Zihinleri Düşünceye Sürükleyen En İyi Felsefi Filmler

Birbirinden farklı görüntüleri ve içsel duyguları ustalıkla bir araya getirerek bazı filmler düşünceleri sorgulatır ve derin felsefi soruları gündeme getirebilirler. Görsel ve işitsel olarak büyüleyici olmanın yanı sıra, izleyicileri düşünmeye teşvik eder. ''Matrix'' gibi gişe rekortmenlerinden ''Sil Baştan'' gibi kült klasiklere ve ''Delicatessen'' gibi az bilinen değerlere kadar, felsefi temaları işleyen birçok unutulmaz film bulunmaktadır.

sinemalar.com

İşte dünya genelinde öne çıkan, düşündürücü ve derinlemesine felsefi soruları ele alan en iyi felsefi filmlerden bazıları!

1. Monty Python ve Hayatın Anlamı

Orijinal İsmi: Monty Python's The Meaning Of Life

Süre: 102dk

Tür: Komedi , Müzikal

Oyuncular: John Cleese , Terry Gilliam , Terry Jones , Graham Chapman , Eric Idle

Yönetmen: Terry Gilliam , Terry Jones

Senarist: John Cleese , Terry Gilliam , Terry Jones , Graham Chapman , Eric Idle , Michael Palin

Yapımı: 1983 - ABD , İngiltere

Komedi ekibi kendi benzersiz aptalca bir şekilde tüm aşamalarında hayatta bir görünüm alır.Neden ne hakkında bu kadar, biz burada Monty Python ekibi dünyanın en önemli soru çözmek için çalışıyor? Hayatın anlamı nedir?Onlar doğumuyla başlar, hayatın çeşitli aşamalarında keşfedip bunu.Bir doktor daha onun ekipmanlarında bebek teslim veya anne bakımında daha ilgili görünüyor 'her sperm kutsaldır', çünkü bir Roma Katolik çift oldukça çocuklar için çok şey var.Hayatın büyüyen ve öğrenme bölümünde, Katolik ilkokul öğrencisi oldukça tuhaf bir ayin ve aynen cinsel eğitim dersine devam ederler.

2. Bir Rüya İçin Ağıt

Orijinal İsmi: Requiem For A Dream

Süre: 102dk

Tür: Dram , Suç

Oyuncular: Ellen Burstyn , Jared Leto , Jennifer Connelly , Marlon Wayans , Mark Margolis

Yönetmen: Darren Aronofsky

Senarist: Darren Aronofsky , Hubert Selby Jr.

Yapımı: 2000 - ABD

Sara Goldfarb, tv bağımlısı dul bir kadındır. Oğlu Harry ise kız arkadaşı Marion ve uyuşturucu dağıtıcısı Tyrone'la takılan madde bağımlısı bir çocuktur. Sara, bir tv şovuna çıkmaya hak kazanır ve çok heyecanlıdır. Ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek için kilo vermeye çalışır ve diyet haplarından kullanmaya başlar. Diğer yandan Harry ve arkadaşları, hiç durmadan eroin ve kokain kullanmaya devam etmektedirler. Bu bağımlılıklar zamanla aileyi bir felakete sürükleyecektir.

3. Merhaba Dünya

Orijinal İsmi: Being There

Süre: 130dk

Tür: Dram , Komedi

Oyuncular: Peter Sellers , Shirley MacLaine , Melvyn Douglas , Jack Warden , Richard Basehart

Yönetmen: Hal Ashby

Senarist: Jerzy Kosinski

Yapımı: 1979 - Almanya , ABD

Chance (Peter Sellers ) kendini bildi bileli Washington 'da bir zengin evinin bahçıvanlığını yapan orta yaşlı, saf ve biraz da zeka özürlü bir adamdır. Bütün ömrünü bu malikânenin bahçesinde kendisine ayrılmış bir odada geçiren Chance'in dış dünya ile hiç teması olmamıştır. Dış dünya hakkında bildiği her şey patronunun kendisine verdiği televizyondan seyrederek öğrendiklerinden ibarettir. Temasta bulunduğu diğer bir kişi de yemeklerini yapan ve ona bir çocuk gibi bakan siyahi hizmetçidir. Bir gün hamisi olan yaşlı milyoner ölünce kendisini birdenbire gerçek dünyanın içinde bulur. Patronunun kendisine vermiş olduğu eski takım elbisesini de giyerek şehrin kendisine çok yabancı olan sokaklarına dalar. Bu şık ama eski moda elbiseler içinde, başında fötr şapkası elinde bavulu ve şemsiyesi ile amaçsızca gezinirken kendisine bir limuzin çarpar.

4. Stalker

Orijinal İsmi: Stalker

Süre: 162dk

Tür: Bilim Kurgu , Dram

Oyuncular: Nikolai Grinko , Anatoli Solonitsyn , Aleksandr Kajdanovsky , Alisa Frejndlikh , Natasha Abramova

Yönetmen: Andrey Tarkovski

Senarist: Andrey Tarkovski , Boris Strugatsky

Yapımı: 1979 - Batı Almanya , Sovyetler Birliği

Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte, isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki Zone adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır. Dikenli teller ve askerlerle korunan Zone'a sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan Stalker'lar girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir Stalker'dır. Karısının itirazlarına rağmen bir bilimadamı bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.

