IndieWire
Hepimiz daha önce duyduk bu cümleyi: Kitap daha iyiydi! Çoğunlukla, doğruydu. En iyi edebi uyarlamalar, kaynak materyallerinden yeni sinematik bir şeyler çıkarır; en kötüsü, metne o kadar inatla sadıktır ki, nihai sonuç gergin bir şekilde gereksiz veya aşırı cesur bir gişe kapma telaşı gibidir. İşte, tartışmalı kitap uyarlaması filmler...
The Handmaid's Tale (2017)
Hulu'nun Margaret Atwood'un "The Handmaid's Tale" adlı eserinin dizi uyarlamasının raydan çıktığını söylemek, yetersizlik olur. Emmy ödüllü dizi, 1. sezonda yazarın desteğini aldı, yorucu kahramanları ve giderek saçmalaşan olay örgüsü yazarı şaşırtmadı. Yazar benzer şekilde, 1990 yapımı film uyarlamasının da hayranı değildi ve anlatım eksikliğini özellikle kaçırılmış bir fırsat olarak gösteriyordu.
One Flew Over the Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu-1975)
Geniş çevrelerce tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul ediliyor "Guguk Kuşu", ancak yazar Ken Kesey için değil. Söylentiye göre filmin Şef Bromden'in bakış açısıyla anlatılmamasından memnun değildi, ama aynı zamanda filmi hiç izlemediği de söyleniyor.
A Clockwork Orange (Otomatik Portakal-1971)
"A Clockwork Orange"ın mirası bu noktada tartışılmaz, ancak Stanley Kubrick'in uyarladığı kitabın yazarı Anthony Burgess, 1971'de artan şiddeti nedeniyle eleştiriler almaya başladıktan sonra filme pek hevesli değildi.
The Shining (Cinnet-1980)
Stephen King'in, Stanley Kubrick'in "The Shining" adlı romanını katletmesi olarak hissettiği şeyi küçümsemesi, şimdiye kadar Hollywood'un bir efsanesi haline geldi. Yazar, filmi "İçinde motoru olmayan büyük, güzel bir Cadillac'a" benzetmişti.
The Scarlet Letter (Kırmızı Leke-1995)
Bir Massachusetts Körfezi Kolonisindeki Püriten yaşamının bu hikayesi, hantal senaryo ve Demi Moore, Robert Duvall ve Gary Oldman'ın performansları nedeniyle alay edildi, gişede düştü ve korkunç eleştiriler aldı.
American Psycho (Amerikan Sapığı-2000)
Aslında film, bir yatırım bankacısı hakkındaki çarpık romanının harika bir uyarlaması... Fakat Bret Easton Ellis "Film güzel, ama bence bu kitap uyarlanamaz çünkü bu bilinçle ilgili ve bu duyarlılığı gerçekten çekemezsiniz" diyerek filmi başka nedenlerle önemsemiyor.
The Girl on the Train (Trendeki Kız-2016)
İşe gidip gelirken insanları sarhoş bir şekilde gözetleyen Emily Blunt hakkında bir film kulağa yeterince çekici geliyor, ancak Tate Taylor'ın uyarlaması Paula Hawkins'in en çok satan kitabının korkunç çekiciliğini yakalayamıyor.
Game of Thrones Finale (2019)
Dizinin finalinden iki yıl sonra, HBO'nun "Game of Thrones" dizisi, son bölüm olan "The Iron Throne"da karakterlerinin ve hikayelerinin nereye gittiği konusunda tartışma yaratmaya devam ediyor.
Forrest Gump (1994)
Tom Hanks'in en dikkate değer performanslarından birini içermesine rağmen , "Forrest Gump", eseri etkileyen herkes tarafından pek sevilmiyor. Nitekim kitabın yazarı Winston Groom şöyle yazmıştı sonraki ilk sayfasında: "Asla kimsenin senin hayat hikayenin bir filmini yapmasına izin verme."
I Am Legend (Ben Efsaneyim-2007)
Dünyadaki son insanın kıyamet sonrası draması, film yapımcıları tarafından sıklıkla keşfedilen bir hikaye. Richard Matheson'un 1954 tarihli "Ben Efsaneyim" romanı üç uyarlamaya sahip. Yazar: "Hollywood'un kitabımı yazdığım gibi filme almayı hiç umursamadıkları halde neden kitabımdan büyülendiğini bilmiyorum" demişti.