Unutulmaz oyunculuklara sahip 1990 yapımı ve ödüllü 5 önemli Türk filmi

Türk sinemasının 90'lı yılları hala altın değerinde. Sadece 1990 yılında yapılmış çok özel filmler bile belleklerimize kazınmış durumda. Sizlere 1990 yılına ait, gözden kaçmaması gereken ödüllü 5 önemli Türk filmini yeniden hatırlatalım istedik.

aksam.com.tr

Esma Belgin Özdemir

İşte, yıl 1990 ve gözlerimize armağan, unutulmaz oyunculuklar içeren ödüllü 5 harika Türk filmi...

Karılar Koğuşu (1990)

Kemal Tahir'in 3 aylık cezaevinde geçen zamanını anlatan filmin yönetmen koltuğunda Halit Refiğ var. Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Perihan Savaş, Tuncer Necmioğlu ve Erol Taş'ın muhteşem oyunculuklar sergilediği filmin unutulmaz müzikleri Melih Kibar'ın elinden çıkma. Film, Altın Portakal'da; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini silip süpürdü.

Devlerin Ölümü-1990

"Kuyucaklı Yusuf" ve "Gramafon Avrat"tan sonra Sabahattin Ali'nin üçüncü kez sinemaya uyarlanışı bu film. İrfan Tözüm'ün yönettiği filmde, cinsiyetler arası ilişkiler hakkında farklı bir film yapmak için savaşan bir yönetmeni (Tarık Akan) takip ederiz. Hümayra'nın 4 kadını canlandırdığı kadınlık halleri, özellikle sergilediği kaşık oyunu performansı unutulmazlar arasındadır.

Berdel (1990)

Esma Ocak'ın öyküsünden sinemaya uyarlanan Berdel'in senaryosunda; Atıf Yılmaz, Sevgi Saygı ve Yıldırım Türker imzası var. Türkan Şoray, Tarık Akan, Füsun Demirel ve Mine Çayıroğlu isimlerinin yer aldığı bu dev yapım, erkek çocuk sahibi olmak için ısrar eden Ömer'i ve karısı dördüncü kızlarını doğurduğunda sertleşen aile ilişkilerini irdeler.

Camdan Kalp (1990)

Film, yazdıklarının filme çekilmesi için çaba gösteren bir senarist hakkında. Senaryo yazarı bir zaman sonra yanlarında çalışan yardımcı kadının sorunlarını araştırmaya başlar. Genco Erkal, Deniz Gökçer ve Şerif Sezer işbirliğinin hem eğlenceli, hem de şok edici olduğunu belirtelim. Fehmi Yaşar tarafından yazılıp yönetilen film, 10. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde Yılın En İyi Türk Filmi ödülüne layık görüldü.

Hanım (1990)

Usta yönetmen Halit Refiğ'in yine iki usta oyuncu Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak ile çektiği film; yakın zamanda ölümcül kanser teşhisi konan yaşlı bir kadının, öldükten sonra kedisi "Hanım"a bakacak birini bulmaya çalışmasını anlatır. Halit Refiğ bu filmi ile 26. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

Mutlaka izlenmesi gereken 1970'li yıllardan 3 Türk filmi