2023 hedefi için yeni A takımı! İstikrar ve güven kadrosu

En güçlü kadro ile hedef 2023. ‘Güven, istikrar ve reform' mesajlarının damgasını vurduğu AK Parti Kongresi'nde, MKYK üye sayısı 75'e yükseldi. Partiyi ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine 47 yeni isimle şekillenen bu A Takımı taşıyacak. Başkan Erdoğan, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak AK Parti kadrolarının belirlendiği kongrede, yeni anayasayı en geniş mutabakatla hazırlamak istediklerini belirterek, ''Anayasa milletin onayına sunulacak'' dedi.

OSMAN NURİ CERİT- YELDA GÖKDAĞ

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, 'Türkiye için güven ve istikrar' sloganıyla ile gerçekleştirildi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 1428 oyun tamamını alarak 7. kez Genel Başkan seçildi. Kongrenin ardından partinin en önemli karar mekanizması olan 50 kişilik asli, 25 kişilik yedek isimden oluşan MKYK, tüzük değişikliğiyle yeni dönemde 75 asli, 35 yedek isimden oluştu. İkiye çıkarılan genel başkanvekilliğine Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş seçildi.

ESKİ BAKANLAR LİSTEDE

AK Parti'nin 2023 kadrosunda mevcut MKYK'dan 28 kişi yer aldı, 22 kişi liste dışı kaldı, 47 yeni isim eklendi. Mahir Ünal dışında tüm genel başkan yardımcıları ile TBMM Grup Başkanvekili Özlem Zengin listeye girdi. Eski bakanlar Bülent Tüfenkçi, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Fatma Betül Sayan Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Hayati Yazıcı, Mehmet Özhaseki ile partinin geçmiş dönemlerinde önemli görevlerde bulunan Metin Külünk, Şamil Tayyar, Menderes Türel gibi isimler yer aldı. Mahir Ünal, Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz gibi 22 isim ise nöbeti yeni isimlere devretti.

23 KADIN VE 33 MİLLETVEKİLİ

MKYK'da 33 milletvekili 23 kadın üye yer aldı. Eski Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri'nin torunu Ömer İleri, KAGİDER'in kurucularından Sunay Karamık, gazeteci-yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun (Niyazi Birinci) oğlu Mücahit Birinci, Koç Üniversitesi'nde İktisat Profesörü olan Sumru Altuğ, AK Parti İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi Derya Yanık, şair ve yazar Abdurrahim Karakoç'un oğlu Avukat Türk İslam Karakoç dikkat çeken isimlerden oldu.

Başkan Erdoğan, yeni MKYK kadrosu ile ilk toplantısını dün yaptı.

MYK'DA GÖREV DAĞILIMI TAMAM

Ömer Çelik: Parti Sözcüsü

Erkan Kandemir: Teşkilat Başkanı

Fatih Şahin: Genel Sekreter

Hayati Yazıcı: Siyasi Hukuki İşler

Ali İhsan Yavuz: Seçim İşleri

Hamza Dağ: Tanıtım ve Medya

Efkan Ala: Dış İlişkiler

Jülide Sarıeroğlu: Sosyal Politikalar

Özlem Zengin: Sivil Toplum-Halkla ilişkiler

Mehmet Özhaseki: Yerel Yönetimler

Nurettin Canikli: Ekonomi İşleri

Vedat Demiröz: Mali ve İdari İşler

Mustafa Şen: Ar-Ge

Leyla Şahin Usta: İnsan Hakları

Ömer İleri: Bilgi ve İletişim

Çiğdem Karaarslan: Çevre ve Kültür

Ayşe Keşir: Kadın Kolları Başkanı

Tuba Vural Çokal, İyi Parti'den ayrılarak 11 Mart 2020'de AK Parti'ye katılmıştı.

