The Mauritanian (Moritanyalı): Gerçekliğiyle ve muhteşem performanslarıyla büyüyen bir film

Mohamedou Ould Slahi'nin NY Times'ın en çok satan kitabı ''Guantánamo Diary''den uyarlanan ''The Mauritanian'' (Moritanyalı), El Kaide ile zayıf bağlantıları nedeniyle Guantanamo Körfezi'nde 14 yıl boyunca delil olmaksızın tutuklu kalan Mohamedou Ould Slahi'nin gerçek hikayesini anlatıyor.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

"The Mauritanian" (Moritanyalı); Mohamedou Ould Slahi'nin ABD Hükümeti tarafından tutuklanıp hapse atıldıktan sonra, 14 yıl süren özgürlük mücadelesinin gerçek hikayesinin izini sürüyor. Kevin Macdonald'ın yönettiği 2021 yapımı bu hukuk draması, pek çok açıdan övgüyü hak ediyor.

Bir gecede hayatı kararan Moritanyalı Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim), kendini bir hücrede ve bitmek bilmeyen bir sorguda bulur. Yargılaması bir türlü başlamayan Slahi'nin yanında sadece, adalet mücadelesinde savaşan savunma avukatı Nancy Hollander (Jodie Foster) ve ortağı Teri Duncan (Shailene Woodley) vardır. Askeri savcı olan Yarbay Stuart Couch (Benedict Cumberbatch) tarafından ortaya çıkarılan kanıtlarla birlikte tartışmalı savunmaları, şok edici gerçekleri ortaya çıkarır!

İnsanlık dışı, acımasız ve adaletsiz bir skandalın gerçekliği elbette kalp ağrısına neden oluyor. İzlemesi zor, öfkesi büyük, filmin süresi uzun... Ancak tanıdık bir hikaye olmasına rağmen film; gücünü gerçekliğinden ve muhteşem oyunculuklardan alıyor.

Tutuklu Mohamedou Ould Slahi, Guantánamo'daki muamelesinin bu filmde tasvir edildiğinden çok daha acımasız ve insanlık dışı olduğunu belirtti. Avukatı Nancy Hollander ise bir röportajda, bu film için Guantánamo setine ilk girdiğinde nefesinin kesildiğini dile getirdi.

"The Mauritanian" (Moritanyalı), gerçek bir hikayeden uyarlandığı için elbette Mohamedou'nun akıbetini tam manasıyla bilmeyi istiyoruz. Edinilen bilgilere göre; Habeas dilekçesini kazanmasına rağmen, Obama yönetimi temyize gitti ve Mohamedou 7 yıl daha gözaltında kaldı. Annesini bir daha hiç görmedi. Anne 2013'te öldü. Yıllarca süren yasal çekişmelerden sonra, Mohamedou 2015'te mektuplarını 'Guantánamo Günlüğü' başlığı altında yayınladı. Hükümet tarafından ağır bir şekilde redakte edilmiş olmasına rağmen, kitap en çok satanlar arasına girdi ve davasına kamuoyunun dikkatini çekti.Sonunda, 14 yıl iki ay hapis yattıktan sonra 17 Ekim 2016'da serbest bırakıldı.Hiçbir zaman bir suçla itham edilmedi. Moritanya'ya geri dönen Slahi, 2018 yılında Amerikalı avukat Kitty ile evlendi. Nancy Hollander savunma avukatı olarak çalışmaya devam ediyor. Guantánamo'da tutuklu bulunan 779 mahkumdan sekizi bir suçtan hüküm giydi. Bu mahkumiyetlerden üçü temyizde bozuldu.

21 Mart "Dünya Şiir Günü"nde izlenecek, şairlerin hayatını anlatan ve şiiri sevdiren filmler

En çok Oscar kaybeden oyuncu unvanına sahip Glenn Close'un en iyi filmleri

Yerli ve yabancı efsane olmuş 10 dizi