Borusan'dan Meksika çıkartması

Borusan Mannesmann Meksika’da yapılacak 33 milyon ABD doları kontrat bedeli olan Tuxpan – Tula Gaz Boru Hattı Projesi’ni kazanmayı başardı.

17 Mayıs, İstanbul. Borusan Mannesmann Amerika kıtasındaki başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Borusan Mannesmann son olarak toplam bedeli 33 milyon ABD doları olan Meksika Tuxpan – Tula Gaz Boru Hattı Projesi doğal gaz boru tedariki ihalesini kazandı.

 
ABD ve Kanada’daki dev enerji ve boru hattı operatörleri tarafından onaylı ve Türkiye’den deniz aşırı ülkelere 24,5 metre boya kadar doğalgaz ve petrol borusu ihraç edebilen tek Türk hat borusu tedarikçisi olan Borusan Mannesmann, kazandığı bu ihaleyle Meksika pazarına güçlü bir başlangıç yapmış oldu.
 
Şirketin stratejik büyüme alanlarından biri olarak gördüğü büyük çaplı enerji hat boruları pazarında kazanılan bu ihale için tedarik edilecek borular Türkiye’de, dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş fabrikalarından biri olan Gemlik’teki Borusan fabrikasında üretilecek. Borusan Mannesmann tarafından üretilecek 36 inç çapında 24,5 metre ve 12 metre boyunda borulardan oluşacak hattın toplam uzunluğu 123 km olacak. Haziran - Ağustos 2016 tarihleri arasında üretimi gerçekleştirilecek olan borular, Temmuz ayından itibaren Meksika’nın Tuxpan limanına gönderilmeye başlanacak. 2017 yılında tamamlanması öngörülen hat üzerinden Meksika’nın Veracruz, Puebla ve Hidalgo bölgelerindeki enerji üretim santrallerine gaz dağıtımı sağlanacak.
 
Konuya ilişkin olarak Borusan Mannesmann Genel Müdürü Semih Özmen tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 
 
“Meksika 1,3 trilyon ABD dolarlık toplam milli geliri ile Brezilya’dan sonra Latin Amerika'nın ikinci, dünyanın 15. en büyük ekonomisi. Amerika’nın yanı başında, Türkiye olarak bizim ihracat potansiyelimizi tam olarak gerçekleştiremediğimiz bir ülke. 762 milyon dolarlık ticaret açığımız var; ihracatımız ise 240 milyon dolar mertebesinde. Bu kazandığımız ihale ile tek başına Borusan Mannesmann bu ihracat rakamına yüzde 10’un üzerinde katkıda bulunmuş oluyor. Dünyanın 10 büyük petrol üreticisi olarak Meksika’ya önümüzdeki dönemde çok daha fazla tutarda doğal gaz ve petrol hat borusu ihraç etmeyi hedefliyoruz.”