
Sıdık Taş
Hayrettin Şen
Sinop
Ayşe Gül Kafkas
Sefa Öztürk
Sivas
Rıza Karaman
Hüseyin Özcan
Şener Ünat
Hakkı Azarak
Ruken Koyun
Tekirdağ
Salim Kaplan
Feray Mertoğlu
Hüseyin Eriş
Gurbet Demirhan
Erhan Gövercin
Halime Tunç
Tekin Çatalkaya
Tokat
Erdal Bektaş
Rana Rende
Namet Ertoğan
Muhammet Veysel Yıldız
Servet Yüksel
Trabzon
Hüseyin Taka
Ahmet Hazar Dilaver
Kader Uzun Madenkuyu
Nurettin Karadeniz
Güven Atabay
Dursun Ali Kurt
Tunceli
Alican Önlü
Meral Hanbayat Yeşil
Urfa
Nimetullah Erdoğmuş
Ayşe Sürücü
Nusrettin Maçin
Ömer Öcalan
Aliye Kızıldamar
İsmail Kaplan
Roza Yazmacı
Yusuf Yetim
Songül Arpa
Orhan Özkan
Elif Rojda Talar
Celaledin Erkmen
Meral Balter
Bişar Tüysüz
Uşak
Süleyman Sözkesen
Şükran Sarı
Memet Latif Yıldırım
Van
Sezai Temelli
Bedia Özgökçe Ertan
Murat Sarısaç
Muazzez Orhan
Tayip Temel
Cengiz Çiçek
Mukaddes Karakoç
Asuman Yelmazer
Yozgat
Yusuf Aran
Mehmet Şirin Erez
Deniz Öztürk
Cem Eren Aslan
Zonguldak
Mehmet Zeki Salmanoğlu
Bedirhan Güneş
Evliya Güdan
Asya Gezer
Fevzi Kaya
Aksaray
Seyit Mehmet Keskin
Cihan Yılmaz
Şükran Acar
Ahmet Demir
Bayburt
Şemsettin Takva
Karaman
Cemil Yalçın
Ayşe Durunesil
Remzi Gökdağ
Kırıkkale
Doğan Anğay
Rıfat Roni
Tekyeddin Aktaş
Batman
İdris Baluken
Feleknas Uca
Necdet İpekyüz
Ayşe Acar Başaran
Şükrü Baytar
Şırnak
Abdullah Güngen
Leyla Birlik
Hüseyin Kaçmaz
Nuran İmir
Bartın
Yılmaz Topaloğlu
Şayeste Salmanoğlu
Ardahan
Taşkın Aktaş
Yaşar Kaya
Iğdır
Habip Eksik
Kıznaz Türkeli
Yalova
Ali Fuat Hatip
Hediye Polat
Abdurrazak Ekinci
Karabük
Ensar Topal
Mustafa Özsoy
Derya Göçtürk
Kilis
Kasım Kısa
Ezel Aydın
Osmaniye
Ahmet Eken
Müslüm Çağan
Derya Turhan
Celal Eker
Düzce
Yahya Macit
Sema Güneş
Mehmet Şerif Orgun
Milletvekili Nasıl Olunur
Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.
*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.
*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.
*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.
*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.
*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.
*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.