Kıyamet ve dünyanın sonu hakkında yapılmış 3 ilginç film

Küresel ısınma, deprem, hastalıklar… Bu kıyamet senaryoları artık senaryo olmaktan çıkıp, bizzat deneyimlediğimiz bir gerçeğe dönüştü. “Hiçbirimiz güvende değiliz” cümlesi kafamızda yankılanıyor sürekli. Dünyanın sonuna dair pek çok film yapıldı, son olarak Don't Look Up filmiyle ile ağlanacak halimize gülmeyi başardık. Şimdi biraz geçmişe uzanalım ve bize güvende olmadığımızı hatırlatan, yaşamsal filmlere göz atalım.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Evet, "Hiçbirimiz güvende değiliz" ve bunun nedeni bizleriz, bu zehirli ortaklığın içindeyiz. Short Cuts, Safe ve Last Night filmleri de bize bu kaygılarımızı hatırlatır, yaşamsal gerçekliğe ustaca dokunur. Gelin, dünyanın sonu hakkında yapılmış bu 3 özel filme yakından bakalım.

Short Cuts (1993) IMDB 7.7

Short Cuts (Sosyeteden İnsan Manzaraları), insanların Los Angeles'ta yaşadığı boş, izole hayatlara ilginç bir bakış. Bazıları birbiriyle ilişkili, bazıları olmayan yaklaşık 10 ayrı hikaye seyrediyoruz filmde. Robert Altman, depremle birlikte her şeyin güzel bir şekilde sona ereceğini söyleyerek kendisini veya seyirciyi kandırmadan meydan okuyor adeta! Her dakikaya yayılmış bir mizahla akan Short Cuts, korkusuz ve geleneğe başkaldıran bir seyirlik.

Safe (1995) IMDB 7.2

"21. yüzyılda kimse... Güvenli olmayacak." Bu sloganla gösterime girmişti Safe (Güvenli) ve bugün haklılığının gururunu taşıyor hala! "Güvenli", yönetmen Todd Haynes'in zevk aldığı bir ruh korku filmi olarak tanımlandı. Varlıklı ve evli bir kadın Carol White, her şey yolunda. Yine de eksik bir şeyler var... Güvende hissetmez kendini Carol ve bir inziva yerine kaçar. Dünyadaki kirlilikten ve kimyasallardan ne kadar kaçabiliriz? Sade, belirsiz ve sakin bir tekinsizlik Safe.

Last Night (1998) IMDB 7.2

"Dünyanın sonu değil, daha 6 saat var!" Dünyadaki son gecede geçen film, dünyanın sonuyla kendi benzersiz yollarıyla uğraşan bir grup insanın hayatını ustaca takip ediyor. Don McKellar ilk yönetmenlik denemesinde, dünyanın nasıl ya da neden sona erdiğiyle değil, bir avuç karakterin bununla nasıl başa çıktığıyla ilgileniyor ve bunu çok etkileyici yapıyor. Kıyıda köşede kalmış, tuhaf bir film Last Night ve zekice düşünülmüş, mizah içeren ataklara sahip. Ve sorup duruyorsunuz: Dünyadaki son gecemiz olduğunu bilseydik, günümüzü nasıl geçirirdik?

Sinema tarihinin efsanesi Charlie Chaplin anısına... Hayat hikayesi ve filmleri

Netflix'in "Midnight Diner: Tokyo Stories" dizisi kalbimiz ve aklımız için dingin hikayeler anlatıyor

41. İstanbul Film Festivali 16-17 Nisan programı