Mutlaka izlenmesi gereken 1970'li yıllardan 3 Türk filmi

Biraz geçmişe bakmak ve tercihini yerli yapımlardan kullanmak isteyenler için 1970'li yıllardan 3 unutulmaz Türk filmini kaleme aldık.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

İşte, mutlaka izlenmesi gereken, 70'li yıllardan armağan, arşivlik 3 Türk filmi...

Dönüş (1972)

Yönetmenlik koltuğunda ve başrolde Türkan Şoray'ın yer aldığı, Kadir İnanır ve Bilal İnci'nin oyuncu kadrosunda bulunduğu film; ailesinin borçlarını ödemek için Almanya'ya göç eden kocasının dönmesini bekleyen bir eş ve oğlunun hikayesini anlatır. Almanya'ya giden İbrahim'den haber alamayan Gülcan için hayat gittikçe zorlaşacaktır. Safa Önal'ın kaleme aldığı dram türündeki yapım, unutulmaz Türk filmleri arasında...

Kanal (1978)

Film, köyleri çeltik ağaları yüzünden mahvolan köylülerin mücadelesini konu alır. Tarlasına çeltik ekmek isteyen Haşim Ağa, barajların açılması konusunda yeni kaymakamı ikna eder. Fakat su kanalları açılınca pek çok köyü su basar. Kandırıldığını anlayan kaymakam suyun kesince Haşim Ağa'yı karşısına alır! Gerçek olaylara dayanan filmin çekildiği dönemde Adalet Bakanı olan Mehmet Can'ın Adana'nın Kadirli ilçesinde kaymakam olduğu yıllarda başından geçen olaylar İhsan Yüce tarafından senaryolaştırıldı. Erden Kıral'ın ilk uzun metrajlı filmi olan "Kanal"ın oyuncu kadrosunda; Tarık Akan, Kamuran Usluer, Meral Orhonsay, Tuncel Kurtiz yer var.

Almanya Acı Vatan (1979)

Almanya'ya gitmek isteyen Mahmut, orada çalışan Güldane ile resmi bir evlilik yapar. Ancak ikilinin yolları Almanya'ya vardıklarında ayrılır. Gurbetçi olmanın zorlukları, bu iki insanı birbirine yaklaştırır ama sorunlar daha da büyür. İki usta isim Şerif Gören ve Zeki Ökten imzası taşıyan filmin zorlu koşullarda çekildiğini not düşelim. Hülya Koçyiğit ve Rahmi Saltuk'un başrolünü üstlendiği filmde Güldane'nin evlilik çıkmazına ve kendini bir makine haline getiren otomasyon düzenine karşı isyanı görülmeye değer.

Kalp atışınızı hızlandıracak, gözden kaçmaması gereken 5 psikolojik gerilim filmi

Jean Cocteau monodraması "The Human Voice" (İnsan Sesi), 30 dakikalık bir "Aşk Bitti" filmi