Nightmare Alley (Kabus Sokağı): Filmin kalbinde insanın alçaklığının zifiri karanlığı yatıyor!

Bir kitap, ilk film ve yeniden uyarlama… Guillermo del Toro'nun yönettiği Nightmare Alley (Kabus Sokağı) 4 Şubat'tan itibaren sinema severleri selamlayacak. Peki, 2021 versiyonu olan yeni filmin, Edmund Goulding tarafından yönetilen 1947 versiyonundan farkı ne? Film ne anlatıyor?

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Nightmare Alley (Kabus Sokağı), William Lindsay Gresham'ın 1946 tarihli romanı... 1 yıl sonra yönetmen Edmund Goulding, Jules Furthman'ın senaryosundan yola çıkarak bir kara film kazandırdı sinemaya. 74 yıl sonra, Guillermo del Toro ve Kim Morgan ile bu eseri yeniden yazıp yönetti.

Yönetmen Guillermo del Toro, bu ayki yeni draması Nightmare Alley'nin (Kabus Sokağı) galasında seyircilere, 1947 uyarlamasını görmeden önce, filmin resmi kaynak malzemesi olan William Lindsay Gresham'ın 1946 tarihli romanını okuduğunu söyledi. Ancak ilk filmin, senaryoyu birlikte yazan del Toro ve Kim Morgan üzerinde önemli bir etkisi olduğuna şüphe yok. Çünkü ayrılık sözleri, orijinal senaryodan geliyor.

Psikolojik gerilim türündeki film bir karnavalda geçiyor ve yüksek bahisler için hevesli bir karnaval işçisi Stan'i takip ediyor. Stan (2021 versiyonunda Bradley Cooper'ın oynadığı rol), tutkuları küçük bir panayır rutinine indirgenmiş, son demlerini yaşayan bir vodvil çifti Zeena ve Pete'den bazı numaralar almaya çalışan hırslı bir adam. Sonunda Stan, iş arkadaşı Molly ile kaçıyor ve Chicago yüksek sosyetesini hedef alan zihinsel bir eyleme başlıyor.

Bir insanın nasıl bu kadar alçalabildiğini anlayamıyorum!

Nightmare Alley'nin uyarlama senaryosunda; Cate Blanchett, Willem Dafoe, Bradley Cooper, Rooney Mara ve Toni Collette'ten oluşan hayli güçlü bir oyuncu kadrosu var, elbette bu çok çekici bir etki. Film Noir akımının öncülerinden sayılan 1947 versiyonundan daha fazla teknik imkana ve göz kamaştırıcı bir renk paletine sahip. Fakat klasikçiler için ilk versiyon her zaman daha kıymetli olacak.

Nihayetinde, Nightmare Alley'i (Kabus Sokağı) kalıcı kılan şey, hepimizin daha fazlasını istemeye yatkın oluşu, aşağı doğru bir sarmalın dibine yaklaşan Stan'in aniden bir enayi haline geldiğini anladığı ana dayanıyor. Del Toro'nun dediği gibi "Gerçek canavarlar, kendimizden yarattığımız canavarlardır." Diğer yandan filmin yeni versiyonu 1947'de olduğu gibi sansürden geçmek zorunda kalmadı ve sert yumruklar ekleyebildi, detaylandırdı hikayesini. Ancak ilk versiyon –hala- daha yalın, daha kesin ve daha karanlık. 1947 mi 2021 mi, bu size kalmış ancak Nightmare Alley'i mutlaka deneyimleyin. Çünkü insanın tamahkarlığının, alçaklığının zifiri ve dipsiz karanlığı sadece bu filmin kalbinde yatmıyor!

1960'ların klasiklerinin İtalyan ekran simgesi: Monica Vitti

Güzel kokan ve iz bırakan 4 film...