''Oppenheimer'' oyuncu kadrosu ve tarih rehberi: İlk atom bombasının arkasındaki gerçek insanlar

Christopher Nolan'ın “Oppenheimer” filmi hakkında bilmeniz gereken tek şey inanılmaz derecede hızlı hareket etmesi ve çok yer kaplaması. Üç saatlik çalışma süresinin çoğunda, atom bombası destanı, normal hızın üç katı hızla J. Robert Oppenheimer hakkında yoğun bir biyografi okuyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Variety, yılın en çok merak edilen filmi için harika bir rehber hazırladı...

Variety

Zack Sharf, "Oppenheimer"ı biraz daha net bir şekilde izlemenize yardımcı olmak için, filmin üç zaman diliminde geçtiğini bilmenin önemli olduğunu söylüyor. İşte, "Oppenheimer" oyuncu kadrosu ve tarih rehberi...

Bir zaman çizelgesi, 1954'te ABD Atom Enerjisi Komisyonu'nun (AEC), Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) bir Sovyet casusu olup olmadığını araştırmak için bir güvenlik duruşması düzenlediği sırada belirlenir. Duruşma, filmin Oppenheimer'ın üniversite günlerinden atom bombasının yaratılmasındaki rolüne kadar hayatındaki olaylara geri dönmesini sağlar. Filmin renkli olarak çekilen bu bölümleri, "Oppenheimer'ın" üç saatlik çalışma süresinin büyük bölümünü oluşturuyor.

Üçüncü bir hikaye siyah beyaz olarak çekilir ve 1959'da ABD Atom Enerjisi Komisyonu'nun eski başkanı Lewis Strauss'un (Robert Downey Jr.) Başkan Dwight D. Eisenhower altında ABD Ticaret Bakanı olmaya çalışırken geçer. Strauss kendisini, 1954 zaman çizelgesindeki olaylara katılımını ifşa etmekle tehdit eden kendi ABD Senatosu onay duruşmasının merkezinde bulur.

"Oppenheimer", karakterler ve olaylar bakış açısına göre bükülürken, bu zaman dilimleri arasında sürekli gidip gelerek kendi türünün bölünmesini yaratıyor. İster "Oppenheimer"a biraz daha bilgiyle girmek isteyin, ister filmi yeni izleyip herkesin kim olduğunu merak edin (filmin amansız temposu göz önüne alındığında takip etmek zor olabilir), aşağıda filmin kadrosu ve oynadıkları gerçek tarihi figürler için rehberiniz var.

Cillian Murphy J. Robert Oppenheimer olarak

Cillian Murphy, "atom bombasının babası" olarak bilinen teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ı canlandırıyor. Oppenheimer, Manhattan Projesi'nin New Mexico'daki Los Alamos Laboratuvarı'nın direktörlüğüne getirildi. Oppenheimer ve ekibinin 2. Dünya Savaşı için ilk atom bombasını geliştirdiği yer burasıdır. Bomba, 16 Temmuz 1945'te, gösteri sırasında Oppenheimer'ın hazır bulunduğu Trinity testi olarak anılan testte patlatıldı.

Emily Blunt Katherine "Kitty" Oppenheimer olarak

Emily Blunt, 1940 yılında J Robert Oppenheimer ile evlenen Katherine "Kitty" Oppenheimer rolünde. Almanya'da doğan Kitty, parti üyesi Joseph Dallet Jr.'ın nikahsız eşi olduktan sonra erken yaşamı Komünist partiyle ilişkilendirilen bir botanikçi ve biyologdu. Oppenheimer ile 1939'da yarı zamanlı fizik öğretmeni olduğu ve fizikçi Charles Lauritsen'e yardım ettiği California Institute of Technology'de tanıştı. Kitty, ilk çocukları Peter'a hamile kaldıktan sonra Kasım 1940'ta Oppenheimer ile evlendi. Çift, Oppenheimer'ın Manhattan Projesi görevlerinde tam zamanlı çalışabilmesi için Mart 1943'te Los Alamos'a taşındı. Orada ikinci çocukları oldu.

