Onun sevgisi gerçek ama o değil! Stanley Kubrick'e ithaf edilen Steven Spielberg filmi: Yapay Zeka

Steven Spielberg'in yönetmenlik başarılarının geniş kanonunda, bir film, kalıcı bir dostluğun ve ortak bir sanatsal vizyonun duygusal bir kanıtı olarak duruyor. 2001 yapımı destansı bir bilim kurgu draması ''Yapay Zeka'' (A.I. Artificial Intelligence), Spielberg'in sinemadaki hünerinin çarpıcı bir örneği olmakla kalmayıp, aynı zamanda merhum arkadaşı ve film yapımcısı olan Stanley Kubrick'e bir saygı duruşu işlevi de gördü.

Far Out

Steven Spielberg ve Stanley Kubrick arasındaki ilişki karşılıklı bir hayranlıktı. Spielberg, Kubrick'i "tarihteki en iyi film yapımcısı" olarak takdir ederken, Kubrick, Spielberg'in dünya çapındaki izleyicilerde yankı uyandıran filmler yaratma becerisini takdir etti. Bu bağ, Kubrick'in 1970'lerin başından beri geliştirmekte olduğu bir proje olan "Yapay Zeka" (A.I. Artificial Intelligence) sonunda hayata geçiren işbirlikçi ruhun yolunu açtı.

Brian Aldiss'in Super-Toys Last All Summer Long adlı kısa öyküsünden uyarlanan "Yapay Zeka" (A.I. Artificial Intelligence), Kubrick'in yıllardır üzerinde düşündüğü, masalın yapay zeka ve insan duygularını keşfetmesiyle büyülenmiş bir projeydi. Bilgisayar duyarlılığı kavramı Kubrick'e yabancı değildi ve daha da derinleşmeye hevesli olduğu bir şeydi. Ancak, iddialı vizyonunu gerçekleştirecek teknoloji o zamanlar mevcut değildi ve proje, üretim öncesi belirsizlik içinde zayıfladı.

1990'ların sonlarında Kubrick, filmi yönetme fikriyle Spielberg'e yaklaştı ve Spielberg'in duyarlılıklarının malzemenin duygusal niteliklerine daha uygun olduğunu hissetti. Başlangıçta teklifi reddetmesine rağmen, Spielberg filmin kavramsallaştırma ve yazma sürecine derinden dahil oldu ve böylece iki film yapımcısı arasındaki işbirlikçi dinamiği güçlendirdi.

Trajik bir şekilde, Kubrick'in 1999'daki ani ölümü projeyi aniden durdurdu. Ancak Spielberg, ortak vizyonlarını gerçekleştirmeye ve sonsuza kadar boşa gitmesini önlemeye kararlıydı. Yönetmen koltuğuna oturarak kendine özgü sağlıklı hikaye anlatma tarzını Kubrick'in daha beyinsel, kavramsal yaklaşımıyla harmanlamaya çalıştı. Her iki duyarlılığını bir araya getirerek, büyük bir ana akım izleyiciye hitap eden cesur bir bilim kurgu filmi yaptı.

"Yapay Zeka" (A.I. Artificial Intelligence); sevmeye programlanmış ilk yapay çocuk olan David adında oldukça gelişmiş bir robotik çocuğun hikayesini anlatıyor. David'in insan "ebeveynleri" onu terk ettiğinde, sevgilerini yeniden kazanmak için Pinokyo'nun hikayesinden esinlenerek gerçek bir çocuk olma arayışına girer. Aşkın doğası ve biyolojik alemin dışında var olup olamayacağı hakkında kışkırtıcı sorular soran film, aynı anda hem aile dostu bir macera hem de bilincin doğası hakkında bin yılı kapsayan bir alegori sundu.

"David 11 yaşında. 60 kilo ağırlığında. O 4 fit, 6 inç boyunda. O kahverengi saçlı. Onun aşkı gerçektir. Ama o değil." Usta yönetmen Spielberg, bu filmi resmi olarak arkadaşına, işbirlikçisine ve akıl hocasına adadı ve son film, benzersiz bir dostluğun kanıtı ve Kubrick'in dünya üzerindeki muazzam etkisine kalıcı bir saygı duruşu oldu.

Korku her şeyi değiştirir! Stephen King, "The Mist" filminin sonunu neden sevdiğini açıkladı

2023'ün şimdiye kadarki en iyi 16 filmi

Netflix'te izleyebileceğiniz en iyi Güney Kore dizileri