Nostaljiyi keşfeden en iyi 5 film

Nostalji ya da geçmişten çok eski bir döneme duyulan hüzünlü bir özlem, film yapım şirketleri tarafından kitleleri çekmek için kullanılan güçlü bir duygu. Bize gençliğimizi hatırlatan ve nostaljik saatler sunan en iyi 5 filme göz atmaya ne dersiniz?

akşam.com.tr

Belgin Özdemir

Öyle filmler var ki, bizleri sıcak bir şekilde sarmalar, rahatlatıcı bir nostalji odasına davet eder. İnsan psikolojisi konusundaki bilgimizi genişleten ve nostaljiyi keşfeden en iyi 5 filmi sizler için derledik.

Yüzücü (Swimmer-1968) IMDB

Nostaljiyi ustalıkla keşfeden bu başyapıt, çocukluğunun banliyö kasabasına bakıp gideceğini söyleyen Ned Merrill'in (Burt Lancaster) yolculuğuna dahil ediyor bizi. John Cheever'in aynı adlı kısa öyküsüne dayanan film; keskin, sarsıcı ve tamamen kendi oluşturduğu nostaljik bir tuzağa düşen bir karakteri konu alan bir tür trajedi!

Son Gösteri (The Last Picture Show-1971) IMDB 8.0

Peter Bogdanovich'in iki kez Oscar ödüllü filmi ve "En İyi Film" adayı The Last Picture Show, geçmişe pembe gözlüklerle bakma sorununu vurgulayan karmaşık bir Amerikan klasiği. Cybill Shepherd, Ellen Burstyn ve Timothy Bottoms'la birlikte genç Jeff Bridges'in başrolde olduğu film, Kuzey Teksas kasabasında, kasabada kalmaya mı yoksa yeni kentlere mi seyahat etmeye karar vermeye çalışan bir grup gencin izini sürüyor.

Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind-2004) IMDB 8.3

Michel Gondry'nin şaheseri, konusunu çok daha sinematik bir şekilde ele alsa da geçmişi benzer bir ışık altında sunuyor. Başrollerini Jim Carrey ve Kate Winslet'in paylaştığı film, ilişkileri kötüye gittikten sonra birbirlerine dair anılarının silinmesine neden olan tıbbi bir prosedüre girmeyi kabul eden bir çiftin hikayesini anlatıyor.

45 Yıl (45 Years-2015) IMDB 7.1

Kadınlar, hiçbir şey olmamış gibi yola devam edemiyor... David Constantine'in In Another Country adlı kısa öyküsünden uyarlanan filmde; evli bir çift olan Geoff (Tom Courtenay) ve Kate (Charlotte Rampling), 45. evlilik yıldönümlerini kutlamaya hazırlanırken, hayatlarının akışını sonsuza kadar değiştiren sarsıcı bir haber alır.

Güneş Sonrası (After Sun-2022) IMDB 7.7

Hayranlar ve eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan Aftersun, orta yaşlı bir kadın olan Sophie'nin, akıl sağlığı sorunlarını anlamanın ve yorumlamanın imkansız olduğu gençliğinde babasıyla paylaştığı tatili anlatan hikayesini anlatıyor.

Güzel kokan ve iz bırakan 4 film...

Basit, şok edici, kısa ve bir o kadar uzun bir film: Emilie Muller

Gürcistan sinemasından 4 iyi film

Altın Palmiye ödüllü "Anatomy of a Fall" (Bir Düşüşün Anatomisi) filmi hakkında bilmeniz gereken her şey