Usta yönetmen Yusuf Kurçenli'yi ölüm yıldönümünde filmleriyle anıyoruz...

''Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe'' filmiyle 1983 yılında adını duyduk yönetmen Yusuf Kurçenli'nin. ''Baba Evi'' ve ''Kurşun Kalem'' gibi TV dizilerini yönetti usta yönetmen ve daha pek çok ödüllü film bıraktı geriye. Yusuf Kurçenli'yi ölüm yıldönümünde unutulmaz filmleriyle ve saygıyla anıyoruz.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gazetecilik okuyan Yusuf Kurçenli, 1973 ile 1980 yılları arasında TRT'de yapımcı ve yönetmen olarak çalıştı. "Karartma Geceleri" ve "Çözülmeler" filmleriyle adından söz ettiren usta yönetmeni 2012'de kaybettik. Ölüm yıldönümünde Yusuf Kurçenli'yi unutulmaz filmleriyle hatırlıyoruz...

Yusuf Kurçenli'yi 1973-1980 arası TRT'de başarılı filmlerle öne çıktığında tanıdık. Sonrasında insanlık hallerine dokunan bir düzine sinema filmiyle ince işçiliğine şahit olduk perdede. Özgürlüğün Bedeli (1977), At Gözlüğü (1978) ve Savunma adlı TV filmlerini yöneterek mesleğe başladı Kurçenli.

"VE RECEP VE ZEHRA VE AYŞE"

1947'de Rize'de doğan ve 22 Şubat 2012 günü hayata gözlerini yuman Yusuf Kurçenli 1983 yılında ilk filmini çekti: "Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe." Film, Berlin Festivali Akdeniz Ülkeleri Panoraması'na seçildi. Filmde, evli bir adamın reşit olmayan bir kızla birlikte olmasıyla değişen hayatı anlatılır. Filmin kadrosunda; Necla Nazır, Mahmut Cevher ve Pembe Mutlu var.

ÖLMEZ AĞACI (1985)

Filmde, Almanya'daki bir Türk işçi ailesinin hikâyesi anlatılır. Necla Nazır ve Hakan Balamir'in oynadığı filmin senaryosu Ayşe Şasa ve Yusuf Kurçenli'ye aittir.

MERDOĞLU ÖMER BEY (1986)

Geleneklerine bağlı bir ailede yetişen evli bir adamın başından geçenlerin anlatıldığı filmde; Necla Nazır, Mahmut Cevher ve Yaprak Özdemiroğlu yer almıştır.

GRAMAFON AVRAT (1987)

1988'deki İstanbul Film Festivali'nde başarı ödülünü aldı. Güzelliğiyle Konya'da meşhur olmuş Cemile'nin başına gelenleri konu edinir film. Cemile, Konya'daki oturak âlemlerinde nam salmış bir dansözdür. Konya'yı terk ederek yeni bir hayata başlamanın hayallerini kurar. Bir gece eşraftan Rıfat Bey, Cemile'nin yolunu keserek onu kaçırmaya çalışır. Arabacı Murat, Cemile'yi korumak için Rıfat'ı öldürür. Bu olay Cemile'nin plânlarını da altüst edecektir. Türkan Şoray ve Hakan Balamir'in muazzam oyunculuğunu izleriz.

GÖNÜL GARİP BİR KUŞTUR (1989)

Üniversite öğrencisi bir kızla bir ressamın aşkının konu edildiği filmin başrolünde Harika Avcı ve ressam Bedri Baykam var.

KARARTMA GECELERİ (1990)

9. İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde "Yılın En İyi Türk Filmi" ödülünü kazandı. Film, 1990'daki Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi 2'nci film de seçildi. Şiir kitabı yazdığı için tutuklanan Mustafa'yı takip ettiğimiz filmde Tarık Akan, Bülent Bilgiç ve Nurseli İdiz rol aldı. Film Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinde uyarlandı.

RAZİYE (1991)

Dayı, yeğen ve Vedia üzerinden aydın ve köylü çatışmasının konu edildiği filmin senaryosu Melih Cevdet Anday 'ın aynı adlı romanından uyarlandı.

ÇÖZÜLMELER (1994)

Kurçenli bu filmi ile 7. Ankara Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü kazandı. Film, askeri darbe sonrası hayatları değişen iki kişinin yaşadığı aşkı anlatır. Tarık Akan, Nurseli İdiz başroldedir.

AŞK ÜZERİNE SÖYLENMEMİŞ HER ŞEY (1995)

("Çünkü Onu Seviyorum" Bölümü Senaristi)

GÖNDERİLMEMİŞ MEKTUPLAR (2002)

Yarım kalmış bir aşk vardır Gönderilmemiş Mektuplar'da. İki usta oyuncu Türkan Şoray ve Kadir İnanır yıllar sonra aynı projede buluşur.

YÜREĞİNE SOR (2010)

Filmde, 19. yüzyılda Karadeniz'de geçen bir aşk hikâyesi konu edilir. Mustafa ve Esma birbirine âşıktır. Mustafa, Hıristiyan olduğunu Esma'ya bir türlü söyleyemez. Tanzimat'la birlikte gayrimüslimlere verilen haklar Mustafa'nın ailesini bu gerçeği açıklama konusunda kararsız bırakır.

YUSUF KURÇENLİ'NİN ALDIĞI ÖDÜLLER
At Gözlüğü - TRT Cengiz Polatkan Ödülü. 1978
Gramofon Avrat - 7. İstanbul Film Festivali Başarı Ödülü. 1988
Karatma Geceleri - 9. İstanbul Uluslararası Film Festivali Yılın En İyi Türk Filmi. 1990
Karatma Geceleri - Antalya Film Şenliği, En İyi 2. Film. 1990
Karatma Geceleri - Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen. 1990
Karatma Geceleri - Yunus Nadi Ödülü Yarışması, En İyi Film. 1990
Karatma Geceleri - 35. Uluslararası Valladolid (İspanya) Film Şenliği, jüri özel ödülü. 1990
Karatma Geceleri - Kültür Bakanlığı Başarı ödülü. 1990
Çözülmeler - 13. İstanbul Uluslararası Film Festivali, En İyi Yönetmen. 1994
Çözülmeler - Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), En İyi Film. 1994
Çözülmeler - 4. Köln Türk Filmleri Film Festivali, En İyi Film. 1994
Çözülmeler - 7. Ankara Film Festivali, En İyi Yönetmen. 1995
Çözülmeler - 7. Ankara Film Festivali, En İyi Özgün Senaryo. 1995

Yusuf Kurçenli ayrıca televizyon dizisi olarak Umut Taksi (1989), Taşların Sırrı (1992), Baba Evi (1999), Kurşun Kalem (2000), Gurbet Kuşları (2008) ile belgesel olarak da Antika Talanı'ı (1997) çekmiştir.

2022'nin en iddialı ve ürkütücü dizisi "Severance" (Kıdem Tazminatı) zihninizi açacak ve bağımlılık yapacak!

Hem yerli hem yabancı filmlerden en anlamlı ve unutulmaz film replikleri...