TÜRKİYE GÜZELİ İLE İYİ PARTİ'DEN GELEN VEKİL MKYK'DA

Miss Turkey 2006'da 'Türkiye Güzeli' seçilen Seda Sarıbaş, 75 kişilik MKYK listesinde yer aldı. Sarıbaş, daha önce AK Parti Aydın Kadın Kol ları İl Başkanlığı görevinde bulun muştu. Listede İYİ Parti'den istifa ettikten sonra AK Parti'ye katılan Tuba Vural Çokal da yer aldı.

81 İLİ KÜLTÜRÜYLE, TÜRKÜSÜYLE SELAMLADI

Başkan Erdoğan, kongrede 81 ili coğrafi ve yöresel özellikleri, kültürel değerleri ve türkülerine atıfta bulunarak selamladı. Adana'yı selamlarken bu şehirle özdeşleşen "Hem adına kurbanım senin, hem Allah'ına" ifadesini kullanan Erdoğan şöyle devam etti: "Gökte yıldızım ayım, yerde sarayımsın Aksaray, hoş geldin. Kızılelmaya koşan şehzadelerin şehri Amasya, hoş geldin. Selçuklu'nun emaneti, İstiklal Harbi'mizi yöneten, Cumhuriyetimizi kuran başkentim Ankara, hoş geldin. Senin gibi yari olan neyler ayvayı narı Artvin, hoş geldin."

ÖZEL ŞARKI BESTELENDİ: 'SEN BEN YOK HEP BİRLİKTE'

Salonda Kayahan'ın "Bizimkisi bir aşk hikayesi", "İstikamet İstikbal", "Tek Kalp", "İman Varsa İmkan Vardır" şarkıları çalındı. AK Parti'nin Twitter hesabından özel yeni bir klip paylaşıldı. Klipteki şarkının sözleri olan "Türkiyem, 'Sen ben yok hep birlikte' tek kalp olacağız biz milletçe... Sevgimiz ile saygımız ile el ele olacağız biz, sözümüz söz" notuyla paylaşılan klip binlerce beğeni aldı.

KONGREDEN NOTLAR

Kongrede konuşmalar öncesinde "Lider" filmi gösterildi.

Açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Başkan Erdoğan, konuşmasının başında Fatiha suresinin mealini okudu.

Kongreye katılanlara girişte Kovid önlemleri kapsamında maske ve hijyen kiti dağıtıldı.

Bursa'dan katılan partililer, milli araç TOGG'un pankartını açtı.

KABİNE REVİZYONU CUMHURBAŞKANIMIZIN TAKDİRİNDE OLAN KONU

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısı sürerken önemli açıklamalarda bulundu ve soruları cevapladı: "Kabine revizyonu, Cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir konu. Bu tip durumlardaki bütün tahminler boşa çıkar. Ne zaman, nasıl yapılacağı tamamen cumhurbaşkanımızın takdiridir."

11 SİYASİ PARTİNİN TEMSİLCİLERİ KATILDI

Kongreye, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi davet edilmedi, 11 siyasi partinin temsilcileri katıldı: Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ve Genel Başkan Yardımcıları, BBP Genel Başkan Yardımcıları Mikail Şahin ile Ahmet Yelis, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Uyanık, DSP Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi, Erdoğan Sincer, HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin İmir, İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Mustafa Cihan Paçacı, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile Şenol Sunat, MHP'den TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkan Yardımcıları Edip Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, Sadir Durmaz ile MKYK Üyesi Nevin Taşlıçay, SP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir ile Hasan Bitmez, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan ile Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Yeniden Refah Partisi Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe ile MKYK üyesi Abdülkadir Yılmaz.

