Sinema dünyasında ilklere imza attılar! Oscar tarihindeki film rekorları

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödülleri kapsıyor. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul ediliyor. 1929'dan bu yana verilen ödüller, bazı ilkleri ve rekorları da beraberinde getirdi.

"Everything Everywhere All at Once" (Her Şey Her Yerde Aynı Anda), 12 Şubat Pazar günü 95. Akademi Ödülleri'nde en iyi film seçildi. Film, orijinal senaryo ve yönetmenlik ödülleri dahil olmak üzere yedi heykel kazandı. 95 yıldır, pek çok film bu törende sayısız Oscar kazandı. Peki, adını altın harflerle törenlere yazdıran filmler hangileri? İşte, film rekorları...

* Sadece üç film (Big Five) olarak adlandırılan En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Aktör, En İyi Aktris ve En İyi Özgün / Uyarlama Senaryo ödüllerinin hepsini birden kazandı. Bu filmler; It Happened One Night (Bir Gecede Oldu-1934), One Flew Over the Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu-1975) ve The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği-1991).

* Üç film 11 Oscar heykelciği birden almayı başardı. Bunlar; Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) aday gösterildiği tüm dallarda ödül almayı başardı.

* All About Eve (Perde Açılıyor-1950), Titanic (1997) ve La La Land (2016) 14 adaylık ile en çok aday gösterilmiş filmler. Titanic 11 ödül alırken, All About Eve 6 ödüle layık görüldü.

* The Turning Point (1977) ve The Color Purple (Mor Yıllar-1985) filmleri 11 dalda, True Grit (İz Peşinde-2010), Gangs of New York (New York Çeteleri-2002) ve American Hustle (2013) filmi 10 dalda ödüle aday gösterilmelerine rağmen hiç ödül kazanamadı. Ve bu yıl, Oscar ödüllü Martin McDonagh'ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmen koltuğunda oturduğu "The Banshees of Inisherin" de 8 dalda 9 Oscar adaylığı kazandı ve ödül alamadı.

* Grand Hotel (Büyük Otel-1932) diğer dalların hiçbirine aday gösterilmemiş ancak En İyi Film Oscarı'nı almış tek filmdir.

* En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş animasyon filmler; Beauty and the Beast (1991), Up (2009) ve Toy Story 3 (2010) oldu.

* Oyunculuk dallarında verilen En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerinin hepsini birden almayı başaran film olmadı. Sadece iki film bu rekora çok yaklaştı. Bunlar oyunculuk dallarındaki dört Oscar'ın üçünü kazanmayı başaran A Streetcar Named Desire (İhtiras Tramvayı-1951) ve Network (Şebeke-1976).

* 1939 yılında, La Grande Illusion (Harp Esirleri) yabancı dilde çevrilmiş olmasına rağmen (Fransızca),"En iyi yabancı film" dalında değil de "En iyi film" dalında aday gösterilmiş ilk filmdir ve çok az film bu şekilde aday gösterilmiştir.

* 2011 yapımı The Artist, En İyi Film Akademi Ödülü kazanan son siyah-beyaz film oldu. Ondan önce en son bu ödülü alan renksiz film Billy Wilder'ın yönettiği 1960 yapımı Garsoniyer (The Apartment) filmiydi. 1993 yapımı Schindler'in Listesi de bu ödülü aldı, fakat bu filmde çok kısa da olsa renklendirilmiş bölümler vardı.

* 1966 yapımı Kim Korkar Hain Kurttan? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) tüm ana karakterlerinin ve sanatsal kadrosunun topluca Oscar'a aday gösterildiği tek film olma gibi bir rekora sahip. Aday gösterildiği Akademi ödüllerinden 5 tanesini kazandı.

* 7 Mart 2010'da Kathryn Bigelow "The Hurt Locker" (Ölümcül Tuzak) filmiyle En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü kazandı. Böylece Oscar tarihinde ilk kez bir kadın yönetmen bu ödülü kazanmış oldu.

John Wick'i neden bu kadar çok sevdik? "John Wick: Bölüm 4" filmi için geri sayım başladı

Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız! Gözden kaçmaması gereken 5 unutulmaz film

Yay gibi gerileceksiniz! 2010'lu yılların değeri bilinmeyen en iyi 10 gerilim filmi