''Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği''nin yazarı Milan Kundera 94 yaşında hayatını kaybetti

Filme de uyarlanan ''Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği''nin yazarı Milan Kundera, 94 yaşında Paris'te hayata veda etti.

Far Out

Milan Kundera Çekoslovakya'da doğdu, ancak 1975'te Fransa'ya taşındı ve daha sonra 1979'da Çekoslovak vatandaşlığından çıkarıldı ve 1981'de Fransız vatandaşı oldu.

Yazar, memleketinden ayrıldıktan sonra nadiren geri döndü ve Paris'i adeta karargahı yaptı. 15 kitap yazan Kundera, sayısız ödül aldı, yazarlık mesleği yanında uzun yıllar müzik ve sinemayla profesyonel olarak uğraştı. Kundera'nın son romanı, 2014'ün Fransız başkentinde geçen "The Festival of Insignificance" idi.

"Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" (The Unbearable Lightness Of Being) 1988'de Daniel Day-Lewis'in oynadığı bir filme çevrildi. Andy Kaufman tarafından yönetilen filmde rol için Day-Lewis, senaryo İngilizce yazılmış olmasına rağmen Çekçe konuşmayı öğrendi. 1984'te yayınlanan roman Prag'da geçiyor ve Sovyetler Birliği'nin Çekoslovakya'yı işgalini iki kadın, iki erkek ve bir köpeğin bakış açısından anlatıyor.

Çağımızın en başarılı düşünsel roman yazarı ve varoluşçuların sonuncusu olarak nitelendirilen Kundera'nın son kitabı "Bir Buluşma", 2009 yılında yayınlandı ve 2010 yılında Türkçeye çevrildi.

İzleyicilerini ve yazarlarını tartışmaya sürükleyen kitap uyarlaması filmler

Christopher Nolan'ın "Openheimer" filmi için ilk yorumlar geldi: "Muhteşem bir başarı!"