Türk Telekom’un görme engelliler için geliştirdiği Sesli Adımlar uygulaması fuar alanında kullanıma sunuldu. Böylelikle, görme engelliler Türkiye’de ilk defa cep telefonları üzerinden aldıkları sesli betimleme yardımıyla fuarda rahatlıkla gezdi. Ziyaretçiler, ayrıca Türk Telekom’un telefondan sesli kitap ve içerik sunduğu Telefon Kütüphanesi projesini deneyimledi.
Fuarda, işitme engellilere yardımcı olmak amacıyla Türk Telekom çalışanı işaret dili tercümanları hazır bulundu. Tercümanlar, ziyaretçilere Türk Telekom’un engellilere yönelik sunduğu ürün ve hizmetler hakkında bilgi verdi.
Türk Telekom, Türkiye’nin engellilere yönelik en büyük fuarı olan Engelsiz Yaşam Fuarı’nda engellilere sunduğu ürün ve hizmetleri tanıttı. 1 – 4 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen fuarda Türk Telekom’un Engelsiz Tivibu, Telefon Kütüphanesi ve Sesli Adımlar projeleri ile ‘Erişilebilir Yaşam Projesi ziyaretçilerle paylaşıldı.
Türk Telekom’un görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve sosyalleşmelerine destek olmak amacıyla geliştirdiği görme engelliler için dünyada ilk kapalı alan navigasyon hizmeti sunan Sesli Adımlar uygulaması fuar alanında ziyaretçilerin kullanımına sunuldu. Böylelikle, görme engelliler cep telefonları üzerinden aldıkları sesli yönlendirme yardımıyla fuar alanını yardıma ihtiyaç duymadan gezdi. Türk Telekom çalışanı işaret dili tercümanları fuar boyunca işitme engelli ziyaretçilere, ürün ve hizmetler hakkında bilgi verdi.
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ve Türk Telekom’un iş birliği ile hayata geçirilen Türkiye’nin ilk ücretsiz Telefon Kütüphanesi, fuarda engellilerin yoğun ilgi gösterdiği projelerden biri oldu. Telefon Kütüphanesi yüzlerce yerli yabancı eserle birlikte dünyaca ünlü ressamların sesli betimlemeli tablolarına da ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin görme engellilere yönelik ilk resim sergisi olan “Tablolar Konuşuyor”da Van Gogh, Leonardo Da Vinci, Ahmet Hamdi Bey gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserleri yer alıyor.
Türk Telekom, fuarda ‘Erişilebilir Yaşam Projesi’yle engellilere yönelik hizmetlerinde gerçekleştirdiği dönüşümü de anlattı. Türk Telekom, proje kapsamında engellilerin çağrı merkezlerini aradıklarında doğrudan müşteri temsilcisine bağlanmasını, Türk Telekom Ofisleri’nin ‘Erişilebilir Mimari’ anlayışıyla yeniden düzenlenmesini sağladı. Türk Telekom Ofisleri’nde engelliler için rampa, kılavuz yüzey çizgileri Braille kabartma ve yönlendirme tabelaları gibi hayatlarını kolaylaştıracak unsurlar bulunuyor.