Senaryosunda ''kurban'' teması bulunan 3 iyi film

Adak ve kurban metaforu üzerinden yaşama kültürünü analiz eden harika filmler yapıldı. Kuşkusuz ''Gelin'', ''Adak'' ve ''Kuzu'', senaryosunda ''kurban'' teması bulunan Türk sinemasının en iyi örneklerinden...

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Kurban Bayramı tatilinde film izlemeye vakit ayırmak isteyen sinemaseverlere, içinde "kurban" teması geçen 3 harika Türk filmini sizler için seçtik.

GELİN (1973)

Lütfi Akad'ın "göç üçlemesi" adını verdiği serinin ilk filmi olan "Gelin"de; köyden kente göç eden heyecanlı ve hırslı bir ailenin dramını izleriz. Veli, babası ve ağabeyinin büyük şehirde edindiği hırsa ayak uydurmaya çalışırken, Meryem de büyük gelin ve kaynana tarafından hor görülmektedir. Tüm bunların üstüne, küçük oğlu Osman sebebi belli olmayan nöbetler geçirmeye başlar. Çocuğun ameliyata ihtiyacı vardır ancak kayınpeder Hacı İlyas, dükkanı açmak için acele etmekte, başka bir masrafa girmek istememektedir. Kurban metaforunun ustalıkla kullanıldığı filmin başrolünde, üç filmde de oynayan Hülya Koçyiğit var. Teslimiyet ve insanı hiçleştiren bakış açısına cesur bir bakış doğrultan "Gelin" kuşkusuz sinemamızın en kıymetli filmlerinden...

ADAK (1979)

Atıf Yılmaz ve Başar Sabuncu işbirliğiyle beyaz perdeye gelen film, hapishaneye düşen bir adamın adağı yüzünden yaşadıklarını anlatır. Yoksul bir köylü olan Mümin, ailesinin geçimini sağlayabilmek için elinden geleni yapar ama yaşadığı yerde iş imkânı yoktur. Arkadaşları gibi mevsimlik işçi olarak Çukurova'ya giden Mümin, burada hırsızlıkla suçlanır. Masum olduğu halde hapishaneye düşen Mümin, buradan kurtulursa doğacak oğlunu Allah'a kurban edeceğine yemin eder. Mümin aklanır ve köyüne döndüğünde karısının ikinci çocuklarına hamile olduğunu öğrenir. 1962-1964 yılları arasında Erzincan'ın Kargın nahiyesi Peritli köyünde geçen bir olaydan uyarlanan film, Başar Sabuncu'ya en iyi senaryo ödülünü kazandırırken, Tarık Akan "Adak" ve "Sürü filmleriyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

KUZU (2014)

Kutluğ Ataman'ın bol ödüllü filmi "Kuzu" Erzincan'da yoksul bir annenin oğluna sünnet düğünü yapma çabasını anlatıyor. Medine, 5 yaşındaki oğlu Mert'in sünneti şerefine vereceği yemek için kuzu kesmek zorundadır. Ne var ki gerekli olan parayı bir türlü denkleştiremez. Bütün aile bu düğün için çalışmalı ve para kazanmalıdır. Mert'in ablası Vicdan ise tüm ilginin Mert'e geçmiş olmasından dolayı kıskançlıkla, Mert'i eğer kuzu bulamazlarsa kendini kurban edeceklerine inandırır. Babanın güçsüzlüğü, annenin ısrarları ve küçük oğlanın hayalleri aynı şeyi işaret etmektedir ancak sonunda Medine'nin hiç de tahmin etmedikleri bir yerden yardım istemesi gerekecektir.

Sizi koltuğunuzun kenarında tutacak, gerilimi yüksek 3 iyi suç dizisi

İddialı ve benzersiz 3'ü bir arada bir 3. şahıs filmi: Third Person

"The Visit" (Ziyaret) film incelemesi: Bir yas ne kadar ayakta kalabilir?