''L'Argent'' paraya bakış açınızı değiştirecek!

Sisteme başkaldıran yönetmenlerden biri olan Robert Bresson, 40 yıllık yönetmenlik kariyerinde 13 uzun metrajlı filme imza attı. 1983 yapımı “L'Argent” (The Money/Para) son filmiydi. Elden ele geçen sahte paranın nasıl bir trajediye neden olduğunu adım adım seyrettiğimiz film, insan ruhunun yitirdiği masumiyete incelikle dokunur.

Akşam.com.tr

Belgin Özdemir

Sinemaya titiz yaklaşımı ve sanata ticari bakmamasıyla bilinen Robert Bresson, karakterlerinin görünmez, manevi yanını vurgulama yönüyle usta bir isim. 1983 yapımı "L'Argent" (The Money/Para), Leo Tolstoy'un ölümünden sonra yayınlanan romanı "Sahte Kupon"dan uyarlanan Bresson'un son uzun metrajlı filmi, sahte bir paranın, farklı bireylerin hayatlarını alt üst edişinin hikayesini anlatıyor.

Eğer adalet senin yanında değilse, senin de buna karşılık olarak diğerleri gibi bir insan olma hakkın var!

"L'Argent" genç bir öğrencinin, bir öğrenciye olan borcunu ödemek için hali vakti yerinde babasından haftalık harçlığından avans istemesiyle başlar. Çocuğun ebeveynleri talebi reddeder ve daha sonra çocuk, kendisine sahte 500 franklık bir banknot veren arkadaşıyla tanışır. Çocuklar ucuz bir fotoğraf çerçevesi satın aldıktan sonra sahte parayı fotoğraf dükkanına devreder ve mağaza sahibi paranın sahte olduğunu keşfeder. Bu sahtelik daha sonra bir masumun cebine girer. Ve büyük sorun başlar!

Ey para, yeryüzü Tanrısı, bize ne yaptırmazsın ki!

"L'Argent" kayıtsız, bencil dünyanın üzücü ama insancıl ve lirik bir gözlemi... 85 dakikalık bu eser, insanlık durumunun kasvetli gerçeklerini bugün bile acımazsızca yüzümüze vuruyor.

24 saat içinde geçen 3 film

"Oxen" kıtlığı anlatan hassas ve gerçek bir film

Başkalaşan kadın: Juliette Binoche'un en iyileri