Tekrar tekrar izlenir! 90'lı yılların en iyi ve unutulmaz filmleri

90'lar sinema için oldukça şaşırtıcı ve unutulmaz bir 10 yıldı. Sonsuzluk ve Bir Gün, Eşkıya, Masumiyet, Fight Club, Pretty Woman, Leon, Home Alone, Titanic, Fargo, Forrest Gump, Kuzuların Sessizliği, Naked, Ucuz Roman, Se7en, The Piano, The Truman Show, Shawshank Redemption, Mumya, The Matrix ve daha nice klasikler geçti sinemalardan...

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

1990-1999 yıllarına ait harika filmler var. Türk yapımı filmler ise ayrı bir başlığı hak ediyor. Hafızalardan silinmeyen 90'ların unutulmaz filmlerini sizler için derledik.

1. Fried Green Tomatoes (Kızarmış Yeşil Domatesler-1990)

Hayatın sırrı? İşin sırrı sosta... Evliliğinde sorun yaşayan bir kadın, bakımevinde akrabalarını ziyaret ederken, kendisine 1920'lerin Alabama'sında genç bir kadın olan Idgie Threadgoode'un hikayesini anlatan dışa dönük yaşlı bir kadınla kalıcı bir dostluk kurar. Yeniden izlenebilir nadir filmlerdendir...

2. Thelma and Louise (Thelma ve Louise-1991)

Ridley Scott, kaçan iki iyi arkadaşın heyecan verici macerasını bizlere armağan ettiğinde, içimizde çok şey kıpırdadı. Geena Davis ve Susan Sarandon'ın muhteşem performansıyla baş döndüren film bugün bile dirilik veriyor, kanatlandırıyor!

3. Lorenzo's Oil (Lorenzo'nun Yağı-1992)

Göz yaşartan, mucizeli ve harika bir film... Lorenzo 7 yaşına kadar normal bir çocuktu ancak sonra baygınlıklar ve hafıza kayıpları yaşamaya başladı. Dejeneratif bir beyin bozukluğu olan ALD'den muzdarip olduğu teşhis edildiğinde, ailesi hastalığı durdurabilecek bir şey keşfetme umuduyla kendilerini eğitmeye başlar.

4. Deadly Maria (1993)

Sinek vızıltısı, küf kokusu, saat tik takları... Baskıcı, basit, tuhaf bir hikaye, sivri diyaloglar ve çarpıcı görsellikle kusursuz bir sinemaya dönüşüyor. Nina Petri'nin oyunculuk performansını da saatlerce övebiliriz. Tom Tykwer'in ilk ve bence en iyi filmi!

5. Death and the Maiden (1994)

Roman Polanski'den şık bir psikolojik gerilim... Bu karmaşık ve sürükleyici intikam hikayesinde; siyasi bir aktivist olan Paulina Escobar'ın (Sigourney Weaver) hararetli sorgulama ve hesap sorma adımlarını takip ediyoruz. "Gerçek için ne kadar ileri gidersin?" sorusunu kırbaçlayarak soran bu incelikli film, intikam ve merhamet arasında acımasız bir oyun sergiliyor.

6. Sostiene Pereira (1995)

90'larda İtalyan sinemasından da zarif yapımlar geldi... Pereira, bağımsız bir gazetenin kültür bölümünün editörüdür. Bu incelikli, zarif ve apolitik beyefendi kendini başka bir durumun içinde bulur! Ölüm, edebiyat, etkin ego, ruhlar konfederasyonu ve hürriyet... Pek tabi Marcello Mastroianni ışığı. Ennio Morricone müziğine kendinizi bırakın ve bu filmi esrik bir şekilde izleyin!

7. Tierra (Toprak-1996)

İyi oyunculuk, renkli sinematografi ve heyecan verici İspanyol filmi Tierra. Bu ilginç ve düşündürücü film; küçük bir kasabada, toprakları haşerelerden kurtarmaya gelen garip bir genç olan Angel adında yalnız bir adamın hikayesini anlatıyor. Yavaş temposuna rağmen sürükleyici bir seyirlik bu kırsal drama, pek çok ödülü de evine götürdü.

8. Eve's Bayou (Eve'nin Sırrı-1997)

Hikaye 1962 Louisiana'da geçiyor. Küçük Eve ne gördü ve bu onun peşini nasıl bırakacak? Baştan çıkarıcı, efsunlu, güçlü bir hikaye var karşımızda. "Bizi bir arada tutan sırlar da bizi ayırabilir" sloganıyla izleyicisini bulan film diyor ki: Bir söz bir büyüdür!

9. The Big Lebowski (Büyük Lebowski-1998)

Coen Kardeşler'den bir modern klasik! Tembel bir adam, zengin bir adam ve huysuz gelin, kimlik karmaşası ve delimsirek bir film... Bu filmde çok şey var, hiç görmediyseniz, acele edin.

10. Arlington Road (Arlington Yolu-1999)

"Bu mükemmel hayat, mükemmel arkadaşlıklar, mükemmel düzen, bu mükemmel yer, hep bir sırrı saklamak içindir!" Terörü ve insanlar üzerinde yarattığı dehşeti sorgulayan ve bakış açısı derinliğiyle kendine hayran bırakan bir film Arlington Yolu... Güven konusunu yeniden düşünmelisiniz ve Prof. Faraday ile mutlaka tanışmalısınız!

1980'lerin en iyi 5 aksiyon filmi

Gönül Oscar'ı kazanmış bir yönetmen: Sidney Lumet

Bir cuma gecesi gerilimi! Korkunç olmayan 3 iyi korku filmi

Modern western türünde en iyi 5 film önerisi