2019 yolunda son kabine 

16 Nisan referandumundan sonra beklenen kabine revizyonu dün gerçekleşti. Beştepe’deki zirvenin ardından Başbakan Yıldırım yeni bakanları açıkladı: 6 yeni vekil kabineye girdi, 5 bakanın ise yeri değişti. 

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk adımı olan 2019 seçimleri için düğmeye basıldı. 16 Nisan referandumundan sonra kulislerde konuşulan 65. Hükümet'te kabine revizyonu dün gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere saat 12.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giden Başbakan Binali Yıldırım, zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyerek yeni kabineyi açıkladı. 15 bakan yerini korurken, 5 başbakan yardımcısının 4’ü değişti. 5 yeni vekil Bakanlar Kurulu’na girdi, 6 bakan ise kabine dışı kaldı. 

Bu bir bayrak yarışıdır 

Yıldırım, "Görev yapanlar, Bakanlar Kurulu'nda yeni göreve başlayacakların hepsi birbirinden üstün, kapasiteli, meziyetlere sahip arkadaşlar. O bakımdan ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü söz konusudur. Bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir. Genel olarak demokraside ve siyasette olan bir şeydir” dedi. Yıldırım, değişiklikle 15 bakanın aynı görevlerini sürdürmeye devam edeceğini belirtti. 

Gaziantep'ten ikinci bakan

Kabinenin genç isimlerinden biri 1977 doğumlu Abdulhamit Gül. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ardından kabinenin ikinci Gaziantepli bakanı olan Gül, Nizip'te doğdu. Görevi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan devralacak olan Gül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 

BAKAN KAYA EN GENÇ İSİM

Kabinenin en genç üyesi yine 36 yaşındaki Fatma Betül Sayan Kaya oldu. 1948 doğumlu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise en yaşlı isim.

1 sene sonra kan değişimi! 

1 Kasım 2015’te yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nden AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirdi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan devraldığı başbakanlık görevini yaklaşık 21 ay yürüttü. 22 Mayıs'ta partisinin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi ile genel başkanlığı Binali Yıldırım'a devretti. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki yeni kabine oluşturuldu. Geçen yıl 31 Ağustos'taki revizyonla İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu getirilmişti. 2019 seçimleri öncesi son revizyon da dün yapıldı.  

İMREN AYKUT'TAN SONRA BİR İLK

26 yıl sonra ikinci kadın bakan 

Kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte ikinci kadın bakan olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı koltuğuna oturan Jülide Sarıeroğlu, 26 yıl sonra bir ilki başardı. 38 yaşındaki Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarihindeki ikinci kadın bakan olarak tarihe geçti. Çalışma Bakanlığı'ndaki ilk kadın bakan Dr. İmren Aykut olmuştu. Özal hükümetinde yer alan Aykut, 21 Aralık 1987 ila 23 Haziran 1991 tarihleri arasında görev yapmıştı.  

MARMARA BÖLGESİ AĞIRLIKTA

Türkiye mozaiği bakanlar kurulu

Yeni kabinenin bölgesel dağılımı: İstanbul (3), Gaziantep (2), İzmir, Yozgat, Kocaeli, Erzurum, Bursa, Adana, Düzce, Ankara, Kayseri, Antalya, Denizli, Şanlıurfa, Malatya, Trabzon, Rize, Mersin, Ordu, Bayburt, Sivas, Giresun, Afyonkarahisar, Samsun, Kars. İstanbul'un 3 bakan çıkardığı tabloda, Marmara Bölgesi bu anlamda ağırlık kazanıyor.

Kabine dışı kalan AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, “Yeni Bakanlar Kurulu, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Tüm arkadaşlarımıza muvaffakiyetler diliyorum” dedi.

Çavuşoğlu haberi TV'den öğrendi 

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, yeni kabine değişikliği ardından Başbakan Yardımcısı oldu. Çavuşoğlu "Başbakanımız Binali Yıldırımın açıklamasını izlerken öğrendim. Verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Hayırlısı olsun" dedi. 

Adalet komisyonu üyesi 

1972 Gümülcine doğumlu olan Çavuşoğlu, ilk öğrenimini Yunanistan'da tamamladı. 1995'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Çavuşoğlu daha sonra Bursa'da avukatlık yaptı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı görevlerinde bulunan Çavuşoğlu, iyi düzeyde Yunanca ve İngilizce biliyor. Adalet Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde de bulunan Çavuşoğlu, evli ve 1 çocuk babası. 

Revizyonda Fakıbaba sürprizi 

Yeni kabinede dikkat çeken isimlerden biri de Eşref Fakıbaba oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını Faruk Çelik’ten devralan ve Şanlıurfa Belediye Başkanlığı döneminden tanınan Eşref Fakıbaba yeni bakanlardan oldu. Fakıbaba ''Sürpriz oldu. Önemli olan bakanlığın hakkını verebilmek'' dedi. 

2 dönem belediye başkanıydı

16 Aralık 1951'de Şanlıurfa’da doğan Fakıbaba, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Amerika'da Texas Eyaleti Arlington Hastanesi'nde gözlemci olarak bulunan Fakıbaba, 2 dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba, evli ve 3 çocuk babası. 

GÖREVİ DEĞİŞENLER 

- Nurettin Canikli - Başbakan Yardımcılığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na, 

-Bekir Bozdağ - Adalet Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na, 

- Numan Kurtulmuş - Başbakan Yardımcılığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na,

- Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na, 

- Fikri Işık, Milli Savunma Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na. 

6 YENİ BAKAN

- Hakan Çavuşoğlu - Başbakan Yardımcısı 

-  Abdülhamit Gül - Adalet Bakanı 

- Jülide Sarıeroğlu - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı 

- Osman Aşkın Bak- Gençlik ve Spor Bakanı 

- Ahmet Eşref Fakıbaba - Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı 

- Ahmet Demircan - Sağlık Bakanı

Kabine dışı kalanlar

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı.