Whitney Houston'dan ''I Will Always Love You'': 90'ların şarkısı dünyayı nasıl büyüledi?

''30 yıl önce piyasaya sürülen ''I Will Always Love You'' yorumuyla Whitney Houston, bir neslin en büyük vokal performanslarından birini sergiledi'' diye yazıyor BBC Kültür'den Nick Levine. İşte, unutulmaz şarkının doğuşu ve Whitney Houston'ın hayatını anlatan ''I Wanna Dance with Somebody'' filminin detayları...

BBC Kültür

Whitney Houston'ın "I Will Always Love You" (Seni Daima Seveceğim) kaydı sadece bir hit değil, durdurulamaz bir kültürel fenomendi. Kasım 1992'de "The Bodyguard Original Soundtrack Album"ün çıkış single'ı olarak piyasaya çıktı ve art arda 14 hafta Billboard Hot 100'de bir numarada kaldı. Ardından bir rekor ve iki Grammy ödülü kazandı.

Çıkışından otuz yıl sonra, bir kadın sanatçı tarafından tüm zamanların en çok satan single'ı olmaya devam ediyor "I Will Always Love You." The Bodyguard'ın, Houston'dan I'm Every Woman and I Have Nothing dahil dört hit parça daha alan soundtrack albümü, dünya çapında 45 milyon kopya satmayı sürdürdü.

Şarkı 1973'te, ilk akıl hocası Porter Wagoner'a bir veda olarak tasarlayan Dolly Parton tarafından yazıldı ve kaydedildi. Parton'ın sevimli, abartısız versiyonu ABD Hot Country Songs listesinde bir numaralı hit oldu, ama o her zaman Houston'ın şarkıyı nihai güç baladına dönüştürdüğünü söyledi.

Yine aynı yıl, Lawrence Kasdan tarafından yazılan ve Kevin Costner, Whitney Houston, Gary Kemp, Bill Cobbs ve Ralph Waite'in oynadığı Mick Jackson tarafından yönetilen romantik drama filmi "The Bodyguard" geldi. Film müziği albümü için şarkılar sağlamanın yanı sıra, Houston ilk oyunculuk deneyimini yaşadı.

Ölümünden on yıldan fazla bir süre sonra, Houston'ın müzik tarihindeki yeri keskin bir şekilde işaretlendi. Bafta ödüllü aktris Naomi Ackie, bir Hollywood biyografisi olan "I Wanna Dance with Somebody"de Whitney Houston'ı canlandıracak. Houston'ın hayatının ve müziğinin neşeli, duygusal, yürek parçalayıcı kutlaması olarak nitelendirilen film, sanatçının belirsizlikten süperstarlığa giden yolculuğunu takip ediyor.

"I Wanna Dance with Somebody" filminin yönetmeni Kasi Lemmons. Senaryosu Anthony McCarten tarafından kaleme alındı ve Houston'ın eski plak yapımcısı Clive Davis filmin yapımcılığını üstlendi. Film 30 Aralık 2022'de vizyona girecek.

Hafta sonuna özel en iyi 5 Danny Boyle filmi

48 yaşına giren modern Hollywood kuşağının yetenekli aktörü Leonardo DiCaprio hakkında her şey

Fransız aktör Alain Delon'un 5 unutulmaz filmi