Yerli ve yabancı efsane olmuş 10 dizi

1980'lerin sonu ve 1990'lı yıllarda çoğumuz, o zamanlar çok yeni sayılan televizyon dizileriyle tanıştık. Özenle hazırlanmış, önemsenen, gönül verilen işlerdi çoğu ve reyting canavarına kurban vermemiş, haklarını teslim etmiştik. İşte o dönem efsane olmuş ve unutulmaz 10 yerli ve yabancı dizi…

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Çok seçenek yoktu o dönemler belki ama 1980'ler ve 1990'lar dizi sektöründe efsane yapımlar açısından zengindi. Komedi ve dramın iç içe geçtiği özgün ve samimi diziler bugün hala hatırlanıyor. Yayınlandığı dönem ekranlara kilitleyen, efsane olmuş ve bugün hala izlenen 10 yerli ve yabancı diziyi kaleme aldık.

Kara Şimşek

Kara Şimşek (Knight Rider), 1982-1986 yılları arasında Türkiye dahil Dünya'nın birçok ülkesinde de yayınlanmış ve efsane diziler arasında yerini almıştı. TRT tek kanallı iken ekrana gelen dizi 90 bölümlük bir macera sunmuştu izleyicisine... TRT 1'deki ilk yayınında Michael Knight'ı Lemi Bilgin, Kitt'i Savaş Tamer ve Nüvit Candaner seslendirmişti. Meraklısı için, Kara Şimşek 1982 Pontiac Firebird modeldi ve hemen herkesin hayaliydi böyle bir araba!

Mavi Ay

Mavi Ay (Moonlighting), 1985-1989 yılları arasında ABC televizyonunda 66 bölüm olarak yayınlanmıştı. İki ünlü oyucu Bruce Willis ve Cybill Shepherd muhteşem uyumuyla harika bir çift olmuştu. Eski model Maddie Hayes ile esprili dedektif David Addison'un maceralarını anlatan dizi romantik komedilerin en gözde olanıydı. Ve biz, rahmetli Alev Sezer'in Bruce Willis ile özdeşleşen dublajını çok sevmiştik...

ALF

ALF, 1986-1990 yıllarında NBC kanalında 4 sezon yayınlanan komedi dizisiydi. Başrolünde Melmac gezegeninden gelen uzaylı yaratık ALF vardı bu efsane dizide. Muzırlığı ve esprileriyle hafızalarımıza yerleşen bu tüy yumağına ALF ismini, davetsiz misafir olarak geldiği evin sahibi Willie koymuştu, yani "Alien Life Form!" Türkiye'de yayınlandığı dönem ALF'i usta sanatçı Müşfik Kenter seslendirmişti.

Bizim Ev

Bizim Ev (Full House), 1987'nin Eylül'ünde başlamış, 1995 yılına kadar Amerikan ABC televizyonunda gösterilmişti. Türkiye'de yayınlanan dublajlı dizi hepimizin gönlüne yer etmişti. 8 sezonluk dizi, San Fransisco'da üç kızıyla yaşayan dul Bob Saget ile karısının kardeşi John Stamos ile arkadaşı Dave Coulier'in aynı evde geçirdikleri yaşamı anlatıyordu.

Bizimkiler

Bizimkiler 1989-2002 yılları arasında 13 yıl kesintisiz evlerimize konuk olmuştu. Umur Bugay'ın senaryosunu yazdığı, Yalçın Yelence'nin yönetmenliğini üstlendiği ve sayısız usta oyuncunun rol aldığı dizi; bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu. Kuşkusuz en çok özlenen dizilerdendi Bizimkiler...

Hayat Ağacı

Hayat Ağacı (Generations), 27 Mart 1989 - 25 Ocak 1991 tarihlerinde NBC kanalında yayınlanan bir ABD pembe dizisi. Afro-Amerikan aile özelliğini göstererek yayınlanan ilk pembe dizi olarak çığır açmıştı. Özellikle Kyle Masters ve Sam Whitmore muhteşem bir çift olarak hafızalarımıza kazındı.

Süper Baba

Süper Baba, 1993-1997 yılları arasında atv'de yayımlanmış dram dizisiydi ve konusuyla, oyunculuklarıyla, müzikleriyle unutulmayanlar arasında yerini aldı. Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural ve Bennu Yıldırımlar gibi harika oyuncuların boy gösterdiği dizi 4 sezon sürmüştü. Dizinin çekildiği mekanlardan Çengelköy ve Çınaraltı kahvesinin kalbimizde yeri ayrıdır...

Sıdıka

Sıdıka, Atilla Atalay'ın hayalî karakteri Sıdıka üzerine çekilmiş ve 1997-2003 yılları arasında Show TV'de yayımlanmıştı. Sinoplu Saka ailesi sakinlerini sevmiş, Sıdıka'nın ağzından çıkan her cümleye şaşırmış, annesiyle olan diyaloglarını keyifle seyretmiştik. Günlük tutmayı ve ev kızı hazırcevap halleri Sıdıka'dan öğrendik desek abartmış olmayız! Hasibe Eren ve Füsun Demirel oyunculuğuna diyecek söz yoktu zaten.

İkinci Bahar

İkinci Bahar, 1998-2001 yılları arasında evlerimize konuk olmuştu. İki usta oyuncu Türkan Şoray ile Şener Şen'i bir muhteşem uyumunu da sırtına alan dizi 3 sezon sürmüştü ve herkesi ekranlara kilitlemişti. Hanım ile Ali Haydar arasında başlayan sevda öyküsünü zarifçe anlatan dizi Samatya'da çekilmişti ve dizinin senaryosunda Sulhi Dölek imzası vardı.

Yedi Numara

Yedi Numara, 2000-2003 yılları arasında TRT 1'de yayınlanmış, 7'den 70'e herkesin gönlüne taht kurmuştu. Başrol oyuncularının aynı zamanda senaryosunu yazdığı dizi, samimiyeti ve insan kalabilmeyi gülümseterek anlatmıştı her bölümde... Aynı üniversitede okuyan ve aileleri başka şehirde yaşayan dört kız arkadaş, Vahit ve Zeliha çiftinin 7 numaralı evin üst katını kiralar, ancak bakkal Vahit'in saf amca oğulları da İstanbul'a gelip aynı evin alt katına yerleşince cümbüş başlar! Arı, duru bir dizidir.

"After Yang" insan olmak, ölümlülük, aile ve bellek kavramlarının özüne inen etkileyici bir film

Marilyn Monroe efsanesini başlatan 1953 yapımı film "Niagara", bu hafta Kundura Sinema'da

Efsanevi film "Çağrı" (The Message) 45 yıl sonra yeniden sinemalara geliyor