Seksenler ve Türk sineması! 80'li yıllardan keşfedilmemiş 7 Türk filmi

Darbe, yoksulluk ve göç sorunlarıyla ''seksenler''de sancılı yıllar geçirdik. Tüm olumsuzluklara rağmen 80'li yıllarda pek çok kaliteli ve unutulmaz filmlere imza atıldı.

aksam.com.tr

E. Belgin Özdemir

Türk sinemasının darbe ve acılarla mücadele ettiği 1980'li yıllara ait mutlaka izlenmesi gereken en iyi filmlere göz atmaya ne dersiniz? İşte, değeri bilinmemiş ve mutlaka keşfedilmesi gereken seksenlere ait 7 iyi film...

Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe (1983)

Seksenler sinemasının övgü alan filmlerinden olan "Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe"nin başrollerinde Necla Nazır, Mahmut Cevher ve Pembe Mutlu'nun yer aldığı bir cevher. Yusuf Kurçenli'nin yönetmenliğini yaptığı ilk sinema filmi, kadınlık hallerine narince dokunur, sözünü kanaviçe gibi işler...

Dağınık Yatak (1984)

Güçlü görünen ama sahipsizliğini her an hisseden Benli Meryem (Müjde Ar), genç ve masum bir garsona aşık olur. Murathan Mungan'ın şiirinin kurgusunda devleşen ve son sahnede içimizi titreterek dizeleri okuyan Meryem, "Meğer hep sahip olmuşsunuz bana, kimse sahip çıkmamış" der usulca.

Amansız Yol (1985)

Amansız Yol, başrolünde Kadir İnanır'ın rol aldığı 1985 yapımı Mardin'e yapılan bir tır yolculuğu etrafında gelişen bir yol filmi. Yönetmen Ömer Kavur, Wim Wenders'in çalışmalarından etkilenerek filmi çektiğini ifade eder. Film, Zuhal Olcay'a 1985 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getirdi.

Gülüşan (1985)

İki eşi olan Mestan Ağa'nın (Halil Ergün) çocuğu olmuyordur. Kendisine üçüncü bir eş arar fakat bir türlü bulamaz. Bir gün yolda Gülüşan'la karşılaşır ve kızı kaçırarak evine getirir. Kızın gözlerinin görmediğini anlayan Mestan Ağa, Gülüşan'la nikâh kıyar ve bir çocuk gibi ilgilenir. Mestan'ın diğer iki karısının bu durumdan rahatsızlığı Gülüşan'ın hayatını epey zorlaştırır.

Biri ve Diğerleri (1987)

"Sanırım insanlar önünde sonunda yaşamı kucaklamalılar." Efsane kadro, harika müzikler, zamansız, mekansız ve insanlı bir Tunç Başaran eseri... Aytaç Arman ve Meral Oğuz'un incelikli performansını ortaya koyan film, insan ilişkilerine, yalnızlığa ve aşka dokunur. "Biri ve Diğerleri" 7. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü'ne layık görüldü.

İpekçe (1987)

Bilge Olgaç, taşraya düşen, uzun sarı saçları nedeniyle köylülerin bakışında saflığı, güzelliği, başkalığı temsil eden ve bu nedenle ona İpekçe dedikleri bir kadının aidiyet ve kimlik üzerine kurulu öyküsünü incelikle anlatır. Perihan Savaş ve Berhan Şimşek filmin başrolünde...

Zengin Mutfağı (1988)

Başar Sabuncu'nun Vasıf Öngören'in aynı adlı tiyatro oyunundan beyaz perdeye aktardığı filmin başrolünde efsane performansıyla Şener Şen var. Tek mekanda geçen ve bir an bile heyecanını yitirmeyen film, varlıklı bir evde çalışanların hayatlarını tek tek irdeler, baş döndüren bir ilişkiler ağı sunar.

Seksenler ve Türk sineması! 80'li yıllardan az bilinen 5 harika Türk filmi