“İnternetle Hayat Kolay” projesi ile Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilen Türk Telekom Grubu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) “Sosyal Fayda Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı.
Daha iyi bir geleceğin inşa edilmesi için günümüz dijital araçlarının nasıl kullanılabileceğiyle ilgili küresel tartışmaların yapıldığı Social Good Summit - Sosyal Fayda Zirvesi’nin İstanbul ayağı UNDP ve Türk Telekom Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlendi. Ana başlığı “2030 yılında nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz” sorusu olan zirvenin açılış konuşmasını Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin yaptı. Şahin yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin kalkınmasına destek olmak amacıyla dijital ekosistemi büyütecek çalışmalar yapıyor, internet erişimini ve kullanımını yaygınlaştıracak adımlar atmaya devam ediyoruz. 2030 itibarıyla ülkedeki herkesin dijital dünyanın fırsatlarından yararlanabileceği yakın bir gelecek hayal ediyoruz” dedi.
BM Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra da zirveye bir video mesaj ile katılarak, teknoloji ve yeni medyanın 2030’a kadar herkes için eşitliği ve toplumsal faydayı nasıl sağlayacağının yanıtının zirvede aranacağına dikkat çekti. Zirve için özel olarak paylaşılan başka bir video mesajda ise dünyanın önde gelen evrenbilimcisi İngiliz Profesör Stephen Hawking’in değişen dünya üzerine görüşleri paylaşıldı.
Türkiye’nin iletişim teknolojileri lideri Türk Telekom Grubu’nun katkılarıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi birçok önemli isme ev sahipliği yaptı. Bu yıl düzenlenen buluşmanın konuşmacıları arasında Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, Türkiye Mukim Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, UNDP Avrupa ve BDT İstanbul Bölgesel Merkezi Sürdürülebilir Kalkınma Ekip Lideri George Bouma, Twitter Kamu Politikalarından Sorumlu Türkiye Koordinatörü Emine Etili, aktör ve ihtiyacharitasi.org Kurucusu Mert Fırat, Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem başta olmak üzere çok sayıda gazeteci ve aktivist yer aldı.
Teknoloji insanlar için hayati öneme sahip
Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, zirvede yaptığı konuşmada Türk Telekom Grubu için büyük önem taşıyan ve Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilen ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesinin detaylarını katılımcılarla paylaştı. Şahin konuşmasında şunları söyledi: “Türk Telekom Grubu olarak teknolojik gelişmişliği, sadece ülkelerin zenginliğini ve refahını artırmalarının bir yolu olarak görmüyoruz. Bize göre teknoloji, kişilerin ve kurumların daha önce yapamadıklarını yapmalarına ve sınırlarını zorlamalarına olanak sağlayan, onları hayallerini gerçekleştirme yolunda cesaretlendiren bir güce ulaştı. Grup olarak, özellikle dezavantajlı vatandaşlarımız için sosyal sorumluk projeleri geliştiriyoruz. Onlar için sadece engelleri kaldırmıyor, aynı zamanda lider birer birey olmaları adına onları her alanda destekliyoruz. Her birey bizim için çok önemli. Onlar için engelleri kaldırmak için buradayız. Telekomünikasyon sektörünün böyle bir etkisi var ve biz bu etkiyi artırmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Yatırımlarımızla geleceğe hazırız
Türk Telekom Grubu olarak sahip oldukları teknoloji ve bilgi birikimiyle bugüne kadar toplumun dezavantajlı kesimlerinin önündeki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik pek çok projeye imza attıklarını ifade eden Şahin, “Telefon Kütüphanesi, İnternetle Hayat Kolay, Türk Telekom Okulları, Günışığı, Engelsiz Tivibu ve daha birçok ulusal ölçekte sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. Bu yöndeki girişimlerimizi aynı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin lider telekom şirketi olarak, Türkiye’nin kalkınmasına destek olmak amacıyla dijital ekosistemi büyütecek çalışmalar yapıyor, internet erişimini ve kullanımını yaygınlaştıracak adımlar atmaya devam ediyoruz. 2030 itibarıyla ülkedeki herkesin dijital dünyanın fırsatlarından yararlanabileceği yakın bir gelecek hayal ediyoruz” şeklinde konuştu.
