Savaşın dehşetini ve yıkıcı etkilerini anlatan en iyi 10 film

Tüm dünya uzak ya da yakın savaşın dehşetini yaşıyor. Gelin, beyaz perdeye de taşınan, bizi duygulandıran ve bu üzücü zamanların gerçeklerini bize gösteren savaş filmlerine bir göz atalım!

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Pek çoğunu sinemada deneyimledik belki, izlerken adeta yaşadık, gözlerimiz doldu, öfkelendik... Savaşın yıkıcılığını anlatan en iyi ve unutulmaz filmleri hatırlıyoruz.

Ran (1985) IMDB 8.2

Büyük usta Akira Kurosawa'nın bu büyük filmi listenin en başında olmayı hak ediyor. Bu film için yıllarını harcayan efsanevi yönetmen, Shakespeare'in Kral Lear'ını yeniden dokudu ve 16. yüzyıl feodal hükümdarı Mori Motonari'nin hayatından ilham alan bir hikayeye dönüştürdü. "Kaos" olarak tercüme edilen Ran, savaşın ve ölümlerin hiçbir şeyi başaramadığını ve bir adamın trajik sonunu görkemli bir şekilde anlatır.

Gel ve Gör (Idi i Smotri-1985) IMDB 8.4

SSCB yapımı film "Gel ve Gör", Beyaz Rusya işgali sırasında Naziler tarafından işlenen vahşet hakkında. İşgal altındaki Beyaz Rusya'da büyüyen ve Nazi askerlerinin savaş suçları için evlere el bombası attığını gören genç bir çocuğun etrafında dönüyor.

Full Metal Jacket (1987) IMDB 8.3

Stanley Kubrick, Vietnam Savaşı sırasında bir denizci müfrezesini takip eden bir film yapmayı kendine misyon edindi, kayıttan 4 yıl önce araştırma yapmaya başladı. Eski görüntüleri izledi, Vietnam gazetelerini okudu, yüzlerce fotoğrafı inceledi. Ve unutulmaz bir başyapıt çıktı ortaya.

Stalingrad (1993) IMDB 7.5

Film, Sovyet şehrini işgal etme görevinde başarısız olan askerlerin bakış açısını ortaya koydu, şiddet sahnelerini ve askerlerin kafa karışıklığını göstermekten geri durmadı. Birçok insan da bu savaşın kaybeden tarafını gösterdiği için Almanya'yı övmüştü.

Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan-1998) IMDB 8.6

Kostümlerden, kullanılan askeri taktiklere kadar hemen her konuda hedefi vuran bir filmdi "Er Ryan'ı Kurtarmak." Açılış sahnesinde Omaha sahilinin fırtınasını gördük, yaşadık, er Rayn için endişelendik. Ve bu film beyaz perdenin en etkileyici filmlerinden biri olmayı sürdürüyor.

İnce Kırmızı Çizgi (The Thin Red Line-1998) IMDB 7.6

Film, Japon piyadelerinin ahlak ve zafer arasındaki çizginin tehlikeye girdiği ada savaşları sırasında kullandıkları belirli dövüş stillerini ve stratejilerini araştırıyor. Film vizyona girdiğinde birçok kişi, bunu türünün en iyilerinden biri ve savaş hakkında olağanüstü bir iç gözlem filmi olarak görmüştü.

Kara Şahin Düştü (Black Hawk Down-2001) IMDB 7.7

Kurgu olmayan bir kitaba dayanan Black Hawk Down, Mogadişu Savaşı sırasında Somali'de bulunan bir gazeteci hakkındaydı. Birçok Hollywood savaş filmi bu projeleri stilize etse de, cesur ve sade bir stile bağlı kalmayı seçti. Filmin helikopter kazasını ve Amerikan askerlerinin ağır ateşe maruz kalmaya zorlandıklarında kullandıkları taktikleri nasıl gösterdiğini görmek etkileyiciydi.

Usta Ve Komutan: Dünyanın Uzak Tarafı (Master and Commander: The Far Side of the World -2003) IMDB 7.4

Master and Commander, Napolyon Savaşlarının zirvesi olarak kabul edilen 1805'te kuruldu. Bir tıp cerrahı ve bir İngiliz Kraliyet Donanması kaptanı arasındaki gerçek bir dostluğu takip ediyor. Yavaş tempoda sürse de, 19. yüzyıl deniz savaşının nasıl olduğunu gösterdi, bunun yanı sıra bir gemideki izolasyon ve günlük yaşamın ustaca bir tasvirini yaptı.

Iwo Jima'dan Mektuplar (Letters from Iwo Jima-2006) IMDB 7.9

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Clint Eastwood'un yaptığı film, onun diğer filmi "Flags of Our Fathers"a eşlik ediyordu. "Iwo Jima'dan Mektuplar" bir Japon general tarafından yazılmış kitaba dayanıyor.

Soysuzlar Çetesi (Inglorious Basterds-2009) IMDB 8.3

"Inglorious Basterds", İkinci Dünya Savaşı'nın son derece komik bir hicvi olan muhteşem bir film ve Quentin Tarantino'nun en iyi filmlerinden biri! Bir grup Yahudi-Amerikalı, Lt. Aldo Raine'in (Brad Pitt) komutası altında gönüllü olarak askere alındığında, Apaçi savaşçılarının sert savaş taktiklerini üstlenirler, merhamet göstermezler ve savaşın ganimetleri olarak kafa derilerini alırlar.

Göçmen, mülteci, sığınmacı... İnsanı anlatan 5 güçlü film

"The Staircase" (Merdiven): İnsanın bilinmezliği hakkında parlak bir mini dizi