Gaziantep’te engeller Turkcell Hayal Ortağım ile kalktı

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi güçlerini engellilerin hayata tam ve aktif katılımı için birleştirdi. Turkcell ve YGA’nın geliştirdiği Hayal Ortağım, Gaziantep’te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu.

Hayal Ortağım ile görme engelliler uygulama içerisinde geliştirilen “Ulaşım” özelliğini Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te kullanabilecek ve pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engellere takılmadan seyahat edebilecek.  İstanbul’dan sonra ilk kez Gaziantep’te beacon teknolojisi ile hayata geçirilen Hayal Ortağım “Yol Arkadaşım AVM” özelliği ile de,  görme engelliler alışveriş merkezlerinde yardıma ihtiyaç duymaksızın dolaşıp alışveriş yapabilecek. 

Turkcell, engellerin teknolojiyle aşılması ve engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarının sağlanması için yeni bir işbirliğine imza attı. Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) ile beraber geliştirdiği ve dünya mobil iletişim sektörünün çatı kuruluşu GSMA’den iki defa ödül alan Hayal Ortağım uygulaması, Gaziantep Belediyesi’nin vizyoner yaklaşımıyla, Gaziantep’te görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun katılımıyla Gaziantep’te düzenlenen toplantıda hem bu işbirliği hayata geçirildi, hem de Hayal Ortağım’ın yeni özellikleri tanıtıldı. Şahin ve Terzioğlu’na eşlik eden basın mensupları, Hayal Ortağım’ın Ulaşım ve Yol Arkadaşım AVM özelliklerinin yanı sıra, görme engellilerin sinema deneyimini zenginleştiren ödüllü “Cepten Sesli Betimleme” özelliğini de deneyimledi. 

Türkiye’de ve dünyada ilk: Hayal Ortağım Ulaşım ile Otobüs ve Duraklar Artık Konuşuyor

Hayal Ortağım’ın Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te hayata geçen “Ulaşım” özelliği, görme engellilerin duraklarda ve otobüslerde kimseden yardım almak zorunda kalmadan engelsiz seyahat edebilmesine imkan sağlıyor. Özellik durakta kullanıldığında, görme engelli yolcu hangi durakta olduğunu, bulunduğu duraktan geçen otobüslerin listesini ve kaç dakika sonra otobüsünün durakta olacağını öğrenebiliyor.  Beklediği otobüsün durağa geldiği bilgisine sesli bir uyarıyla ulaşabiliyor.  Araç duraklara yaklaşırken, otobüs şoförüne de duraktan bir görme engellinin otobüse bineceği uyarısı gidiyor. Görme engelli kullanıcı, yolculuk sırasında, hangi duraklardan geçtiğini öğrenebiliyor ve inmek istediği durağa yaklaştığında sesli bildirim alıyor. Beacon teknolojisiyle çalışan özellik hiçbir sapma olmadan otobüs, durak ve uygulama arasındaki iletişimin kurulması konusunda da dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. 

AVM’ler İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de “erişilebilir”

Hayal Ortağım uygulaması içerisinde bulunan “Yol Arkadaşım AVM” özelliği de, İstanbul’dan sonra ilk defa Gaziantep’te bulunan Gaziantep AVM, PrimeMall ve Sankopark AVM’de aktif hale geldi. Bu özellik sayesinde görme engelliler, alışveriş merkezlerinde önünden geçtikleri mağazaların hangi mağaza olduğu bilgisini alıyor ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere ulaşıyor. 

Gaziantep ile beraber Türkiye’nin tamamında görme engellilerin hizmetinde olan Hayal Ortağım’ın sesli betimleme özelliğiyse geçen yıl Ekim ayında hayata geçmişti. Sesli Betimleme Derneği’nin destekleriyle betimlenen filmlerde, anlatıcı, ortamı ve oyuncuları uygulama üzerinden ayrıntılarıyla tasvir ediyor. Böylece görme engelliler de filme ilişkin bilgilere diğer sinema izleyicileri kadar sahip oluyor ve sinemada bulunmaktan daha fazla keyif alabiliyor. 

“Engelsiz Şehir Gaziantep tüm Türkiye’ye örnek olsun”

İşbirliğinin ve Hayal Ortağım’ın yeni özelliklerinin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi: 
“Gaziantep’te görevi devraldığımız günden bu yana teknolojinin bütün imkanlarından faydalanarak şehrimizin yaşam standartlarını yükselttik. Bugün Turkcell işbirliğiyle, Gaziantep’i görme engellileri için de akıllı şehir haline getirmek üzere önemli bir adım atıyoruz.  Engelsiz şehir Gaziantep vizyonumuz çerçevesinde, toplu ulaşımı, alışveriş merkezlerimizi, sinemalarımızı görme engelliler için daha erişilebilir hale getiriyoruz.” 