5. Andre ile Akşam Yemeği

Orijinal İsmi: My Dinner With Andre

Süre: 110dk

Tür: Dram , Komedi

Oyuncular: Wallace Shawn , Andre Gregory , Jean Lenauer , Roy Butler

Yönetmen: Louis Malle

Senarist: Andre Gregory , Wallace Shawn

Yapımı: 1981 - ABD

Film, o dönemde New York'un tiyatro camiasında aktif olan Wallace ve Andre'nin bir akşam yemeğindeki sohbetlerini içeriyor. Andre, her şeyden vazgeçip dünyayı dolaşmasıyla ve tanıdığı farklı insanlarla ilgili deneyimlerini paylaşıyor. İkili film boyunca, dünyaya, gerçekliğe ve insana ilişkin derinlemesine sorular soruyorlar.

6. Ciddi Bir Adam

Orijinal İsmi: A Serious Man

Süre: 106dk

Tür: Dram , Komedi

Oyuncular: Richard Kind , Adam Arkin , Fyvush Finkel , Michael Stuhlbarg , Katherine Borowitz

Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen

Senarist: Joel Coen , Ethan Coen

Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere , Fransa

1960'ların ortasında geçen filmde, Orta Amerika'da bir üniversitede fizik profesörü olan Larry Gopnik'in gitgide kötüye giden hayatını Coenler'in filmlerinden alışık olunduğu üzere mizahi bir anlatımla izleyeceğiz. Larry, karısı Judith tarafından terk edildikten sonra karısının iş arkadaşı Sy Ableman'la birlikte olduğunu öğrenerek ikinciyi darbeyi yer. Bu yetmezmiş gibi bir de sorumsuz kardeşi Arthur'da yanına taşınır ve evin tüm sorumluluğu Larry'e yüklenir. Başına buyruk oğlu Danny ve alışverişten başka bir şeyi düşünmeyen kızı Sarah'ta, Larry'nin dertleri arasındadır. İşin içine birde kimden geldiği belli olmayan bir tehdit mektubu, üniversiteden mezun olmak için rüşvet teklif eden bir öğrenci ve güzel komşusu da girince Larry, bu karmaşanın içinde yapayalnız kalır. Gerçek bir tavsiye ve yardım ihtiyacı hisseden Larry bir hahama başvurur. Acaba tüm dertlerini sona erdirecek, ona yardım edebilecek güvenilir bir dost çıkabilecek mi? Ciddi bir dost...

7. Sil Baştan

Orijinal İsmi: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Süre: 108dk

Tür: Bilim Kurgu , Dram , Romantik

Oyuncular: Jim Carrey , Kate Winslet , Mark Ruffalo , Kirsten Dunst , Elijah Wood

Yönetmen: Michel Gondry

Senarist: Michel Gondry , Charlie Kaufman , Pierre Bismuth

Yapımı: 2004 - ABD

Joel Barish (Jim Carrey)'in eski sevgilisi Clementine (Kate Winslet) yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. Bunu öğrenen Joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. Bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden Clementine ile yaşadığı günler geçer. Joel aslında Clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

8. Kelebek Etkisi

Orijinal İsmi: The Butterfly Effect

Süre: 113dk

Tür: Bilim Kurgu , Gerilim

Oyuncular: Ashton Kutcher , Logan Lerman , Melora Walters , Amy Smart , Ethan Suplee

Yönetmen: Eric Bress , J. Mackye Gruber

Senarist: Eric Bress , J. Mackye Gruber

Yapımı: 2004 - ABD , Kanada

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hemde çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine!

9. Bay Hiç kimse

Orijinal İsmi: Mr. Nobody

Süre: 141dk

Tür: Bilim Kurgu , Dram , Fantastik , Romantik

Oyuncular: Jared Leto , Diane Kruger , Sarah Polley , Linh Dan Pham , Toby Regbo

Yönetmen: Jaco Van Dormael

Senarist: Jaco Van Dormael

Yapımı: 2009 - Almanya , Belçika , Fransa , Kanada

Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar....

10. Rashomon

Orijinal İsmi: Rashômon

Süre: 88dk

Tür: Dram , Gizem , Suç

Oyuncular: Masayuki Mori , Takashi Shimura , Toshirô Mifune , Minoru Chiaki , Daisuke Kato

Yönetmen: Akira Kurosawa

Senarist: Akira Kurosawa , Shinobu Hashimoto , Ryunosuke Akutagawa

Yapımı: 1950 - Japonya

Eski Japonya'da bir kadın, kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Olayı gören bir kaç kişi vardır fakat herkes farklı birşey söylemektedir. Olay çözülebilecek midir?

İyi seyirler.

TRT 2'den Eylül ayında her akşam farklı film

Dizi Önerisi: Şanzelize Düğün Salonu

Neftlix'te en çok izlenen 9 film