Oyuncu, ressam ve yazar Anthony Quinn'i doğum gününde en iyi filmleriyle hatırlıyoruz

Bugün usta sanatçı Anthony Quinn'in doğum günü... Meksika, Chihuahua'da doğan Quinn, iki Oscar kazandı, ''Çağrı'' ve ''Arabistanlı Lawrence''tan ''Yunanlı Zorba''ya kadar sayısız unutulmaz filmde rol aldı.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

21 Nisan 1915'te Meksika'da doğan Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, Meksikalı bir annenin ve İrlandalı bir babanın oğluydu. Hollywood'da kameraman olarak iş buldu ve sanat eğitimi aldıktan sonra ilk sözleşmesini Universal Pictures ile yaptı.

3 Haziran 2001'de hayatını kaybeden Quinn'in egzotik mirası, birçok etnik rolü oynamasını teşvik etti. Dört kez Oscar'a aday gösterildi ve iki kez kazandı.

Viva Zapata (1952)

John Steinbeck'in kitabından uyarlanan Viva Zapata! efsanevi devrimci lider Emiliano Zapata'nın destansı hikayesini anlatır. Elia Kazan'ın bu klasik filminde, Marlon Brando ile karşılıklı oynayan Quinn En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını evine götürmeyi başardı.

Lust for Life (1956)

Usta oyuncunun başarısı yeni ufuklar açtı ve Fellini'nin eşi Giulietta Masini'nin karşısında Federico Fellini'nin klasiği "La Strada"da gezici karnavalın güçlü adamı Zampano'yu oynamak için anlaşma imzaladı. İki yıl sonra Hollywood'a döndüğünde, "Lust for Life"da Kirk Douglas'ın Vincent Van Gogh'un karşısında Paul Gaugin'i canlandırarak ikinci Oscar'ını kazandı.

Zorba (1964)

Sonraki yıllarda da harika filmler geldi Quinn'den. En unutulmazı "Arabistanlı Lawrence"ın (1962) ardından "Zorba the Greek" oldu. Kazancakis'in kitabına dayanan hikaye, temelde Alan Bates'in oynadığı utangaç bir İngiliz yazar ile Girit'teki küçük bir köyü ziyaret etmekte ısrar eden kurnaz bir Yunan köylü arasındaki kültür çatışmasını anlatıyor. Filmde Irene Papas ve ödüllü Lila Kedrova'dan iyi performanslar var, ancak filmin gözdesi elbette Quinn...

Çalkantılı bir özel yaşamı olan Quinn hiç emekli olmadı. 1970'lerin sonlarında kariyeri azalmaya başlayınca, resim ve heykel sanatına eğildi.

1996 yılında şu sözleri dile getirmişti usta aktör: "Ressam iz bırakıyor. Rhode Island'a üzerinde çalıştığım iki heykel koydum. Ve sanırım bu benden daha uzun süre dayanacak. Yani, "Zorba"yı kim hatırlıyor? "Zorba"yı kimse hatırlamaz. Kimse "Requiem for a Heavyweight"i (Altın Eldiven) hatırlamaz!"

Oysa çok yanılıyordu! Anthony Quinn'i unutmadık ve rol aldığı filmleri hala büyük bir hayranlıkla izliyoruz...

2022 yaz sezonunda izlenmesi gereken 10 yeni film önerisi

Değeri bilinmemiş ve gözden kaçmaması gereken 5 iyi dizi

The Mauritanian (Moritanyalı): Gerçekliğiyle ve muhteşem performanslarıyla büyüyen bir film