''Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör'' minik seyircisiyle buluştu

Hasret sona erdi. 7'den 70'e herkesin beğeniyle izlediği Rafadan Tayfa'nın dördüncü filmi “Rafadan Tayfa Hayrimatör” bugün beyazperdede seyircisiyle buluştu.

Aksam.com.tr

Melike Eregizli

Rafadan Tayfa'yı ilk olarak TRT Çocuk ekranlarında tanıdık. Büyük küçük demeden herkesin yakından takip ettiği çizgi film kısa zamanda büyük beğeni topladı ve ardından sinemaya uyarlandı. İlk kez 2018 yılında Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası ismi ile beyazperdede izleyicisiyle buluşan film, ardından 2019 yılında "Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe" ile seyirci karşısına çıktı ve Türkiye'de şu ana kadar tüm zamanların en çok izlenen animasyon filmi olarak da kayıtlara geçti. 2023 yılında ise "Galaktik Tayfa" adıyla serinin üçüncü filmi beyazperdeye yansıdı ve tüm kategorilerde 2023'ün en çok izlenen sinema filmi oldu. Rafadan Tayfa 2023 yılının son günlerinde minik seyircisine bir sürpriz daha yaptı. Yeni filmi "Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör" bugün vizyona girdi. Filmde bu kez sevilen kahramanlar Hayri, Kamil, Akın, Sevim, Hale ve Mert'in geçmişin ve geleceğin tam ortasında "dev" bir maceraya hazırlanmasını izleyeceğiz.

Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini İsmail Fidan üstleniyor. Fidan aynı zamanda filmin müziklerine de imza attı. Yapımın senaryosunu ise Arzu Yurtseven kaleme aldı.

Peki, bu filmde izleyicileri neler bekliyor? Yeni karakterler ekleniyor mu? Filmde hangi teknikler kullanılıyor? Merak edilenleri filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İsmail Fİdan'a sorduk. İşte o röportajımız...

"HAYRİ TÜRKİYE'DE EN ÇOK SEVİLEN ÇİZGİ FİLM KARAKTERİ"

Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İsmail Fidan, "Rafadan Tayfa her filmiyle farklı bir macera yaşatıyor ama tayfanın ruhunu bütün filmlerimizin merkezinde görüyoruz. Hayrimatör için Rafadan Tayfa'nın en 'dev' macerası diyoruz. Çünkü Hayri hayalini kurduğu o dev robotunu hayata geçiriyor. Film izleyicilere hem eğlenceli ve duygusal anlar yaşatıyor hem birçok konu hakkında bilgide veriyor. Hayri Türkiye'de en çok sevilen çizgi film karakteri ve bu karakterin dev bir versiyonunu görmek inanılmaz bir heyecan oluşturdu. "diye konuştu.

FİLMDE BİLİM VE TEKNOLOJİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPILIYOR

Rafadan Tayfa üç kuşak arasında köprü vazifesi kuran bir proje diyerek sözlerine devam eden Fidan, "Biz burada empati kısmına çok önem veriyoruz. Bu filmde yer alan karakterler ve hikayelerde gerçek hayattan alıntı. Bu yüzden herkes kendisine en yakın gördüğü karakterle özdeşleşiyor ve direkt kendisini o filmin içerisinde buluyor. Biz vermek istediğimiz mesajı empati yöntemiyle aktarıyoruz. Böylelikle çocukların aklında daha kalıcı oluyor. Filmde bilim ve teknolojinin öneminede vurgu yapılıyor. Galata kulesi üzerinden taş yerinde ağırdır diyerek her kültürel varlık olması gerektiği yerde çok daha değerlidir mesajınıda veriyoruz. Bütün bunların yanında gerçek arkadaşlığın önemine de vurgu yapıyoruz." dedi.

"DOSTLUK VE ARKADAŞLIK KAZANIYOR"

Filme Aylin ve Arif isminde iki yeni karakter eklendiğini söyleyen Fidan, " Arif ve Aylin Hayri'nin bilim fuarından arkadaşları oluyor. Hayri bu filmde özel bir bilim okuluna seçiliyor ve icatlarını burada geliştiriyor. Tayfaya şöyle bir söz söylüyor. Biz artık farklı oyuncakların çocuklarıyız diyor. Hayri biraz havalanıyor ve tayfayla arası açılıyor gibi olsa da en zor anında yine tayfa onun yanında oluyor. Kötülerin üstesinden birlikte geliyorlar. Sonuç olarak yine dostluk ve arkadaşlık kazanıyor. Hayri ondan sonra dünyalar bir yana, tayfam bir yana diyor. "dedi.

