Usta oyuncu Angela Lansbury 96 yaşında hayatını kaybetti

Usta oyuncu Angela Lansbury 97. doğum gününden beş gün önce yaşamını yitirdi. 3 kez Oscar'a aday gösterilen ve 7 Tony Ödülü kazanan Lansbury ''Murder, She Wrote''daki rolüyle Emmy adaylığında rekoru elinde tutuyor.

75 yıllık kariyeri boyunca sinemada, müzikal tiyatroda ve televizyonda zaferler kazanan aktris Angela Lansbury Salı günü Los Angeles'taki evinde hayatını kaybetti.

Angela Lansbury, en büyük popülaritesini küçük ekranda elde etti. CBS'in "Murder, She Wrote" dizisindeki suç çözen gizem romancısı Jessica Fletcher rolüyle hafızalara kazındı. Oyun yazarı ve senarist John Van Druten tarafından henüz gençliğinde keşfedilen Lansbury, George Cukor'un 1944 tarihli gerilim filmi "Gaslight"ta Charles Boyer ve Ingrid Bergman'ın karşısındaki entrikacı Cockney hizmetçisi olarak ilk rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandı.

Oscar Wilde'ın korku filminden uyarlamada talihsiz müzikhol sanatçısı Sibyl Vane'i canlandırdığı ikinci yardımcı kadın oyuncu ödülünü aldığı üçüncü uzun metrajlı filmi "The Picture of Dorian Gray" (1945) ile yardımcı kadın oyuncu Oscar adayı olarak tekrarladı.

"The Long, Hot Summer" ve "The Dark at the Top of the Stairs" gibi 50'lerin dramalarında unutulmaz roller aldı. Lansbury özellikle yaşından daha yaşlı oynamak için benzersiz bir yetenek sergiledi. 1961'de 36 yaşına geldiğinde "Blue Hawaii"de 26 yaşındaki Elvis Presley'nin annesini canlandırdı. Ertesi yıl, John Frankenheimer'ın Soğuk Savaş gerilim filmi "The Manchurian Candidate"de beyni yıkanmış eski asker Laurence Harvey'in kötü niyetli annesi rolünü üstlendi. Performans için üçüncü yardımcı kadın oyuncu Oscar adaylığını aldı. Ünlü aktris 7 Tony Ödülü kazandı.

Lansbury'nin kariyerinin sonunda 2013 yılında bir onursal Oscar ve Screen Actors Guild (1997) ve British Academy of Film and Television Arts (2003) tarafından verilen ömür boyu başarı ödüllerini kucakladı. Kraliçe II. Elizabeth, 2014 yılında onu İngiliz İmparatorluğu Nişanı'nın bir Kadın Komutanı olarak atadı.