UNDP Avrupa ve BDT İstanbul Bölgesel Merkezi Sürdürülebilir Kalkınma Ekip Lideri George Bouma ise zirvede gerçekleştirdiği konuşmada “Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Birçok konunun eğitim üzerine konumlandırılması gerektiğine inanıyor, tüm iş ortaklarımızla birlikte bu programı 2030 yılına kadar devam ettirmek için çalışıyoruz. Teknolojik anlamda ileri seviyeye ulaşan toplumlar inovasyona çok daha yatkın oluyorlar ve bu yatkınlıklarını ortaya koyabiliyorlar. İnovasyon geleceği şekillendirecek” dedi.
BM Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra da zirveye Türk Telekom’a teşekkür ettiği bir video mesajla katılarak şunları söyledi: Değişen dünyanın dinamikleriyle beraber, teknoloji ve yeni medyanın 2030’a kadar herkes için eşitliği ve toplumsal faydayı nasıl sağlayacağının yanıtı bu zirvede aranacak.”
Zirve’de ayrıca, dünyanın önde gelen evrenbilimcisi fizikçisi İngiliz Profesör Stephen Hawking’in değişen dünya üzerine görüşleri Zirve’ye özel bir video ile katılımcılara aktarılırken, Türk Telekom tarafından hayata geçirilen, Telefon Kütüphanesi, Sesli Adımlar, Günışığı ve Engelsiz Tivibu projeleri de zirve boyunca örnek projeler olarak ele alındı.
Türk Telekom Grubu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Hakkında:
Telefon Kütüphanesi:
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ortaklığında gerçekleştirilen Telefon Kütüphanesi Projesi ile görme engelliler ev telefonu üzerinden ücretsiz kitap dinleyebiliyorlar. Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi sayesinde görme engelli kullanıcılar Türkiye’nin neresinde olursa olsun romandan şiire, tasavvuftan tarihe, çocuk kitaplarından kişisel gelişim kitaplarına pek çok farklı türdeki yüzlerce kitaba ücretsiz ulaşabiliyor. Telefon Kütüphanesi bugüne kadar 3.457.436 dk (567.240 saat ) dinlendi, 164.508 kere arandı.
Sesli Adımlar Uygulaması:
İletişim teknolojileri kullanılarak görme engellilerin AVM gibi karmaşık yapılı kapalı alanlarda yardım almaksızın dolaşabilmesi, görme engellilerin başkalarının yardımına gerek duymaksızın hareket edebilme yeteneğini artırmayı sağlayan proje, popluma ve hayata entegre olmalarının önündeki engellerin kaldırılması yönünde önemli bir adım niteliği de taşıyor. Bugüne kadar toplam 15.000 kişi uygulamayı indirdi.
Engelsiz Tivibu:
Bilgiye erişimde herkesin eşit imkânlara sahip olması vizyonuyla görme ve işitme engelli vatandaşlara erişilebilir TV deneyimi sunmayı amaçlayan proje, ayrıca tüm görme ve işitme engelli vatandaşların TV yayına en kolay ulaşabilecekleri teknoloji ve hizmeti sağlamayı da hedefliyor.
Günışığı:
Günışığı Projesi kapsamında az gören çocuklara teknolojik imkânlar sunularak, erken müdahale eğitimini uzaktan alabilmeleri de sağlanıyor. Verilen eğitim, çocukları başkalarına bağımlı olmadan hareket edebilen ve normal eğitime uyum sağlayan bireyler haline getiriyor. Proje kapsamında, görme engelli çocukların görme dereceleri tespit edilip, yeterli görme kalıntısı olan 100 çocuk, 7 ay boyunca “az gören eğitimi”ne tabi tutuluyor ve görme yetilerini kullanma konusunda bilinçlendiriliyor. 2015'te toplam 350; 2016'da toplam 500 çocuğa ve ailesine daha erken müdahale eğitimi verilecektir.