"RAFADAN TAYFA 7'DEN 77'YE HERKESE HİTAP EDİYOR"

Rafadan Tayfa'nın 7'den 77'ye herkese hitap ettiğine vurgu yapan Fidan, "2 yaşındaki arkadaşlarımızdan tutun da 85 yaşında sinemaya bilet alıp gelen dede ve ninelerimiz var. Filmimiz üç kuşağa hitap ettiği için müziklerimizde etnik enstrüman da kullandık. Kavalından bağlamasına, akustik ritimlerinden elektrik gitarına kadar birçok çeşit müzik oluşturduk. Rafadan Tayfa'daki bütün söz ve besteler şahsıma ait. Müziklerimizi yaparken her filmimizde üzerine nasıl bir şey koyarız diye düşünüyoruz. Biz filmin her aşamasında çocuk psikologlarına ve uzman klinik psikologlarına danışıyoruz. Bazen yeri geliyor bir kelimeyi üç gün tartıştığımız oluyor. İçeriğinde her harfini, görselinde her karesini, müziğinde her notasını planlıyoruz. Hep filmin üzerine nasıl koyarız? Arkadaşlarımızı daha büyük bir maceraya, daha keyifli müziklere nasıl ulaştırırız derdindeyiz. Çocuk şarkılarının da kolay ezberlenebiliyor olması çok önemli. Bu şarkıyı paylaştığımız günden itibaren güzel bir etkileşim aldık ve arkadaşlarımız şimdiden ezberleyip söylemeye başladı. "dedi.

"BU FİLMLE GİŞEDE KENDİ REKORUMUZU KIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Tüm dünyada animasyon filmleri en çok izlenen filmler arasına giriyor. Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası filmi Türk sinema tarihinde bir kilometre taşı oldu diyerek sözlerine devam eden Fidan, "Film 2 milyon kişi tarafından izlendi. "Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe" filmi 3 buçuk milyon kişiye ulaşarak, animasyon kategorisinde yerli ve yabancı tüm zamanların en çok izlenen filmi oldu. Yine "Galaktik Tayfa" tüm kategorilerde 2023'ün en çok izlenen sinema filmi oldu. Biz bu filmimizde de gişede kendi rekorumuzu kırmayı hedefliyoruz. Çünkü uzaya çıkan en genç insan olarak oldukça popüler olan Hayri'nin "Yüzyılın İcadı" olarak tanıttığı ve mühendislik harikası olarak tasarladığı Hayrimatör'ü görmek arkadaşlarımızı ve ailelerini çok heyecanlandırdı. Ebeveynlerden şöyle mesajlar geliyor. Çocuğum heyecanlı ama ben ondan daha heyecanlıyım. Bir an önce gidip izlemek istiyorum diyenler oluyor. Biz şuna inanıyoruz. Bu filmi izleyen arkadaşlarımız kesinlikle birden fazla kez izlemek isteyecek. Çünkü ben filmin yapımcısı ve yönetmeni olarak onlarca kez izledim. Her izlediğimde farklı bir yerinde heyecanlandım ve duygulandım. O yüzden ben inanıyorum ki arkadaşlarımız bu filmi keyifle izleyecekler ve daha önemlisi çok değerli bilgileri de öğrenmiş olacaklar.

RAFADAN TAYFA YURT DIŞINDA DA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Fidan, son olarak Rafadan Tayfanın Avrupa'da ve Azerbaycan'da büyük bir kitlesi olduğunu söyledi. Film Avrupa'da 28 Aralık'ta vizyona girdi. Azerbaycan'da ise 5 Ocak'ta gösterime girecek. Biz çok yakın bir zamanda hem Kazakistan hem Kırgızistan'da bir gezi yaptık. Oradaki bütün arkadaşlarımız Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör'ü merakla bekliyor. " diyerek sözlerini noktaladı.