aksam.com.tr
Esma Belgin Özdemir
Kurtul ya da kurtar diye fısıldayan bir sanat, sinema. İşte, içeriği depresyon olarak belirlenmiş ve psikolojinize iyi gelecek filmler!
Yeterince iyi bakarsanız daha önce görmediğiniz, mesafeli duran her gerçekliği görürsünüz. Defalarca önünüzde açılan ama giremediğiniz kapılar vardır örneğin. Belki bir itiş gücü ya da görmek için büyük gözler lazımdır size. Bir gün vakti gelir, susmanın ve yüzleşmenin. İşte böyle zamanların anahtarlarından biri de perdede yansıyan karelerdir. Hepimiz biliyoruz ki, bir film sadece senaryo ve kurgudan ibaret değil. Süresi olan bir eğlencelik hiç değil. Bu yazıda sizlere filmin ne olduğu ya da olmadığını uzun uzadıya anlatma niyetinde değilim. Diyeceğim şu; sinema bir kültür ise neden yaşamı biçimlendiren bir etkisi olmasın?
Sinema terapi son yıllarda psikoterapistlerin başvurduğu tedavi yöntemlerinden biri. Ülkemizde çok fazla uygulanmayan bu yöntemin detaylarını araştırdığımızda, ilk olarak İngiliz terapist Bernie Wooder'ın tespitlerine rastlıyoruz. Wooder, "Film hakkında konuşmak terapinin hızlı ilerlemesini sağlıyor. Çünkü insanlar başka bir kişi veya ortam aracılığıyla kendinden bahsetmeyi tercih ediyor. Filmler insanların şuuraltındaki hislerine ulaşabilmenin en kestirme yolu" diyor.
Tabi filmler sadece bir tedavi yöntemi değil... Hisli bir filmi seyrederken kısa bir süre için de olsa tüm sorunlarımızdan uzaklaşıp filme konsantre olmanın da sayısız faydası var. Terapistlerin bazı önerileri var filmlere dair. Örneğin; "Kazablanka" hayattaki romantik anların önemini anlatmak için mükemmel. Günü yaşamanın faydalarını anlamak isteyenler "Tiffany'de Kahvaltı"yı seyredebilir.
"The Color Purple" filmi sadece kendisi olduğu için sevilmenin ne denli önemli olduğuna atıfta bulunur. "Eyes Wide Shut" ve "The War Zone" gibi filmler, aile terapistleri ve evlilik danışmanları tarafından kullanılırken, Robin Williams ve Annabella Sciorra'nın oynadığı "What Dreams May Come", gerçek sevginin gücü, ölüm ve ölümden sonraki hayat hakkında oldukça etkileyici bir filmdir.
İşte, içeriği depresyon olarak belirlenmiş sinema terapi filmlerinden bazıları:
1. Modern Times (1936)
2. The Seventh Veil (1945)
3. Odd Man Out (1947)
4. The Wrong Man (1956)
5. Death in Small Doses (1957)
6. Repulsion (1965)
7. Harold And Maude (1971)
8. The Last Picture Show (1971)
9. King Of Marvin Gardens (1972)
10. Eraserhead (1977)
11. Opening Night (1977)
12. Natural Enemies (1979)
13. Ordinary People (1980)
14. Bad Timing (1980)
15. Alone In The T-shirt Zone (1986)
16. Hamoon (1990)
17. Unstrung Heroes (1995)
18. Dag och Natt (2004)
19. La Femme de Gilles (2004)
20. We Need to Talk About Kevin (2011)
Uzun, ısrarlı, kasvetli günler vardır, kendinizlesinizdir... Günü-günleri atlatmak zorundasınızdır. Arkadaşlarınıza anlattığınız uzun uzun hikayeler ruhunuzu her zaman tamir edemeyebilir. Onarım işi size kalmıştır. Kendinizle yüzleşmenin en etkili anahtarlarından biridir filmler.
Nesneler, hayatımızın iç içe geçmiş milyonlarca sözcükleri, yarım yamalak hikayelerimiz, günleri eşelediğimiz saatler... Bunlardan tamamen sıyrılmak olanaksız. Ama belki bir dost ya da bir psikolog size yaşama umudu verebilir bir cümleyle. Biz de size terapinin kolay ulaşılabilir, yalın ve tek kişilik halini hatırlatalım istedik.