108 provokatörden sadece 7'si öğrenci!

Rektör ataması bahanesiyle Boğaziçi'nde yapılan eylemlerde gözaltına alınan 108 kişiden 7'sinin öğrenci olduğu ortaya çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlayan protesto süreci yeni bir boyut kazandı. Önceki akşam rektörlük binasını basmak isteyen öğrencilere polis müdahale etti, 159 kişi gözaltına alındı. Dün şüphelilerden 98’i Emniyet’ten, 10’u da savcılık tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 51 kişinin sorgusunun devam ettiği açıklandı. Valilik, 108 kişiden sadece 7’sinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğunu, 101 şüpheliden 15’inin de üniversite düzeyinde eğitim görmediğini vurguladı. Rektör protestolarına destek için Ankara’da toplanan bir gruba da polis müdahale etti, 69 kişi gözaltına alındı. Kadıköy’de gösteri yapmaya kalkışan gruptan da 104 kişi gözaltına alındı. Eylemler tencere-tava çalarak devam etti, muhalefet ‘yanınızdayız’ dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öğrencilere destek vererek “Öğrenciler, öğretim üyeleri istemiyor, rektörün çekilmesi lazım” dedi. Gösterilere bir destek de ABD’den geldi.

AMERİKAN DESTEĞİ

ABD’li New York Times, protestolardan fotoğraflara yer vererek Başkan Erdoğan’ın, söz konusu üniversiteyi kontrol altına almaya çalıştığını iddia etti. Türkiye düşmanı Kati Piri de Boğaziçi eylemcileri için Twitter’dan destek mesajı verdi. 

‘AŞAĞI BAK’ YALAN-’AŞAĞIYA’ DOĞRU

Protestoculara müdahale sırasında, polisin mesafe kuralına yönelik “Aşağıdan, aşağıdan, toplu gitmek yok” uyarısı, bir TV kanalında çarpıtılarak verildi. Görüntüleri sosyal medyadan paylaşan Emniyet Genel Müdürlüğü ise “Aşağı bak-YALAN/Aşağıdan-DOĞRU. Polisimiz yalan virüsüyle de mücadele ediyor” ifadelerini kullandı. Yalan söylem ‘aşağı bakmayacağız’ sloganıyla LGBT’ye destek kampanyasına dönüştürüldü.