Kaf Kaf: 1966'da yaşanan Varto depreminin acı yüzü

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''nda jürinin değerlendirmesine sunulan KAF KAF belgeseli, üzerinden yarım asırdan fazla zaman geçen Varto depremi ile ardından yaşanan dramı anlatıyor.

AA

Yönetmen ve yapımcı Metin Dağ, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması'ndaki "Kaf Kaf" belgeseliyle bir daha aynı acıların yaşanmaması, farkındalık oluşturulması için Muş'un Varto ilçesinde 1966'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremi ve sonrasında yaşanan dramı ekrana taşıdı.

Mezopotamya'da "Kaf Kaf"ın kötülüğü def edip, iyiliği çağırmak anlamında kullanılan bir kelime olduğunu ifade eden Dağ, "Türkiye bir deprem ülkesi. O nedenle ülkemde anlatacağımız şeylerin toplumsal olması gerektiğine inanıyorum. Varto'da olsun İstanbul'da, Erzincan'da depreme dair bir coğrafyada çok acılar çektik. Bundan sonra acılar çekmeyelim istiyorum. Benim duygusal refleksim bu. Bir yönetmen duyarlılığından çok bir insan duyarlılığıyla filmi çekmek istedim" ifadelerini kullandı.

BELGESELİN HİKAYESİ

Kaf Kaf'ta, Muş'un Varto ilçesinde 19 Ağustos 1966'da meydana gelen ve 30 saniye süren 6,9 büyüklüğündeki depremde 2 bin 394 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonrasında yaşananlar anlatılıyor. Belgeselde, depremin ardından bölgede yaşanan dram, göç ve acılar beyaz perdeye aktarıldı. Yaşanan trajedide hayatları değişen insanların hikayelerine de belgeselde yer veriliyor.

"Iguana Tokyo" filmi Altın Portakal'da prömiyer yaptı

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Kar ve Ayı" filmi izleyiciyle buluştu