KOBİ'ler ve üniversiteliler teknoloji buluşmalarında girişimciliği öğrendi

Turkcell’in ana sponsorluğunu üstlendiği binlerce KOBİ ve girişimciyi teknoloji ile buluşturan ‘Türkiye Teknoloji Buluşmalar’ konferansı önceki gün Edirne’de yapıldı. E-ticaret ve mobil teknolojileri kullanarak başarı hikayesi yazan girişimciler ve onları destekleyenlerin konuştuğu programa KOBİ’ler kadar gençler de yoğun ilgi gösterdi.

Turkcell’in ana sponsorluğunu üstlendiği binlerce KOBİ ve girişimciyi teknoloji ile buluşturan ‘Türkiye Teknoloji Buluşmalar’ konferansı önceki gün Edirne’de yapıldı. Trakya Üniversitesi içerisindeki Balkan Kongre Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferans öncesinde katılımcılar teknoloji standlarında vakit geçirdi. Kalabalığın iyiden iyiye yoğunlaşmasıyla teknoloji meraklıları, konuşmacıları dinlemek üzere 12:00 itibariyle salona alınmaya başlandı. Yoğun ilgi gören konferansta çok sayıda katılımcı da konuşmacıları merdivenlerden izlemek durumunda kaldı. Konferans her ne kadar KOBİ’ler ile girişimcileri teknolojiyle buluşturuyor olsa da geleceğin girişimcileri olan üniversiteli gençlerden de büyük ilgi gördü. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin moderatörlüğünü ise renkli televizyon sunucusu Metin Uca yaptı. Uca, açılış konuşmasında teknolojinin hayatımıza kattığı değerin altını çizdi. Uca’dan sonra sırasıyla Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Yener Yörük, Edirne Valisi Dursun Al Şahin, Eticaretsem Kurucusu Merter Özdemir ve Aslanoba Capital Türkiye'nin Kurucusu Hasan Aslanoba konuştu.  

VALİ ŞAHİN KONFERANSA DAMGASINI VURDU

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise konferansa damga vuran isim oldu. Renkli konuşmasında her geçen gün teknolojinin değiştiğine vurgu yapan Vali Şahin, verdiği örneklerle salonu kahkahaya boğdu. Teknolojiyle birlikte insanların da değiştiğini söyleyen Vali Şahin, "Değişik değişik insanlar, sakal bırakanlar, sakalın bilmem bir kısmını bırakanlar, insanlar şaşırır duruma geldi artık. Yine de insan oğlu güzel, Allah-ü Teala’nın insanlarına ne yapsak güzeldir. Çalışırlarsa daha güzel olurlar” dedi. Vali Şahin’in esprili konuşmasıyla enerji toplayan katılımcıların dinamizmi konferans boyunca hiç düşmedi. 

“NORMAL KAVRAMI DEĞİŞTİ”

İlk sunumu yapan EticaretSEM Kurucusu Merter Özdemir, dinleyicilere e-ticaret hakkında bilgiler verdi. Dünyada ‘normal’ kavramının değiştiğinin altını çizen Özdemir, şu örneği verdi: “Eskiden mektup yazıyorduk şimdi ise e-posta gönderiyoruz. Bunlar normal gibi geliyor şu anda. Peki, beş yıl sonra ne kullanacağız? Tüketim toplumuyuz. Bir telefon alıyoruz; ihtiyacımız yokken bir tane daha alıyoruz. Telefon üretelim ikincisini de dışarıya başkasına satalım. Şehir dışını bırakın, yurtdışına satalım. İşte elektronik ticaret en iyi böyle anlatılır. Malı burada üretiyorsunuz ve bunu dünyaya sattığınızı düşünün. Siz bunları sattıkça ekonominiz güçlenecek. İşte bizim illeri dolaşarak elektronik ticareti anlatmamızın en büyük nedeni bu.”

“MOBİL TEKNOLOJİ ANA KANAL OLDU”

Merter Özdemir’in ardından yatırımlarında mobil teknoloji kullanmanın avantajlarından bahseden Aslanoba Capital Kurucusu Hasan Aslanoba, mobil teknolojilerin hızlı gelişimine dikkat çekti. Mobil kanalların ana kanal haline gelmeye başladığını belirten Aslanoba , “Web ikincil bir kanal durumuna indirgenmiş durumda. Artık pek çok iş modelini sadece mobil bazlı düşünebiliriz. Cep telefonundan hızlıca ayağıma gelsin iş modelleri fazlalaşıyor. Bunu en fazla yemek teknolojileri alanında görüyoruz. Bundan sonra da mobil kullanılan iş modellerini daha fazla karşılaşacağız” diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK BOKS MAÇI GİBİDİR!

Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nda büyük katkısı olan TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz da konuşmacılar arasındaydı. Boz, inovasyon ve girişimciliğin birbirinden ayırt edilemeyeceğini belirterek “Girişimcilik olmadan inovasyonu hayata geçiremezsiniz. İnovasyon bir iş fikrinin gerçekleşmesidir. Tüketici ihtiyaçları değişti ve doğal olarak inovasyonunun tanımı da gelişti. Bugün rekabet sizlerde yani girişimcilerde. Girişimci olmak; biraz boks maçı gibidir. Tüketici, sürdürülebilirlik, konfor, iyi kalite ve hızlılık istiyor. Yani paranın satın alabileceği en kaliteli malı istiyor. Türkiye’nin KOBİ’lerinin genel problemi budur, o verimliliği ve hızlandırmayı yakalayabilmektir. Eğer yakalayamazsanız yok olur gidersiniz” dedi.

KOBİLERDE E-DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ ANLATTI

Turkcell Kurumsal Pazarlama Direktörü Esra Süzme, Türkiye Teknoloji Buluşmaları konferansına katılan isimler arasındaydı. “İş dünyasının geleceğini teknoloji ile şekillendirmek istiyoruz” diyen Süzme, KOBİ'lerde e-dönüşüm sürecini anlattı. Bilişim hizmetlerini yatırım maliyeti olmadan kullanmanın altını çizen Esra Süzme konuşmasına şu sözlerle devam etti: "KOBİ, Türk ekonomisinin omurgasıdır. KOBİ'nin istihdam oranları % 76 iken cirosu % 63'tür. Yani bu konuları konuşuyor olmanın aslında tam zamanı. Peki, ne oldu da 'tam zamanı' diyoruz, bunu ne tetikledi? Bunu teknoloji ve akıllı telefonlar tetikledi. 

Artık yeni bir dünyadan bahsediyoruz. Harley Davidson gibi klasik bir marka 1 milyar dolar piyasa değerine 86 yılda ulaşmışken, Twitter 1 milyar dolar piyasa değerine üç yılda ulaşmıştır. Buna göre bizim amacımız tüm süreç ve operasyonları mobil dünyaya göre yeniden tasarlamak. Bunun yanında iş yapış şekilleri hızlı ve anlık olmalı; gerçek zamanlı olmalı. Gerçek zamanlılık adım adım gerçekleştirebilir. Bunu gerçekleştirebilmenin de dört adımı vardır. Bir, çalışanlar; iki, makinalarınız; üç, müşterileriniz ve son olarak teknolojik alt yapılarınız. Bu dört alandaki iş yapış şekillerinizi elden geçirmeniz gerekiyor. Hepsinin de daha gerçek zamanlı ve daha anlık uyumlu olması gerekiyor. Bunlar olduysa eğer inanıyoruz ki işinizde çok daha büyük avantaj elde edeceksiniz.”

Esra Süzme KOBİ’lerde e-dönüşüm süreci hakkında ayrıntılı bilgi verdikten sonra programın sunucusu Metin Uca sırasıyla Sefamerve.com CEO’su Mehmet Metin Okur’u, Gittigidiyor.com Genel Müdürü Öget Kantarcı’yı, Dora Telekom CEO’su Timuçin Öğün’ü ve Can Medikal Genel Müdürü Faik Helvacıoğlu’nu sahneye davet etti. Konuklar Metin Uca’nın “Neden e-ticaret?” sorusuna dünyanın teknoloji dönemi olduğunu ve ekonominin bu yönde ilerlediğinden bahsetti. Konuklarla kısa sohbetin ardından Vitringez.com Kurucu Ortağı Natali Yeşilbahar ‘E-ticareti Geleceğe Taşımak’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. 

ELEKTRONİK DÖNÜŞÜM…

Kısa bir kahve arasının ardından şirketlerin elektronik dönüşümünü anlatmak üzere sahneye Fit Solutions CPO’su Murat Kaptan çıktı. Elektronik faturanın önemini vurgulayan Kaptan konuşmasında deneyimlerinden örnekler verdi. Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör ise online dünyada müşteri bağlılığı hakkında detaylı bilgi verdi. Online ödeme sistemleri hakkında konuşan Iyzico’dan Çağdaş Önen, bankaların ödeme sistemleri konusunda dinleyicileri bilgilendirirken, konferansta Blippar uygulaması ile katılımcılara hediye dağıtan Blippar Türkiye CEO’su Zehra Öney, dijital dönüşümün getirdiği yeniliklerden bahsetti. Program, Pepakura Ajans Başkanı Aykut Duman’ın konuşmasıyla program son buldu.