Oscar'ı reddeden ilk aktör George C. Scott: ''İki saatlik bir et geçit töreni, yapmacık gerilim içeren halka açık bir gösteri!''

1929'daki ilk Akademi Ödüllerinden bu yana, her yıl düzenlenen tören, ödülleri alan film yapımcılarının kariyerlerini tamamen yeniden tanımlayacak kadar kültürel bir etkiye sahip olmasıyla, film dünyasının en çok arzulanan ve beklenen olaylarından biri haline geldi. Bununla birlikte, Akademi'ye bu kadar büyük saygı duymayanlar da var...

Far Out

Film camiasındaki duygular, ödüllerin sahip olduğu statünün ne kadar hak edildiği konusunda karışık, ancak sektör içinde bile, törene ve Akademi üyelerinin kendilerine karşı bir miktar küçümseme var. Far Out'tan Joe Willams, Oscar'ı reddeden ilk aktör hakkında yazdı.

Marlon Brando 1973'te, kendi topluluğunun kötü muamelesine dikkat çekmek için onun yerine "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kabul etmesi için Kızılderili aktivist Sacheen Littlefeather'ı gönderdi. Ayrıca 1935'te, bir Oscar'ı şimdiye kadarki ilk kez reddeden, yazarın greviyle dayanışma içinde "En İyi Senaryo" ödülünü kabul etmeyi reddeden ve ödülü ancak anlaşmazlık sona erdikten sonra memnuniyetle karşılayan yazar Dudley Nichols örneği var.

Diğerleri için, Oscar'lar aynı fikirde olmadıkları bir şeyi temsil ediyor ve törene herhangi bir katılımı tamamen reddediyorlar. 1971'de, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" adaylığını reddettikten on yıldan biraz daha kısa bir süre sonra George C. Scott, adının "En İyi Erkek Oyuncu" oylamasından çıkarılmasını istedi. 1970 yapımı "Patton" filmindeki General George S. Patton rolündeki performansı büyük beğeniyle karşılandı, ancak aktör Akademi ile hiçbir şey yapmak istemedi.

Scott, Akademi üyelerine yazdığı bir telgrafta, "Adaylar listesinden adımı çıkarmanızı saygıyla rica ediyorum" diye yazdı ve tüm mesele hakkındaki samimi görüşlerini bildirdi ve ekledi: "İki saatlik bir et geçit töreni, ekonomik nedenlerle yapmacık gerilim içeren halka açık bir gösteri!" Scott, Oscar'lardan hoşlanmadığını açıkça belirtirken, yine de aday arkadaşlarına saygısını sürdürdü ve "Talebim hiçbir şekilde meslektaşlarımı karalamayı amaçlamıyor" dedi.

Bu çabasına rağmen George C. Scott, 1971 Akademi Ödüllerini "En İyi Erkek Oyuncu" dalında kazandı. Söylemeye gerek yok, Scott törene katılmadı ve "Patton" filminin yapımcısı Frank McCarthy Scott'ın adına ödülü kabul etmek için sahneye çıktı. Prensipli bir adam olan Scott, ertesi gün altın heykelini Akademi'ye geri verdi.

"Patton", tartışmalı İkinci Dünya Savaşı kahramanı General George S. Patton'ın biyografisini içeriyor. Film, General Patton'ın Kuzey Afrika seferine gitmesiyle başlayan ve ABD'nin savaş sonrası askeri stratejisine yönelik açık sözlü eleştirisinin ardından komutanlıktan çıkarılmasıyla biten, onun savaş zamanı faaliyetlerini ve başarılarını anlatıyor.

Nostaljiyi keşfeden en iyi 5 film

Basit, şok edici, kısa ve bir o kadar uzun bir film: Emilie Muller