İŞTE 75 KİŞİLİK MKYK

Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Gündoğdu, Ahmet Sami Ceylan, Alaattin Parlak, Ali İhsan Yavuz, Ayhan Salman, Ayşe Böhürler, Bayram Şenocak, Behiye Eker, Bekir Bozdağ, Belgin Uygur, Binali Yıldırım, Burhan Kayatürk, Burhan Sakallı, Bülent Tüfenkci, Büşra Peker, Cem Şahin, Cüneyt Yüksel, Çiğdem Karaaslan, Derya Yanık, Efkan Ala, Emine Zeybek, Emre Ete, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Fatma Aksal, Fatma Betül Sayan Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Hacı Bayram Türkoğlu, Haluk İpek, Hamza Dağ, Hasan Sert, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, İsmail Cenk Dilberoğlu, Jülide Sarıeroğlu, Leyla Şahin Usta, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Ali Zengin, Memet Kasım Gülpınar, Mehmet Nil Hıdır, Mehmet Özhaseki, Menderes Türel, Metin Bulut, Metin Külünk, Metin Tarhan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Şen, Mustafa Yel, Mücahit Birinci, Numan Kurtulmuş, Nurcan Dalbudak, Nurettin Canikli, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Ömer İleri, Özlem Zengin, Öznur Çalık, Resul Kurt, Seda Sarıbaş, Sevan Sıvacıoğlu, Sevgi Yiğit, Sumru Altuğ, Sunay Karamık, Şamil Tayyar, Şaziye Gündüz, Şebnem Koçakelçi, Tahir Akyürek, Tuba Vural Çokal, Türk İslam Karakoç, Vedat Demiröz.

ŞEYH SAİD'İN TORUNU LİSTEDE

Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Sevan Sıvacıoğlu listede yer aldı. Sıvacıoğlu, patrik seçiminde görev alan 12 kişilik heyet arasında yer alıyordu. Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat ile Güneydoğu'nun önemli isimlerinden Alaattin Parlak ve Abdurrahman Kurt yeni MKYK listesine girdi.

MERKEZ DİSİPLİN KURULU

Ahmet Aydın, Abdulkadir Özel, Nevzat Şatıroğlu, Ali Özkaya, Ahmet Mücahit Arınç, Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Zeynep Yıldız, Serkan Bayram, Çiğdem Koncagül, İffet Polat, Betül Altunsoy Yanılmaz, Fatma Öncü, Mehmet Sarı, Murat Alpraslan, Zahir Soğanda.

DEMOKRASİ HAKEM KURULU

Yalçın Akdoğan, Zeyid Aslan, Yaşar Bahçeci.

SİYASİ ERDEM VE ETİK KURULU

Kemalettin Aydın, Şükrü Ayalan, Hüseyin Özbakır, Cengiz Aydoğdu, Serap Yahşi Yaşar.

MUTABAKAT ÇAĞRISI! YENİ ANAYASA MİLLETİN ONAYINA SUNULACAK

Başkan Erdoğan, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak AK Parti kadrolarının belirlendiği kongrede, yeni anayasayı en geniş mutabakatla hazırlamak istediklerini belirterek, "Anayasa milletin onayına sunulacak" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde partililere hitap etti. Konuşmasına tüm illeri tek tek selamlayarak başlayan Erdoğan, Diyarbakır'da devam eden evlat nöbetindeki ailelere de selam yolladı. Başkan Erdoğan, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak AK Parti kadrolarının belirlendiği kongrede 2023'ün yol haritası ve çalışmaları başlayan sivil, demokratik anayasa ile ilgili mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, yeni anayasanın milletin oyuna sunulacağını söyledi. Başkan Erdoğan şunları kaydetti:

82 ANAYASASI ARTIK BİTTİ

"Türkiye'nin neredeyse iki asrı bulan Anayasa arayışında, milletimizin içine sinen ve dört elle sarılacağı, sahipleneceği bir metne kavuşamadık. Anayasa çalışmalarımızın tamamı, olağanüstü dönemlerde, olağanüstü şartların dayatmasıyla ve olağanüstü yöntemlerle yapılmıştır. Mevcut Anayasamız, 1960 darbesiyle ilk şekli verilen, 1980 darbesinin ardından da yeniden yoğrularak milletimizin önüne konan bir metindir. 1982 yılında kabul edilen mevcut anayasamızın üzerinden 39 yıl geçti. Yani bu Anayasa, tarihi periyodu içinde de artık geçerliliğini kaybetmiştir.

