Ödüllü film “Voces Inocentes” (Masum Sesler), savaş ortamında etkileyici ve gerçek bir dram...

Ülkesi ve umudu olmayan çocuklar ne yapar? Her sabah savaşa uyanan çocuklar geceleri nasıl uykuya dalar? Küçük yaşta babaları ölen erkek çocuklar nasıl evin reisi olur? 1945 ten bu yana savaşan ülkelerin sayısı hızla artıyor. Tabii savaştan etkilenen insanların sayısı da. İç savaşla birlikte ölen sivillerin sayasının artması da kaçınılmaz oldu. Ve savaş en çok çocukları vuruyor… Fiziksel, psikolojik ve cinsel travmalara maruz kalıyorlar. Ve yine bugünlerde Luis Mandoki'nin üzerine belki de hiç konuşulmamış filmi “Voces Inocentes”i (Masum Sesler) hatırlıyoruz, canımız sıkılarak!

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Savaşı kanıksayan, yaşam biçimi olarak kabul eden binlerce çocuk yaşıyor dünyada. Oradan oraya savrulan, ölen, silah altında olan... Sürekli başlayan ama hiç bitmeyen, işgaller ve savaşlar hep perdeye yansıdı. Savaşların yıkımı ve travmaları üzerine sayısız film var. Ama bugün Luis Mandoki'nin, üzerine konuşulmamış 2004 yapımı filmi "Voces Inocentes"i (Masum Sesler) hatırlayacağız.

Yer El Salvador, Latin Amerika'nın cinayetler ülkesi olarak ün yaptı, hatırlayacaksınız. Özellikle 1979 yılından sonra oluşturulan ölüm mangaları, toplam 70 bin kişiyi katletmişti. Binlerce çocuk ve köylü de bu rakamın içinde. Öyle ki, sadece 1981'de ölüm mangaları, içlerinde rahiplerin de bulunduğu 12 bin kişiyi öldürdüler.

Carlos Padilla ve Leonor Varela'nın başrolünü üstlendiği yapım 11 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatılıyor. 12 yaşına girmemek için direnen, savaşmak değil oyun oynamak isteyen ve savaşa girip kendi köylülerini öldürmek istemeyen bir çocuk! Onlar küçücük yüreklerine birçok acıyı sığdırmış çocuklar. Filmin bir sahnesinde askerlerin işkencelerine maruz kalan rahip şöyle sesleniyor:

Yaratıcı yoktur, olsaydı savaşlar olmaz, insanlar ölmezdi diyen şüphecilere sesleniyorum. Eğer sizler yaratıcının buyruklarına biraz olsun kulak verseydiniz bu savaşlar olmaz, insanlar ölmezdi!

Her şeyin filmde Chava takma adıyla anılan Oscar Orlando Torres'in gerçek hayat hikayesine dayandığını biliyoruz. Óscar Torres, çekimlerin çoğu için setteydi. Sık sık ağlarken görüldü ve çekimlerin acı verici anıları geri getirdiğini söyledi. Andre Abujamra'nın müziğiyle ılık ılık içinize işleyen filmin etkisinden kolayca sıyrılmanız kolay değil. Bir yanda savaş artıklarının barındığı küçük yürekler, bir yanda rahatın ve teknolojinin nimetlerinin barındığı büyük akıllar. Yaşam bazı kıtalardaki çocuklar için fazlaca zor, bazıları için ise çok kolay.

Bu filmi, hala bir yerlerde savaş sürerken ve yeni bir işgal başlarken seyretmek, zamanlamanın dayanılmaz acısını daha ağır hissettiriyor... Keşfedin, izleyin... En önemlisi çocuklarınıza, yakınlarınıza izletin. Başka kıtalardaki başka hayatları beyaz perdeden yansıyan bu filmle yeniden anlamak, anlamlandırmak için "Voces Inocentes" (Masum Sesler) bulunmaz bir eser...

12 eseri sinemaya aktarılan edebiyatın usta kalemi Yaşar Kemal ölüm yıldönümünde anılıyor...

Seyirci koltuğu rahat olmamalı! İzlemesi ve hazmı zor "demir leblebi" 3 film...

Ödüllü filmler Mart'ta TRT 2 ekranlarında olacak: Her akşam "Sinema Şöleni"