Atatürk Kültür Merkezi, AKM Yeşilçam Sineması'nda gazeteci Ali Demirtaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Disiplinler Arası Sinema" başlıklı ustalık sınıfı etkinliğine misafir olan Güreli, sinema serüveni, sinemanın önemi ve farklı sanat dallarıyla ilişkisini anlattı. Güreli, söyleşi öncesi yaptığı açıklamada, 10 yaşından beri sinema yapmayı düşündüğünü aktararak, "Benim ilk gösterimim de burada yapılmıştı. Yani buralara yabancı değilim. Öncelikle kısa film üzerine yarışma yapılacak bir ülke olmamız çok sevindirici, önemli bir şey. Ben kısa filmden geliyorum. Yıllar önce yayınladığım bir yazım var, Önce kısa film vardı diye. Eskiden bu süreler kısa kısa başladı. Yani zaman içinde uzamaya başladı. Ama kısa film işin özüdür." dedi.
SİNEMANIN ÖZÜ KISA FİLMDEN BAŞLADI
Sinemanın ortaya çıkışının 130 seneyi bulduğunu kaydeden Güreli, şu bilgileri verdi: "Sinemanın özü, kısa filmden başladı diyebiliriz ama her gün kendini yenileyerek devam ediyor. Hala bu işleri düzenleyen birileri var. O yüzden mutluyum aslında. Festivalde sinema, kısa film konuşuluyor. Bunlar güzel şeyler. Ayağı tutanlar geliyor. Gençler birçok şey öğreniyor." Mehmet Güreli, sinema dergilerinin azaldığına dikkati çekerek, "Eskiden sinematekler, dergiler vardı. Günümüzde filmlerin internetten erişilebilir olması da birçok şeyi etkiliyor. Bunları yeniden canlandıracaksa yeni kuşaklar, ne mutlu. Festivallerde zaten deliler bir araya gelir. Deliler bir araya gelip dergi çıkarır. Yani bizim aslında çılgın insanlara ihtiyacımız var. Bu festivaller de gençleri gaza getirecek olaylar." diye konuştu.
FİLMLERİMİN MÜZİKLERİNİ KENDİM YAPIYORUM
Sinemanın bir sentez sanatı olduğunu aktaran Güreli, sözlerine şöyle devam etti: "Sinema, yeni, genç ve birçok disiplini içinde barındıran bir sanat aslında. Sinemada mimarlıktan, ressamlıktan gelenler var. Akira Kurosawa'nın resimlerine bakarsanız fırçayı bırakırsınız. Öyle iyi bir ressam. Kendisi bir kırmızı tonu yapıyor ve bundan kumaş yapılmasını istiyor. Bu kumaştan da elbiseler tasarlayıp filme koyuyor. Herhangi bir kırmızıya razı değil. Bu razı olmama hâli sinemada çok kıymetli. Ben de filmlerimin müziklerini kendim yapıyorum." Güreli, 7 Kasım'da Doku Sanat'ta yeni sergisinin açılacağını da dile getirdi.
SANATÇI MİRKELAM: SÖYLEŞİ ADETA BİR KISA FİLM GİBİYDİ
Mehmet Güreli'yi dinlemeye gelenler arasında sanatçı Mirkelam da var. Şarkılarıyla müzikseverlerin kalbinde taht kuran başarılı isim, festival ekibine verdiği röportajda şunları söyledi: "Burada olmak harika ama öncelikle Mehmet Hoca'dan bahsetmek isterim, buraya gelme sebebimdir kendisi. Sinemaya ilgi duymak, yazar olmak, ressamlık ve hayal gücünün geniş olması insanın hayatta daha mutlu yaşamasına, daha geniş düşünmesine sebebiyet verdiği için onu ve onun gibi insanları takip etmek çok güzel. Zira bu durum Türkiye'de biraz azalıyor gittikçe. Kalabalık fikirlerin birikmesinden dolayı işler karışıyor da diyebiliriz. Bu nedenle ben de buradaydım. Onunla birlikte olmak çok değerliydi. Festivalde de böyle bir etkinliğin olması çok kıymetli. Bu durum bizim gibi insanları buraya çekiyor. Aynı zamanda gerçekten Mehmet Hoca kadar düşünceli değerli insanlar vardı içeride. Çok değerli sorular soruldu. Bunlar hayatı bilgiyle birleştiren sorulardı. Böyle programlarda sorular genellikle kuru olur çünkü ama burası öyle değildi. Seyirci de çok iyiydi, sanki bir kısa film çevriliyor ya da bir psikolojik test gibiydi, kısacası çok değerliydi her şey, çok teşekkür ederim."
Jüri başkanlığını Semih Kaplanoğlu'nun üstlendiği festival, 9 Kasım'a kadar sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin ödül töreni 9 Kasım'da Atlas 1948 Sineması'nda yapılacak.