Türkiye'nin bugün, yeni bir anayasa için hiç olmadığı kadar hazır olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde, AK Parti Genel Merkezi'nde, akademi dünyasında, çeşitli sivil toplum kuruluşları nezdinde yürüyen, hepsini de yakından takip ettiğimiz çalışmalar var. Aynı şekilde diğer partilerin ve ilgili kuruluşların da benzer hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Bunlar, önce ilkeler, sonra somut metinler düzeyinde belirli bir olgunluğa geldiğinde bir araya getirilecek ve milletimizin gözü önünde tartışmaya açılacaktır. Bir başka ifadeyle yeni anayasa, açık ve şeffaf bir sürecin ürünü olarak hazırlanacaktır."

ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN

"Yeni anayasa çalışmalarında bu safhaya önümüzdeki yılın ilk diliminde ulaşmayı hedefliyoruz. Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni anayasa metni de, mutlaka milletin onayına sunulacaktır. Buradan, siyasi partiler başta olmak üzere, yeni anayasa konusunda sorumluluk üstlenecek herkese çağrıda bulunuyorum. Gelin, ideolojik, zümrevi ve kişisel tüm bagajlarımızı, duvarlarımızı, şerhlerimizi bir kenara bırakarak, Türkiye'yi en az bir asır boyunca taşıyacak lafza ve ruha sahip yeni bir anayasaya kavuşturalım. Biz buna varız ve hazırız. Yeni anayasa sürecinin ülkemize ve milletimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum."

1428 OYLA YENİDEN GENEL BAŞKAN

Başkan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de, 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığı'na yeniden seçildi.

MİLLET MAHREÇLİ ANAYASA

Başkan Erdoğan "Bu yeni anayasa, üstat Cemil Meriç'in söylediği gibi, 'Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayan köprü' kurmalıdır. Velhasıl yeni anayasa, darbecilerin, vesayetin, şu veya bu dengenin değil, doğrudan milletin anayasası olmalıdır. Elbette ütopik veya bürokratik değil, millet mahreçli yeni bir anayasa hazırlamak kolay değildir" dedi.

2023 ZAFER YILI OLACAK

Teşekkür konuşması yapan Erdoğan, "Şahsımı bir kez daha genel başkanlık görevine layık gördüğünüz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Cumhur İttifakı bir masa başı ittifakı değil, bir gönül mutabakatıdır. Bir yerlere çekmeye çalışanlar boşuna uğraşıyorlar. 2023 zafer yılı olacak" dedi.

ARTIK YEDEK ÜYE YOK

Başkan Erdoğan, "Üye kayıt sayımız 13 milyon 500 bine ulaştı. Bırakın Türkiye'yi, dünyada böyle bir siyasi parti yok. Hamdolsun 1 milyonu aşkın genç üyesiyle yaklaşık 5 milyonu aşkın kadın üyesiyle ve bunun dışında da ana kademe üyesiyle dünyada bir başkası yok. Tüzük tadilatıyla 50 kişilik bir MKYK değil, şimdi 75 kişilik MKYK ile yola devam edeceğiz. Ayrıca 'yedek' diye bir ifade var. O da 35 kişi ama onlar yedek olarak kalmayacak. Onlar da 35 kişiyle beraber asıl üyeler gibi çalışacaklar" dedi.

Emine Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar tarafından hediye edilen ve "Lefkara" adı verilen nakışla işlenmiş maskeyi taktı.

CUMHUR İTTİFAKI'YLA 2053 VİZYONU

MHP lideri Bahçeli'ye teşekkür eden Başkan Erdoğan, 2023'ün ardından 2053 vizyonunu da Cumhur İttifakı çatısı altında belirleyeceklerini söyledi.

Başkan Erdoğan kongre konuşmasında Cumhur İttifakı'yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan Milliyetçi Hareket Partisi'ne ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, Cumhur İttifakı çatısı altında büyük ve güçlü Türkiye yolunda birlikte yürüdükleri için şükranlarını sundu.