“New York’ta bile bu model yok”

Günümüz dünyasında büyük bir yarış olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Şehirler yarışıyor, insanlar yarışıyor. Bilgiyi, kaynakları iyi yönetenler öne çıkıyor.  İpek yolu hattındaki Gaziantep taştan dantel yapmış bir şehirdir,Türkiye’nin üretken insanlarının şehridir. Bu şehirde yaşayan engelli kardeşlerimin engellerini kaldırmak en önemli görevlerimizden biri. Engeller elde ayakta değil, taşlaşan yüreklerdedir; dolayısıyla biz bu konuya engellilerin hayata tam katılımının bir imtiyaz değil bir hak olduğu çerçevesinden yaklaşıyoruz. Bir anne “Benden sonra çocuğum ne olacak?” endişesiyle “ben ondan uzun yaşayayım” diye dua ediyor, kendisinden sonra engelli çocuğunun geleceğinden emin olamıyor. Bu endişeler yaşanmasın diye hep birlikte engelleri kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz.  Bu hedef için birlikteyiz ve hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Hayal Ortağım’ın sağladığı imkanlar ve bugün hayata geçirdiğimiz “Ulaşım” özelliği bugün New York’ta bile uygulanmayan bir model. Bu şehir çok önemli bir önderlik yapıyor. Bütün engeller aşılana kadar çalışacağız. Hem akıllı şehir olma, hem de engelleri kaldırma açısından sınıf atlamamıza yardımcı olan, hayallerimize gerçekleştirmemizi sağlayan Turkcell’e ve tüm hayal ortaklarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliklerinin fiberden makineler arası iletişim teknolojisine pek çok alana uzandığını, Akıllı Şehir Gaziantep’in çevre korumadan kaynak tasarrufuna her alanda ilerleme kaydettiğini hatırlattı. “Gaziantep, bugün ilk kez hayata geçen Hayal Ortağım Ulaşım özelliği ve Hayal Ortağım’ın sağladığı diğer imkanlar sayesinde, artık görme engelliler için de akıllı şehir” diyen Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “Turkcell olarak Hayal Ortağım uygulamamızla dünya iletişim sektörüne örnek olduk. Şimdi bu uygulamayı akıllı şehir yaklaşımıyla birleştiriyoruz ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak Hayal Ortağım’a ulaşım özelliğini ekliyoruz. Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te hayata geçen, dünyaya da örnek olacak bu özellikle  Gaziantep’te evinden çıkan görme engelli bireyler, akıllı duraklar ve otobüsler sayesinde rahatça şehir içerisinde dolaşabilecekler. Hayal Ortağım’ın diğer özelliklerinden faydalanarak sesli yönlendirmelerle AVM’lerde kolayca gezebilecek, sesli betimleme ile vizyon filmlerini görsel ayrıntıları kaçırmadan izleyebilecekler. Bu tür işbirliklerinin ülkemizin geneline yayılmasını ve Gaziantep’in engelleri kaldırmada tüm illerimize örnek olmasını umuyorum.” 

“Artırılmış ve sanal gerçeklikle, yapay zekayla gelecekte engelleri çok daha rahat aşacağız”

Mobil iletişim dünyasının elinde, engellerin aşılmasına yardımcı olmak için gelecekte çok daha zengin bir teknolojik altyapı olacağının altını çizen Terzioğlu, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka uygulamalarına da dikkat çekti. Terzioğlu “Bu teknolojiler, birkaç meraklıya hizmet eden oyuncaklar, eğlence araçları olarak düşünülmemeli. Bu teknolojileri özellikle mobil iletişimin imkanlarıyla birleştirdiğimiz zaman, hayatlarını en çok değiştirebileceğimiz grupların başında engelliler geliyor. Biz de, Hayal Ortağım’ın şimdiye kadar sağladığı başarı ve yarattığı fark ile yetinmiyor, her zaman yeni hedeflere doğru ilerliyoruz.” diye konuştu.  
Turkcell Hayal Ortağım ile bir görme engellinin Gaziantep deneyimi
Toplantı sonrasında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve basın mensupları Hayal Ortağım uygulamasını birlikte deneyimledi.  

Engellilerle birlikte akıllı durakta otobüs bekleyen,  Hayal Ortağım’ın ulaşım teknolojisini kullanarak seyahatlerini tamamlayan grup, Gaziantep AVM içerisinde sesli yönlendirmelerden faydalandı. Alışveriş merkezinde sinema salonuna ulaşarak sesli betimleme ile film izledi. Şahin, Terzioğlu ve basın mensupları, böylelikle bir görme engellinin Hayal Ortağım ile Gaziantep’te yaşayacağı deneyimi birebir yaşamış oldu. 

Hem MIT hem GSMA’den ödüllü uygulama
Hayal Ortağım uygulaması, 2014’te GSMA’den Erişilebilirlik kategorisinde birincilik ödülü almıştı. Uygulamanın yaratıcılarından Duygu Kayaman, teknoloji konusunda dünyanın en önemli kurumlarından kabul edilen MIT (Massachusetts Institute of Technology)’nin yayını MIT Tech Review tarafından, ilham verici genç liderler arasında gösterildi. 
Ekim 2015’te Hayal Ortağım’ın içinde hayata geçen “Cepten Sesli Betimleme” dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Film sahnelerinin detaylı olarak tanımlandığı “sesli betimleme” özelliği, ilk kez Hayal Ortağım ile görme engellilere ulaşmıştı. Dünyada ilk kez sunulan bu kolaylık sayesinde geçtiğimiz Mart ayında verilen GSMA ödüllerinde, Erişilebilirlik kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.