Jean-Louis Trintignant 91 yaşında hayatını kabetti

Jean-Louis Trintignant, 91 yaşında öldü. Fransız aktör, 20. yüzyılın ikinci yarısındaki herhangi bir film sanatçısı kadar çeşitli bir kariyere sahip oldu ve 60 yıllık bir üretimle neredeyse sanat sinemasını tanımladı.

60 yıl boyunca Fransız efsanesi olan Jean-Louis Trintignant 91 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncunun son performansını 2019'da "The Best Years of a Life" filminde izledik.

Michael Haneke'nin 2012 yapımı "Amour" filminde, Alzheimer hastası karısına bakan bir kocayı canlandırdığı yıkıcı dönüşüyle sinefillerin kalbini kıran Jean-Louis Trintignant; Costa-Gavras, Alain Robbe-Grillet, Abel Gance, Claude Chabrol, Claude Lelouch, Bernardo Bertolucci, Francois Truffaut, André Téchiné, Krzysztof Kieślowski, Jacques Audiard, Eric Rohmer gibi yönetmenlerle çalıştı.

"A Man and a Woman" Trintignant'ı uluslararası bir yıldız yaptı. Altın Palmiye'yi ve Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazandı. Film, ABD yerel gişesinde 1966 dolarıyla 14 milyon dolar kazandı. Ancak Trintignant'ın ilk çıkışı 10 yıl önce, Brigitte Bardot ve kocası yönetmen Roger Vadim'i dünya çapında bir üne kavuşturan, kötü şöhretli "And God Created Woman..." filminde gerçekleşmişti.

Dino Risi'nin "Il Sorpasso"su 1962'de onun için erken dönem yıldızlarından biriydi. "A Man and a Woman" onu bir yıldıza dönüştürdükten sonra, Tinto Brass için "I Am What I Am" ve Giulio Questi için "Death Laid an Egg" filmlerinde rol aldı. Ardından, türün hayranlarının tüm Spagetti Batılılarının en iyilerinden biri olarak kabul ettiği, Sergio Corbucci için "The Great Silence" filminde oynadı.

İki yıl sonra Costa-Gavras'ın siyasi gerilim filmi "Z" ile Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Ardından "My Night at Maud's", "The Conformist", "Three Colors: Red" ve "Under Fire" filminde yer aldı. 2019'da "The Best Years of a Life" usta aktörün son filmiydi...