Milletin, 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakı'nı, Milliyetçi Hareket Partisi ile seçimlerde ve Meclis'te devam ettirerek, mücadelenin saflarını tahkim ettiklerini ve genişlettiklerini ifade eden Erdoğan, "Hangi partiden olursa olsun, Cumhur İttifakı'na destek olan her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye'yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah Cumhur İttifakı'yla kavuşturacağız" dedi.

BAHÇELİ'DEN TEBRİK TELEFONU

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Başkan Erdoğan'ı telefonla arayarak AK Parti Genel Başkanlığı'na yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

KADINLARIN HAKLARINI KAĞITLARDA ARIYORLAR

Başkan Erdoğan'ın gündeminde İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine yönelik muhalefetten gelen tepkiler de vardı. Erdoğan şunları söyledi: "Gündemimizde, yeni ve sivil anayasa çalışmalarının çerçevesini oluşturacak ilkeler var, hukuk ve ekonomi reformlarımızın uygulama programları var, aile-eğitim-kültür merkezli yeni milli uyanış ve yükseliş ahdimiz var, teröriste terörist diyemeyenlerin riyakârlıkları var. Gündemimizde, kadınlarımızın haklarını korumayı vicdanlarda değil, kâğıtlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var. Kadınları dağa göndermek suretiyle ardından da ağlayan namertler var. Gündemimizde sırf ülkemizi hedef aldıkları için PKK'dan FETÖ'ye ve hatta DEAŞ'a kadar terör örgütleriyle iş tutanların acizlikleri var. Gündemimizde son dönemde kesintisiz bir şekilde uğradığımız saldırılar var."

ÖNCE AİLE YAPISI SAĞLAMA ALINACAK

Başkan Erdoğan konuşmasında ailenin korunması konusuna özel bir yer ayırdı. Batı'nın ekonomik imkanlarına rağmen aile yapısının çöktüğünü belirten Erdoğan, "Taklit eden değil üreten, özenen değil özenilen, hevayı değil fıtratı önceleyen, vakte teslim olan değil yönünü geleceğe dönen, maziden atiye köprüler kuran nesiller yetiştirmek için önce aileyi sağlama alacağız. Türkiye'nin 2053 vizyonunun hamurunu, diğer her şeyin bunların arkasından geldiği bilinciyle aile, eğitim ve kültürle yoğuracağız" dedi.

DOĞUYA DA BATIYA DA SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ

Başkan Erdoğan "Afrika, Asya ve Avrupa'nın kalbinde yer alan bir ülke olarak, bizim ne doğuya ne de batıya sırtımızı dönme lüksümüz yoktur. Birbiriyle rekabet, hatta gerilim halinde olan ülkelerle aynı anda dengeli, tutarlı ve uzun vadeli işbirlikleri geliştirmenin kolay olmadığını elbette biliyoruz. Ancak Türkiye, hem coğrafi konumu hem ekonomik çıkarları hem de kuşatıcı dış politika vizyonuyla, bunu başaracak güce ve dirayete sahiptir" dedi.

HUZUR İÇİN DOSTLARIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ

Başkan Erdoğan, "Bayrağımızın dalgalanmadığı hiçbir yer bırakmamak hedefiyle dünyanın dört bir köşesinde mevcudiyetimizi artırmaya devam ediyoruz. Ülkemizin milli menfaatlerine saygı gösteren hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuz olmadığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde dostlarımızın sayısını artırıp husumetleri gidererek bölgemizi bir huzur adasına çevirmekte kararlıyız" dedi.

KARLAR ALTINDA PARTİLİLERE SESLENDİ

Başkan Erdoğan, Ankara Spor Salonu'na gelişinde, eşi Emine Erdoğan ile salon dışında toplanan partilileri selamladı. Erdoğan, "Özellikle de kar yağışının tüm mikropları temizlediği bir anlamlı buluşmada en kalbi duygularla selamlıyorum" ifadesini kullandı.