''Master'' hiç bitmeyen ırkçılığı hassas ve güçlü metaforlarla anlatan bir korku filmi

2022 yapımı ''Master'' (Usta), Sundance Film Festivali'nde bizleri şaşırtan, anlayışlı ve düşündürücü ırkçılık hikayelerinden birine sahipti. 18 Mart'ta Prime Video'da yayınlanan Mariama Diallo'nun ilk filmi, ırkçılığa korku merceğinden bakan ve derdi olan bir drama.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Mariama Diallo'nun ilk yönetmenlik denemesi olan 2022 yapımı "Master" (Usta), ilgi çekici bir anlatıma sahip ve dozunda korku ögeleriyle dolu. Irkçılık, siyahiler ve beyaz üstünlüğü üzerine güçlü ve ürkütücü sinematografiyle çevrili film "daha fazlası olabilirdi" eleştirilerine rağmen incelikli bir anlatımın izini sürüyor.

Dram ile gerilim arasında gidip gelen "Master" (Usta), düşündürücü bir toplumsal hiciv olmasının yanı sıra ürkütücü metaforlar kullanan gerçek bir dram! Sundance'te iyi karşılanan ardından Prime Video'da yayınlanan "Master", seçkin bir akademik kurumda geçiyor farklı konumlardaki üç siyahi kadını merkezine alıyor. Irkçılık canavarı ya da hayaleti, her yerde! Geçmişte, şimdide ve gelecekte...

İsim yapmış köklü bir üniversitede "House Master" ünvanına terfi eden Gail Bishop (Regina Hall) geçmişin hayaletleriyle henüz barış imzalamış değil. Arkadaşı Liv ve öğrencisi Jasmine de... Irkçılığın hayalet şiddeti etkisini arttırırken, sorgulamalar ve çaresizlik başlıyor.

Mariama Diallo'nun bu ilk filminin elbette bazı kusurları var, ancak ırkçılığın travmatik yanına dokunuşu ve canavarların her yerde kol gezdiğini betimlediği dil, ne istediğini bilen bir yönetmene işaret ediyor ki, bu çok kıymetli...

En çok Oscar kaybeden oyuncu unvanına sahip Glenn Close'un en iyi filmleri

River: İnsanlar ve nehirler arasındaki ilişkiyi araştıran sinematik bir macera

"Pontypool" (Öldüren kelimeler): Şaşırtıcı ve gergin bir virüs hikayesinin özgün versiyonu