1 milyar dolarlık yatırım müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir’in milli enerji şirketiyle Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı için anlaşmaya varıldığını açıkladı. 

CEZAYİR’LE BÜYÜK ENERJİ ANLAŞMALARINA İMZA ATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu toplantısında iki ülke arasında imzalanan ticari anlaşmalarla ilgili açıklamalar yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslar için gittiği Cezayir’de Cezayir Ulusal  Halk Meclisi Başkanı Buhacca ile görüştü. Görüşmenin ardından  Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş  Forumu’nda konuşma yaptı. Cezayir’in milli enerji şirketi SONATRACH ile  ülkemizin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında Adana’da Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını açıklayan Erdoğan, “Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi  elbette Cezayir’den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle ülkemizdeki  cari açık noktasında da ciddi sıkıntıyı aşmış olacağız. Dışa bağımlılığı da yüzde  25 oranında azaltmış olacağız” dedi.

7 ANLAŞMA İMZALANDI 

Erdoğan, “İlgili bakan arkadaşlarımız tarım alanında işbirliğini geliştirmek için anlaşmalar hazırladılar. 7 anlaşma imzalandı. Karma ekonomik komisyon toplantısının da kısa sürede yapılmasına önem veriyoruz. Gelecekteki adımlarımızı daha hızlı atabileceğiz. Cezayir’in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Tüm zorluklara rağmen karşılıklı ticareti artırmaya yönelik girişimleri çoğaltmalıyız” dedi.

Erdoğan’dan Erbakan’ı anma mesajı

Erdoğan, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın vefatının 7’nci yılı dolayısıyla Twitter’dan mesaj yayımladı. Erbakan ile fotoğrafının yer aldığı paylaşımda Erdoğan, “Erbakan’a yüce Mevla’dan rahmet ve mağfiret diliyorum. Hocamızın en önemli özelliklerinden biri, Türkiye’nin aydınlık ve müreffeh geleceğine olan inancıdır” ifadelerini kullandı. 

İŞADAMLARINA TEŞVİK

Erdoğan, Cezayir’le özellikle tarım, turizm, gıda ve enerji alanında işbirliğine gidileceğini, Türkiye’nin bu alanlarda öncü olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk şirketleri Cezayir’de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geliyor. Yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya gelerek bu katkıyı artıracağız. Cezayir’in öncelik verdiği, tarım, turizm, gıda ve enerji alanlarında işadamlarımızı teşvik edeceğiz. Bu başlıklar aynı zamanda Türk özel sektörünün de başarılı olduğu alanlardır” dedi. 

Erdoğan, Cezayir Başbakanı Uyahya ile görüştü.

Cezayir, Afrika’daki en büyük ticari ortağımız

Cezayir’in Afrika’daki en büyük ticari ortağımız olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Biz Cezayir’i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Ancak biz 3,5 milyarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Bunu 5 milyar dolara çıkarmakta fayda var diye düşünüyorum. Böylesine iki ülke için 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi az. Bu rakamı ilk etapta 5, ardından 10 milyar dolara çıkarabiliriz.” 

İSMİNİ TASIYAN ANAOKULUNU ACTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ismi, TİKA tarafından Cezayir’de restore edilen anaokulu ile parka verildi.

Cezayir’de kendi ismini taşıyan anaokulu ve çocuk parkının açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Türkiye-Cezayir arasındaki dostluğun bir nişanesi olan bu restorasyon, çocukların geleceğine adanmış bir armağandır. Türkiye-Cezayir arasındaki tarihi ve kültürel dostluğun derinleşmesine vesile olacaktır” dedi.

ÇOCUKLARLA İLGİLENDİ

Açılışa katılan Cezayirliler, Emine Erdoğan ile fotoğraf çektirdi ve destekleri için Türkiye’ye teşekkür etti.  Şiddet mağduru kadın ve çocuklara yönelik rehabilitasyon ve eğitim faaliyetlerini yürüten FOREM Derneği, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim ve otistik  çocuklara da hizmet veriyor. Açılışa, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eşi Hülya Çavuşoğlu,  Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve  Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın eşi Gülnur Fakıbaba, Gümrük ve  Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin eşi Esra Tüfenkci’nin yanı sıra TİKA Başkanı  Serdar Çam ile Cezayir Posta, Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Houda Imene Feraoun katıldı.

Emine Erdoğan Cezayir’in başkentinde adının verildiği anaokulunda öksüz, yetim ve otistik çocuklarla yakından ilgilendi, onlara hediyeler verdi. 

MERHAMETLİ BİR GÖNÜL ELÇİSİ 

FOREM Derneği Başkanı İbrahim Hayati de yaptığı konuşmada, Emine  Erdoğan’a teşekkürlerini iletti. Hayati, “Bizler sizin muhterem adınızı, mazlumları korumanızla, mahrumiyet  içinde olanlara el uzatmanızla, masum çocukların gözyaşlarını silmenizle, çaresiz  mültecilere çare olmanızla biliyor, sizi yaşadığımız bu karmakarışık, materyalist  dünyanın karanlığı içinde merhametli bir gönül elçisi olarak, etrafını aydınlatan  bir ışık olarak tanıyor, yüce gönlünüzü büyük bir saygıyla anıyoruz” dedi.