Sinemanın zor insanları: Polislerin dramını anlatan 5 iyi suç filmi

Aksiyon ya da polis ve suç dramaları, sinemada tür olarak en çok tercih edilenlerden. Perdede iyi polis ya da kötü polis görmeyi ve onların iş dışındaki yaşamlarını izlemeyi seviyoruz. Türün beğeni toplayan ve başarılı 5 filmini sizler için kaleme aldık.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Suç dramaları ve polisiye filmler, en popüler film türlerinden... Özellikle polislerin psikolojik gerilimlerinin yansıtıldığı en iyi 5 filmi önereceğiz bu yazımızda...

1. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) IMDB 7.9

Bir Nuri Bilge Ceylan klasiği... Hala izlemeyenler için konusunu özetleyelim: Yetkililer iki cinayet zanlısını, kurbanın gömülü cesedini aramak için yanına alır. Yol boyunca dramatik bir biçimde her karakteri inceleme şansımız olur... Hayatın felsefesine dokunurlar, cinayetin nasıl ortaya çıktığını tartışırlar, ama cesedi bulduklarında daha fazla soru ortaya çıkar. Cannes Film Festivali bu özel filmi 2011'de Grand Prix ile ödüllendirmişti.

2. Polisse (Polis-2011) IMDB 7.3

En kötüsünün var olduğunu bilmek ve onunla yaşamak! Bir polis departmanında geçen filmde, bu polislerin özel hayatlarını takip ediyoruz ve her iş günü karşı karşıya kaldıkları gerçekleri nasıl dengelemeye çalıştıklarına tanık oluyoruz. Dikkat: Film, gerçek akışıyla ve müthiş sonuyla sizi kamyon çarpmışa çevirebilir. Yönetmen ve oyuncu Maïwenn'in bu cesur filmini mutlaka görmelisiniz.

3. The Departed (Köstebek-2006) IMDB 8.5

Yalanlar, ihanet, kurban... Güney Boston eyalet polis gücü, İrlandalı-Amerikalı organize suça savaş açıyor. Genç gizli polis Billy Costigan, çete şefi Frank Costello tarafından yönetilen mafya sendikasına sızmakla görevlendirilir. Billy hızla Costello'nun güvenini kazanırken, sendika için muhbir olarak eyalet polisine sızan genç suçlu Colin Sullivan, Özel Soruşturma Birimi'nde güçlü bir konuma yükselir. Ancak hem mafya hem de polis, aralarında bir köstebek olduğunu öğrendiğinde işler çığırından çıkar!

4. Memories of Murder (Cinayet Anıları-2003) IMDB 8.1

Bong Joon Ho, 2019'un hit filmi "Parasite"i çekmeden önce bu suç dramasını Kore tarihinde bilinen ilk seri katilden esinlenerek yaptı. İki dedektif, cinsel saldırıya uğrayan iki kadının cinayetlerini çözmeye çalışır, ancak iki karşıt strateji kullanırlar. Seri cinayetler acımasız olsa da filmde gösterilen şiddet dedektiflerin elinde oluyor. Adaletin yokluğundaki hüsran, yönetmenin henüz ikinci uzun metrajlı filmi olmasına rağmen her zamanki gibi ustalıkla gösteriliyor.

5. Serpico (1973) IMDB 7.7

Al Pacino'nun en iyi filmlerinden biri desek abartmış olmayız... Saldırgan ve yıkıcı oyunculuğuyla unutulmaz bir performansa imza atan Al Pacino, polis departmanının yolsuzluğunu ortaya çıkarmak için gizli göreve giden bir NYPD memurunu canlandırır. Tamamı polis memuru Frank Serpico'nun gerçek yaşamına dayanan film, Amerika'nın en saygın kurumlarından birinin altında yatanları ve mükemmellik görüntüsünü kırmanın ne kadar zor olduğunu ustalıkla inceliyor.

Evlilik hakkında yapılmış en iyi 10 film

"The Private Lives of Pippa Lee" (Pippa Lee'nin Özel Yaşamı): Sade, şık ve çok katmanlı bir film

Mini dizi "The Essex Serpent" bilinmeyenin gizemine sürüklüyor