Zamana karşı koyan bir tür: Hukuk ve adalet konusunda en etkili 10 mahkeme filmi

Hukuk ve adalet filmleri, ister yalnızca bir mahkeme salonunda olsun, isterse de gerilim filmleri olsun, Hollywood'a yıllardır hükmediyor. Bu filmler sadece hukuk öğrencileri ya da avukatlar için değil, tüm izleyiciler için, insan psikolojisinin harika bir sinemasal keşfi...

aksam.com.tr

Esma Belgin Özdemir

Bu klasikler asla eskimeyecek ve unutulmayacak... Suç, özgürlük, hukuk ve adalet konulu, özellikle mahkemelerde geçen en iyi 10 filmi sizler için kaleme aldık.

1. The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli - 1994) IMDB 9.3

Bu hapishane draması, hukuk ve adalet alt türünün sadece en ünlü örneklerinden biri değil, aynı zamanda yapılmış en ünlü filmlerden biri. Esaretin Bedeli'nde, birbirinden çok farklı iki adam parmaklıklar ardında birleşir, kurtuluşu kendi içlerinde ve sistemin içinde, fazlasına izin vermeyen bir ortamda bulmaya çalışır. Film, Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlandı.

2. In The Name Of The Father (Babam İçin - 1993) IMDB 8.1

Trajik gerçek bir olaya dayanan filmde Daniel Day-Lewis başrolde. Beş İrlandalı adam, İngiliz yetkililer tarafından, Gerry ve babası da dahil olmak üzere hepsini hapseden bir Geçici IRA bombalamasına karıştıkları iddiasını itiraf etmeye zorlanır. Bir İngiliz avukat onları serbest bırakmaya ve isimlerini temizlemeye çalışır. Adalet hakkında büyüleyici bir hikaye!

3. The Accused (Sanık-1988) - IMDB 7.1

Jodie Foster ve Kelly McGillis ortaklığındaki bu yasal drama korkunç bir saldırıya maruz kalan genç bir kadını ve Bölge Savcı Yardımcısını takip ediyor. Sanık, Hollywood hukuk dramaları arasında, adaletin ve toplumsal cinsiyetin rolünü irdeleyen parlak bir film.

4. Reis Bey (1988) IMDB 7.6

Necip Fazıl Kısakürek'in aynı adlı oyunundan sinemaya uyarlanan film; tavizsiz, kanunlara son derece bağlı ve kararlarında acımasız bir yargıç olan Reis Bey'i odağına alıyor. İdam sehpasına gönderdiği bir katil zanlısı masum çıkınca, hakimin yaşamı alt üst olur.

5. And Justice For All (...Ve Herkes İçin Adalet - 1979) IMDB 7.4

Bu suç draması, 70'lerde Norman Jewison'ın yönettiği ve Al Pacino'nun başrol oynadığı gizli bir mücevher. Pacino bu filmde, yozlaşmış bir yargıcı savunmakla görevli bir avukatı oynuyor, masum ve suçlu için gerçek adaleti bulmak için mücadele ediyor.

6. Judgment at Nuremberg (Nürenberg Duruşması - 1961) IMDB 8.3

1948'de işgal altındaki Almanya'daki bir Amerikan mahkemesi, savaş suçlarından yargılanan dört Nazi'yi yargılar. Emekli Amerikalı yargıç Dan Haywood'un önünde duruyor göz korkutucu görev ve kimse daha fazla dava istemiyor. Bu film, asla unutamayacağınız, insani duygularla dolu ezici bir deneyim!

7. Inherit the Wind (Rüzgarın Mirası - 1960) IMDB 8.1

1925'te yaşanan gerçek bir davaya dayanan filmde; iki büyük avukat, evrimi öğretme suçuyla suçlanan bir fen bilgisi öğretmeninin lehine ve aleyhine olan davayı tartışıyor. Stanley Kramer'in yönettiği bu klasiğin yıldızları; Spencer Tracy, Fredric Mart ve Gene Kelly... Bu davayı unutamayacaksınız!

8. Anatomy of a Murder (Bir Cinayetin Tahlili - 1959) - IMDB 8.0

Bu ilk film, bir barmeni karısını öldürdükten sonra sanığın delirdiğini iddia ettiği bir cinayet davasını takip ediyor. Avukatlar, özellikle "suçsuz" olduğunu iddia ediyorlar, adaleti bulmak ve müvekkillerini korumak için savaşıyorlar. Yedi Oscar'a aday gösterilen Otto Preminger yönetimindeki bu suç draması, türün zamansız bir örneği.

9. Witness for the Prosecution (Beklenmeyen Şahit - 1957) IMDB 8.4

Kıdemli bir İngiliz avukat, müvekkilini sürpriz üstüne sürpriz olan bir cinayet davasında savunmak zorundadır. Oyuncu kadrosuyla oldukça sağlam bir film olan bu başyapıt, Charles Laughton ve Marlene Dietrich'in gözlere kazınan performansıyla en unutulmaz mahkeme salonu filmlerinden olmayı hak ediyor.

10. 12 Angry Men (12 Öfkeli Adam - 1957) - IMDB 8.9

Bir jüri, babasını öldürmekle suçlanan genç bir İspanyol çocuğun suçluluğunu belirlemekle görevlendirilir. Filmin tamamı, unutulmaz monologlar ve merak uyandıran tartışmalarla müzakerenin kendisine kilitleniyor. Defalarca yeniden yapılan ve saygı gören bu suç draması zamanının çok ötesinde ve bugün hala çok güçlü!

Tekrar tekrar izlenebilecek sıra dışı ve tuhaf 7 film önerisi

Kalp atışınızı hızlandıracak, gözden kaçmaması gereken 5 psikolojik gerilim filmi