Matt Damon Leslie Groves olarak

Matt Damon, Manhattan Projesi'nin direktörü olan Leslie Groves'u oynuyor. Grubun misyonu, İkinci Dünya Savaşı sırasında ilk atom bombasını geliştirmekti. Groves daha önce Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisler Birliği'nde subay olarak görev yaparken Pentagon'un inşasını denetlemişti. Manhattan Projesi'nin direktörü olarak Groves, atom bombasının geliştirilmesi için çeşitli test alanlarından biri olarak Los Alamos, New Mexico'yu onayladı. Oppenheimer'ı, Nobel Ödülü ve idari liderlik deneyiminden yoksun olduğu için o zamanlar bölücü bir seçim olan Los Alamos'taki sorumluluğu yönetmesi için kişisel olarak işe aldı. Groves, 16 Temmuz 1945'te ilk atom bombasının patlatılması için sahadaydı.

Robert Downey Jr. Lewis Strauss olarak

Robert Downey Jr., ABD Atom Enerjisi Komisyonu'nda (AEC) iki dönem görev yapan Lewis Strauss'u canlandırıyor. Strauss, ikinci döneminde örgütün başkanıydı. AEC'nin Nisan 1954'te Oppenheimer'ın güvenlik izninin iptal edilmesine yol açan tartışmalı duruşmaları nedeniyle Oppenheimer'ın düşmanı oldu. Duruşmalar, Strauss'un Oppenheimer'ın bir Sovyet casusu olduğuna ikna olmasının bir sonucu olarak geldi. Strauss, Oppenheimer'ın Sovyetlerin nükleer silah geliştirmede ABD'nin dört yıl gerisinde olduğu iddiasına itiraz edilmesinin ardından gerçeğe ikna oldu. Strauss sonunda FBI direktörü J. Edgar Hoover'dan Oppenheimer'ı gözetlemesini istedi ve organizasyon, Oppenheimer'ın telefonlarını dinledi.

Jean Tatlock rolünde Florence Pugh

Florence Pugh, Katherine "Kitty" Oppenheimer ile evliliğinden önce ve evliliği sırasında Oppenheimer ile ilişkisi olan Jean Tatlock'u canlandırıyor. İkili, Tatlock'un yüksek lisans öğrencisi olduğu ve Oppenheimer'ın fizik profesörü olduğu Berkeley'deki California Üniversitesi'nde tanıştı. Tatlock, Amerikan Komünist Partisinin bir üyesiydi. Film, Oppenheimer'ın American Community Party ile de bağları olan kardeşi Frank tarafından getirildiği bir üyeler toplantısındaki ilk iki toplantıyı gösteriyor. Tatlock'un Oppenheimer ile ilişkisi, Komünist bağları nedeniyle Lewis Strauss'un AEC duruşmasında alıntılandı.

Gary Oldman Başkan Truman olarak

Amerika Birleşik Devletleri'nin 33. başkanı Harry S. Truman'ı "Oppenheimer"da Nolan'ın "Kara Şövalye" üçlemesinde birlikte çalıştığı Oscar ödüllü Gary Oldman canlandırıyor. Manhattan Projesi, 1942'de Franklin D. Roosevelt'in başkanlığında başladı. Truman, onun başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve herkesin bildiği gibi, kendisi başkan olana kadar Manhattan Projesi'nden bahsedilmedi. Başkan olarak Truman, Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye karşı savaşta ilk ve tek nükleer silahların kullanılmasına izin verdi. Bombalar 6 Ağustos ve 9 Ağustos 1945'te atıldı. Filmde Truman, Oppenheimer'a dünyanın bombaları atan başkanı değil, bombaları atan tarihin kötü adamı olarak göreceği konusunda güvence veriyor.

"Oppenheimer" 21 Temmuz'da vizyona girdi.