İHA
Uluslararası 2. Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali, 116 ülkeden 3 bin 64 film başvurusuyla büyük bir ilgiyle yapıldı. Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği (SineAkademi) tarafından 2-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen düzenlenen Festival, belgesel ve kısa film alanındaki eserleri izleyiciyle buluşturmanın yanı sıra atölyeler ve panel ve söyleşilere de yer vererek katılımcılara sinema şöleni yaşattı. Festivalin başkanlığını üstlenen Doç. Dr. Zuhal Akmeşe ve festival direktörleri Doç. Dr. Özlem Arda ve Ahmet Bikiç, Festival yürütücüleri Dr. Ferit Çağıl ve Dr. Esma Sancar'ın önderliğinde gerçekleştirilen festivalin paydaşları arasında Dicle Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Endüstriyel Girişim Platformu bulunuyor. Onur Kurulu'nda ise Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin yer aldı.
SineAkademi Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zuhal Akmeşe, festivalin bu yıl ikincisini gerçekleştirmenin heyecanını duyduklarını ve festivale çok yoğun bir ilginin olduğunu ifade etti. Doç. Akmeşe, festivale toplam 3 bin 64 başvurunun olduğunu ve Türkiye'den 715 başvurunun yanında; Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Yunanistan, Rusya, Kırgızistan, Avustralya, Portekiz, Meksika, İspanya, Çin, Kore, İran, Suriye gibi ülkelerden de çok sayıda başvurunun yapıldığını belirtti. Bu başvuruların ise iletişim alanında deneyimli akademisyenlerden, usta yönetmenlerden ve sanatçılardan oluşan bir ön jüri tarafından değerlendirildiğini vurguladı.
Festivalin Onur Kurulu'nda yer alan isimlere ve ekibe teşekkür eden Akmeşe, "2023 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz festivalimizin bu yıl ikincisini gerçekleştirdik. Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali'nin sürdürülebilir olması için ilimizdeki ve ulusal çapta devletimizin çeşitli kurum ve kuruluşlarından destek görmenin önemini vurgulamak isterim; çünkü bu destekle daha nice yıllar Diyarbakır'da ve bölgede bu denli uluslararası katılımlı bir film festivali düzenlemek mümkün olacak. Valimizin ve onur kurulunda yer almayı kabul eden hocalarımızın festivalimize destek vermeleri bize güç kattı ve motivasyonumuzu artırdı. Bu vesileyle hepsine teşekkürlerimizi sunuyoruz."
Festivalde, jüri özel ödülü ve 3 farklı kategoride toplam 10 ödül verildi. Uluslararası kategorinin, Jüri başkanlığını ünlü yapımcı Elif Dağdeviren üstlenirken, jüride İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Sim ve Kanal 4 Koordinatörü Filiz Zengin yer aldı. Ulusal kategoride ise CNCB-e İç Dış Yapımlar Müdürü Atila Irgılata ve Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Yurdigül ve oyuncu Erdem Yılmaz görev aldı. Belgesel kategorisinde ise Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yurdigül, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim kurulu üyesi Prof. Sedat Benek ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşref Akmeşe yer aldı.
Festival süresince dereceye giren film yönetmenleriyle gerçekleştirilen söyleşiler büyük ilgi toplarken, Erdem Yılmaz tarafından düzenlenen oyunculuk atölyesi ve "Türk Sinemasının Dünü, Bugünü, Yarını" temalı panelde Prof. Dr. Yusuf Yurdigül, Prof. Dr. Sedat Benek, Doç. Dr. Esennur Sirer ve Doç. Dr. Özlem Arda gibi değerli konuşmacılar yer aldı. Bu etkinlikler, katılımcılara sinema hakkında derinlemesine bilgiler sunarak ilham verdi.
Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali, bu üretimlerle bir anlamda sadece film gösterimlerinin ötesinde, sanatçıların bir araya geldiği, deneyimlerin paylaşıldığı ve yeni projelerin hayata geçtiği bir platform olma misyonunu yerine getirdi. Katılımcılara ilham vermek ve sinemaya olan ilgiyi artırmak adına düzenlenen atölye çalışmaları ve paneller de büyük ilgi gördü.