Şehit Aybüke Öğretmenin hayatı beyazperdede

2017 yılında PKK'lı teröristler tarafından öldürülen müzik öğretmeni Aybüke Yalçın'ın hayatı beyazperdeye yansıdı. “Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!” filmi 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde izleyiciyle buluşacak.

Melike Eregizli

Aybüke Yalçın şehit edildiğinde 22 yaşındaydı. En büyük hayali müzik öğretmeni olmaktı. Hayali olan öğretmenliği sadece 7 ay yapabildi. Aybüke öğretmen, 9 Haziran 2017'de öğrencilerine karnelerini verdikten sonra eve gitmek için okuldan ayrıldı.

Ancak teröristler pusu kurmuştu. Dönemin Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırı esnasında, Aybüke öğretmenin içinde bulunduğu araçta oradaydı. Araca gelen kurşunlardan biri Aybüke Yalçın'a isabet etti. Ağır yaralanan Yalçın, kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen şehit düştü.

Kısa sürede hem meslektaşları hem öğrencilerinin gönlünde taht kuran Aybüke öğretmenin hayat hikayesi şimdi beyazperdede. "Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filmi 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde vizyona girecek.

Yönetmenliğini Murat Onbul'un üstlendiği filmin senaryosunu Uğur Kılıç ve Ozan Bodur kaleme aldı. Filmde Aybüke öğretmeni Nihayet Şahin, babasını Caner Kurtaran, annesini ise Zeynep Kankonde canlandırıyor. Filmin oyuncuları arasında Engin Hepileri, Cansel Elçin, Murat Han, Turgay Tanülkü ve Zeliha Kendirci gibi ünlü isimler de yer alıyor.

Peki, "Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filminin çekim süreci nasıl geçti? Seyircileri 24 Kasım'da nasıl bir film bekliyor? Merak edilen tüm soruları Melike Eregizli, filmde şehit Aybüke öğretmeni canlandıran oyuncu Nihayet Şahin'e sordu.

İşte o röportaj...

"Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filminde oynama hikayeniz nasıl başladı?

Ankara Üniversitesi oyunculuk mezunuyum. Aybüke filminin seçmeleri okuldan yeni mezun olduğum sırada gerçekleşti . Film için teklif geldiğinde çok heyecanlandım. Aybüke'yi tanıyordum ve hikayesine hakimdim. Benim ablam da müzik öğretmeni ve Aybüke öğretmeni sürekli anardı. Sonrasında seçmeler, görüşme süreci başladı. Açıkçası uzun da sürdü. Çok sevip istediğim bir projeydi. Seçildiğimi öğrendiğimde çok sevindim. Öncelikle Aybüke'nin videolarını araştırdım. Yaşamına dair hikayelerini okudum. Bunlar beni çok etkiledi ama oynarken zorlandığım anlarda oldu. Çünkü şuan da hayatta olmayan birini canlandırdım. Hep içimde şu his vardı. Şuan bunu canlandırıyorum. Aybüke beni geriden izlese ne hisseder? O hisle hep oynamaya çalıştım.

"AYBÜKE'YE BENZEMEKTEN GURUR DUYARIM"

Aybüke'nin hayata veda ettiği yaşta olduğunu söyleyen oyuncu Nihayet Şahin, "Belki de hayata karşı bakışımız, enerjimiz, hayatta yapmak istediklerimiz birbirine benziyor. Fiziksel olarak çok kişi benzetti bizi. Filmde de fiziksel benzerlik için ona uygun makyaj da yapıldı. Aybüke'ye her yönden benzemekten gurur duyarım, kısa hayatında önemli değerler katmış biri." diye konuştu.

"AİLEM BU SÜREÇTE ÇOK DESTEK OLDU"

Çekimlerin Ankara'da gerçekleştiğini ifade eden oyuncu Nihayet Şahin, "Filmde Aybüke'nin öğretmenlik yaptığı süreci daha çok işliyoruz. Çekimler Batman'da değil, Ankara'nın Haymana ilçesinde yapıldı. Film bir buçuk ayda bitti. Sette bütün oyuncular bir aradaydık ve ekip olarak çok çalıştık. Filmde bağlama çaldığım sahneler var. Bağlama dersi aldım. Çalmayı çok seviyorum ve hayatım boyunca da devam edeceğim. Ailemde çok sayıda öğretmen var. Ablamlardan biri müzik diğeri ise resim öğretmeni olarak görev yapıyor. Onların öğretmenlik tecrübelerinden yararlandım. Bana bu süreçte çok destek oldular." dedi.

"AİLESİNİ GÖRMEK BENİ ÇOK DUYGULANDIRDI"

Şehit Aybüke Yalçın'ın ailesi sete geldiğinde neler hissettiniz?

Birçok duyguyu beraber yaşadım diyebilirim. Heyecan, duygusallık, üzüntü... Duygu dolu anlardı. Kızlarını canlandırıyorum ve ilk kez karşı karşıya geleceğimiz için inanılmaz heyecanlandım. Sette beni izlediler. Çok ince düşünceli ve çok kibar bir ailesi var. Birbirimizi çok sevdik.

Rol model olarak gördüğünüz bir oyuncu var mı?

Birçok oyuncu var. Anthony Hopkins, Rachel Weisz, Al Pacino, Meryl Streep ve Vahide Perçin gibi birçok isim var. Çok beğendiğim yönetmenler de var. Onlara da örnek verecek olursam; Yorgos Lanthimos, Nuri Bilge Ceylan, Niccolas Winding Refn gibi yönetmenlerle de çok çalışmak isterim.

"EN BÜYÜK HEDEFİM OYUNCULUĞUMU GELİŞTİRMEK"

Oyunculuk mesleğinde kendisi geliştirmeyi hedeflediğini de sözlerine ekleyen Nihayet Şahin, "Birçok projede yer almak istiyorum. Çaldığım enstrümanların yanına birkaç enstrüman daha koymak gibi hedeflerim var. Farklı projeler için hazırlığım ve çeşitli çalışmalarım var. En büyük hedefim ise kendimi en iyi şekilde geliştirip, oyunculuğumu ilerletmek." diyerek sözlerini noktaladı.