1.6 milyar liralık 'villa hüllesi'ni itiraf etti

CHP'li İBB Başkanı İmamoğlu, Boğaz'daki 1,6 milyar liralık villaların sahibi olduğunu kabul etti. Ancak villaların sahibi olan şirketi ne zaman ve kaça aldığını, neden mal beyanında göstermediğini açıklamadı.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Emirgan'da Boğaz manzaralı 3 villasını mal beyanında göstermediği ortaya çıkınca, durumu itiraf etmek zorunda kaldı. İmamoğlu, villaların 'aile şirketine' ait olduğunu belirtirken, villaların asıl sahibi olan başka bir şirketi satın aldığını, bunun için ödediği parayı gizledi; villaları veya şirketi neden mal beyanında göstermediğini açıklamadı.

MAL BEYANINDA ŞİRKET YOK

Dilek-Ekrem İmamoğlu çiftinin açıkladığı 2024 mal beyanında, bankalarda yaklaşık 8.7 milyon TL, 395.7 bin dolar, 52 gram altın ve 802 bin 584 liralık mücevhere sahip oldukları belirtildi. Mal beyanında, aile şirketleri olduğu bilinen İmamoğlu İnşaat veya başka herhangi bir şirkete ait ortaklık bilgisi yer almadı. Oysa İmamoğlu, 2019'da İBB Başkanı seçildiğinde, hem İmamoğlu İnşaat'taki hissesine hem şirketin mal varlıklarına hem de babasının mal varlığına ilişkin bilgileri açıklamıştı.

VİLLALAR GİZLENDİ

Büyükşehir ile ilgili haberler konusunda uzun yıllardır bilinen İBBHaber haber portalı, İmamoğlu'nun Sarıyer Emirgan'da 3 villasının daha bulunduğunu, yaklaşık değerlerinin 1,6 milyar TL (50 milyon dolar) olduğunu ve bunları şirket üzerine gösterip mal beyanından gizlediğini öne sürdü. İBB Haber, iddiaları şöyle özetledi: Mal beyanında yer almayan villaların gizlenmesi için villalar tüzel kişilik üzerine gösterildi. Faaliyet alanı gıda ve tarım olan Güllüce Tarımcılık A.Ş paravan olarak kullanıldı, villalar şirket üzerine alındı. Güllüce Tarımcılık'ın sahibi de İmamoğlu İnşaat. İmamoğlu İnşaat'ın sahibi ise Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu İnşaat'a ait Boğaz'da bulunan 3 villa ortaya çıktı

HÜLLE BÖYLE YAPILDI

Villaların sahibi Güllüce Tarımcılık A.Ş., 2021'de İmamoğlu'na yakın hemşehrisi Akvaryum AVM'nin sahibi Ali Nuhoğlu tarafından kuruldu. Şirket kurulduktan 1 hafta sonra Emirgan'daki villaları satın aldı. İmamoğlu, 7 Mart'ta, yani seçimlere 23 gün kala 'içinde villaların olmadığı' malvarlığını açıkladı. Ali Nuhoğlu, aynı gün Güllüce Tarımcılık şirketini, sahip olduğu villalarla birlikte İmamoğlu İnşaat'a devretti.

Devrin ardından, şirketin başına İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz getirildi. Yılmaz, 'kayıt dışı para kuleleri' skandalında soruşturulan ve ifadesi alınan isimlerden biri ve aynı zamanda İmamoğlu'nun teyzesinin oğlu... Ali Nuhoğlu'nun, villaların da sahibi olan şirketi kaç TL karşılığında İmamoğlu İnşaat'a devrettiğine, paranın nakit mi, elden mi ödendiğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI

İddialar üzerine İmamoğlu, Sözcü TV'de Uğur Dündar'ın yayınında, "Emirgan'da 3 villanızın bulunduğu, değerinin 50 milyon dolar yani 1.5 milyar TL civarı olduğu söyleniyor. Bunu paravan şirket kullanarak gizlediğiniz öne sürülüyor, ne diyeceksiniz" sorusu üzerine, şöyle dedi: "Paravan şirket dedikleri İmamoğlu inşaat. Değerine filan girmeyeceğim, o abartılara şunlara bunlara... Bir insanın malı değerlensin ister o ayrı bir mesele ama... (gülerek) İmamoğlu İnşaat ticaret yapar, alır-satar. Kişisel malvarlığımın dışındaki eşimin de malvarlığını beyan ettim. Ama aynı zamanda şirketlerinde hissesi olan da bir insanım. Ama ben bir şirketin orada kendi ticari faaliyetlerini göstermek gibi bir şey ne hukukta ne kanunda vardır. Ama gizlimiz saklımız yok. Oradaki mülkümüz İmamoğlu inşaatın üzerinedir."

O SÖYLEMEDİ UĞUR DÜNDAR SORMADI

İmamoğlu, villaların, sahibi olduğu şirkete ait olduğunu, ancak "şirketlerin mal varlıklarını açıklamak zorunda olmadığını" söyleyerek mal varlığı beyanından gizlediğini itiraf etti. Ancak şirket ortaklıklarını ve şirketlerin mal varlıklarını 2019'da açıkladığı halde neden bu kez mal varlığı listesinde göstermediğini açıklamadı. Villaların kayıtlı olduğu şirketi kaç TL'ye devraldığına, devir işleminin tam da mal varlığını açıklama tarihinde olmasına da değinmedi. Şüpheli işlem iddiaları zaten bu konularda olmasına rağmen, Uğur Dündar da bu soruları sormadı.